Φόρος στην τεχνολογία με την επιβολή τέλους 2% σε smartphones, tablets και ηλεκτρονικούς υπολογιστές [update]

φόρος επιβολή τέλους 2% smartphones tablets ηλεκτρονικοί υπολογιστές, Φόρος στην τεχνολογία με την επιβολή τέλους 2% σε smartphones, tablets και ηλεκτρονικούς υπολογιστές [update]

Άσχημα τα νέα για την αγορά των προϊόντων τεχνολογίας μιας και η κυβέρνηση με τροπολογία επιβεβαιώνει την επιβολή εφάπαξ «εύλογης αμοιβής» 2% υπερ των δικαιούχων πνευματικών έργων για τα smartphones, tablets και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Με το μόνο που έχει μείνει αφορολόγητο να είναι ο αέρας που αναπνέουμε, η κυβέρνηση επιβάλει το τέλος του 2% σε όλους τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές χωρίς καμία εξαίρεση, με την αρχική ρύθμιση να έκανε λόγο για επιβολή του τέλους αυτού σε όλους τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα smartphone με κεντρική μνήμη άνω των 4GB.

Δικαιολογημένες οι αντιδράσεις του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ) που κάνει λόγο για ένα ψηφιακό τέλος άκρως “άδικο” και “αντιαναπτυξιακό” κάνοντάς μας πρωτοπόρους στην Ευρώπη μιας και κάτι τέτοιο είναι εκτός Ευρωπαϊκής πραγματικότητας. Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει πως «Ο ΣΕΠΕ εκφράζει για πολλοστή φορά την έντονη αντίθεσή του στον νόμο για την εύλογη αμοιβή των πνευματικών δικαιωμάτων με αφορμή τη συγκεκριμένη τροποποίηση και επισημαίνει τις σοβαρές συνέπειες που θα επιφέρει».

Η επιβάρυνση του κλάδου στο σύνολό του που αφορά τους εισαγωγείς και συναρμολογητές των ηλεκτρονικών υπολογιστών, smartphones κλπ, υπολογίζεται στα 65 εκ. ευρώ και είναι 24 φορές υψηλότερη (σε αναλογία) από τα αντίστοιχα που έχουν θεσπιστεί στην Ισπανία. Όπως είναι αναμενόμενο, το συνολικό κόστος θα μεταφερθεί στον τελικό καταναλωτή, που θα κληθεί να δώσει το κάτι παραπάνω για να αποκτήσει κάθε τι σχετικό με την τεχνολογία. Επίσης, η “εύλογη αμοιβή” των δικαιούχων έχει και άλλες επεκτάσεις, αφού ορίζεται στο 4% της αξίας των φωτοαντιγραφικών συστημάτων και τους εκτυπωτές, ενώ στο 6% ορίστηκε η αμοιβή για τις συσκευές εγγραφής ήχου και εικόνας καθώς και για κάθε μέσο ηλεκτρονικής αποθήκευσης όπως εξωτερικοί σκληρή δίσκοι και USB sticks.

Όπως είναι φυσιολογικό, μια τέτοια είδηση μόνο σοκ και δέος μπορούσε να προκαλέσει. Μάταια προσπαθούσε ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ, Τάσος Τζήκας, σε επίσημο δείπνο με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, να τον πείσει για την απόσυρση του μέτρου μιας και το χαρακτήρισε άδικο και αρνητικό για τον κλάδο. Αυτό που του μετέφερε είναι πως «Eίναι ένα μέτρο άδικο, που πλήττει ευθέως το μεγάλο στοίχημα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και τη διεθνή ανταγωνιστικότητα του κλάδου», ενώ εισηγήθηκε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τη θεσμοθέτηση της απόσβεσης του 100% για κάθε επιχείρηση οποιασδήποτε επένδυσης σε έρευνα και τεχνολογία, ένα μέτρο που θα δημιουργήσει εξαιρετικά γόνιμες συνθήκες για νέες επενδύσεις στον κλάδο.

Ομως τόσο οι παραινέσεις προς τον πρωθυπουργό, όσο και οι επαφές που είχαν στελέχη του ΣΕΠΕ με την αρμόδια υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα, απογοητεύοντας τους πάντες. Αντιθέτως, το μέτρο βάσει της χθεσινής τροπολογίας κατέστη ακόμη πιο βαρύ για τις επιχειρήσεις του κλάδου σε σχέση με τον αρχικό νόμο (ν. 4481/2017) που ψηφίστηκε ένα χρόνο πριν.

Update: Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος παππάς, εξέφρασε την αντίθεσή του με την τροπολογία σχετικά με την επιβολή εφάπαξ «εύλογης αμοιβής» 2% υπερ των δικαιούχων πνευματικών έργων για τα smartphones, tablets και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής αναφέρει πως “Η επιβολή του τέλους του 2% σε τάμπλετ/κινητά πρέπει να επανεξεταστεί. Είναι σημαντικό να υπάρχει εύλογο τίμημα για τα πνευματικά δικαιώματα αλλά χωρίς να προκαλούνται επιπλέον αχρείαστα προβλήματα ιδίως σε μία περίοδο που θέλουμε ο κόσμος να εξοικειωθεί με τις νέες τεχνολογίες”.

φόρος επιβολή τέλους 2% smartphones tablets ηλεκτρονικοί υπολογιστές, Φόρος στην τεχνολογία με την επιβολή τέλους 2% σε smartphones, tablets και ηλεκτρονικούς υπολογιστές [update]

Πηγή

Λάτρης της τεχνολογίας τα τελευταία 20 χρόνια και παιδί της πληροφορικής με σπουδές στην Αγγλία. Fan της Apple και δεν το κρύβει αλλά καταφέρνει και αντιμετωπίζει την τεχνολογία με αντικειμενικότητα, παρακολουθώντας τα τεχνολογικά δρώμενα σε καθημερινή βάση.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

17 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
John

Χειροτερη κυβερνηση ολων των εποχων , σε λιγο θα φορολογησουν και τον αερα.

Agnostos13

Μη βάζεις ιδέες…
Αν και υπολογίζοντας τεκμαρτό φόρο 3000 σε κάθε φορολογούμενο ανεξαρτήτως εισοδήματος και περιουσίας μπορείς να πεις οτι φορολογείται έμμεσα και ο αέρας!

Μakis

@John Δν θελω να σε απογοητευσω και ουτε να γυρω τη συζητηση προς τα κει, μια χαρα εχουμε το μερος μας εδω “ξεφευγουμε” λιγο, αλλα η κυβερνηση ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργο τον Αλεξη Τσιπρα θεωρειται μια απο τις πιο επιτυχημενες κυβερνησεις της Ελλαδας αυτη τη στιγμη, (με βαση τις εφημεριδες και τα περιοδικα της ευρωπης) ναι καλα διαβασατε, αλλα πριν προλαβετε να αντιδρασετε, αφηστε με να προσθεσω οτι θεωτειτο τετοια κυβερνηση επειδη εχει περασει τοσους νομους και γενικα τα νομοσχεδια της για τη γενικη εικονα της χωρας μας και οχι για τις επιπτωσεις στους πολιτες της. Ετσι εχω διαβασει παιδια ετσι σας το μεταφερω.

Topdim

Πρώτη φορά Αριστερά θέλατε κάποιοι και μάλιστα 3 φορές, θαυμάστε τους ακόμα και εδώ!!!

JD

Ειναι δικαιο και εγινε πραξη. Αντε επομενη τροπολογια το χαρατσι υπερ περιβαλλοντος στο φαγητο, τα προιοντα καθαριοτητας, το χαρτι υγειας…καραγκιοζηδες.

NtinosMD

1000 ευρω το αιφον και το σαμσουνγκ … 20 ευρω υπερ των δικαιουχων πνευματικων εργων (καντο λιγο πιο λιανο μαστ’ρα κ για μας. Τι χανω;Μια καλη θηκη πχ spigen, otterbox κλπ. Τι επιπτωσεις θα χει; Πιο πιθανο ν σπασει το κινητο. Αν σπασει το κινητο, δε θα μπορω να επικοινωνω ευκολα με το Μαρακι. Αν δεν επικοινωνω ευκολα με τ Μαρακι, θα μου τη παρει αλλος … αν μου τη παρει αλλος θα βγαινω για ποτα κ θα καπνιζω περισσοτερο. Αρα περισσοτερα εσοδα για τ κρατος. Καντο επι ποσους θα τους κατσει τετοια φαση,.. μια χαρα εσοδα θ ξανουν 😛 ( not )

whatthef?

@Makis Είναι από τις πιο επιτυχημένες κυβερνήσεις γιατί έχει φέρει τόσα μέτρα χωρίς καμία αντίδραση και χωρίς να πέσει. Αν τα έφερνε όλα αυτά η ΝΔ ή το (τότε) ΠΑΣΟΚ θα είχαμε εκλογές από τον 1ο χρόνο κιόλας.

Kk

Το ακυρωσαν

VHolland

Θα κάνω το δικηγόρο του διαβόλου αλλά εδώ στην Ολλανδία υπάρχει αυτός ο φόρος από το 96. Δεν επικροτώ αλλά το σκεπτικό του νόμου είναι ακριβώς το ίδιο.
Το ίδιο υπάρχει στην Ελβετία, στο Λουξεμβούργο, στην Γερμανία την Σουηδία κτλ (γίναμε σκανδιναβία δλδ).

Εφόσον τα έσοδα πάνε όντως σε δικαιούχους δεν είναι αρνητικό μέτρο με την έννοια ότι σε βάθος χρόνο θα δούμε αναβάθμιση περιεχομένου.

ΚώσταςD.

Η Κυβέρνηση; ΣΥΡΙΖΑ και κάθε ΣΥΡΙΖΑ… απλά υπακούουν σε εντολές ξένων “ηγετών” και “χωρών”. Αν η φορολογία ήταν σε χαμηλά επίπεδα θα ήταν όλα καλύτερα για την Ελλάδα. Τέλος πάντων μεγάλο το θέμα για να απαντηθεί σε σχόλιο…

bama

Διαβάζοντας τα σχόλια διαπιστώνω τα εξής;
1. Κάποιοι πιστεύουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι αριστερή κυβέρνηση.
2. Κάποιοι πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ είναι διαφορετικά πράγματα οπότε απλώς θα κάνουμε μια αλλαγή και μετά θα τρέχουμε αμέριμνοι στα λιβάδια.
3. Κάποιοι πιστεύουν ότι το να γράφουν για σένα καλά πράγματα τα συστημικά μέσα του εξωτερικού συνιστά τιμή.
3. Κάποιοι πιστεύουν ότι ο φόρος του 2% είναι ασήμαντος και ότι αυτό που λείπει αυτή τη στιγμή από την Ελλάδα προκειμένου να γίνει Μονακό είναι ένας ακόμα φόρος.
και κάπως έτσι μου ρχεται στο μυαλό η εικόνα των καθαρμάτων που μας τρώνε τη ζωή να σπάνε πλάκα μαζί μας σε κάθε καινούριο μέτρο. Γιατί αυτοί ξέρουν καλύτερα.

Topdim

@Μakis ναι τεράστιες επιτυχίες… σου θυμίζω έχουμε capital controls ακόμα, hello!!!

Agnostos13

Στην Ελλάδα προσπαθούν να συγκεράσουν την εξυγείανση του κράτους, την ανάπτυξη της οικονομίας και την επιβίωση του λαού…εκ των οποίων σε κάποια δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα και σε κάποια λιγότερη…

AtiX

Κάποια λύση θα προτείνεται για το χρέος εδώ μέσα ή θα πετάξουμε την μπάλα στην εξέδρα τύπου… αυτοί που τα φάγανε να πληρώσουν… ή να φέρουμε επενδύσεις… ή το κράτος φταίει… ή οι ξένοι φταίνε… ευχολόγια και αποφύγει ευθύνης βλέπω μόνο…
ΥΓ: έτσι όπως τα κάναμε σκατά και αφού δεν θέλουμε να τα καθαρίσουμε γιατί θα λερωθούμε… ας μένουμε με αυτά… απλά ορισμένοι μην κάνετε ότι δεν τα μυρίζετε…

gio

@Μakis εγω ακουσα οτι καποια γιδι@ πιστεψαν οτι ο γαιδαρος πεταει και παρολο που τους εκαναν το ΟΧΙ σε ΝΑΙ εξακολουθουν να στηριζουν αυτον που τους κοροιδεψε
Ετσι εχω διαβασει ετσι σου το μεταφερω.

manis

για πια πνευματικα δικαιώματα αναφέρεται ο νομοθέτης καρεκλοκένταυρος?

Agnostos13

@manis:
Λέει γι αυτά που παραβιάζεις όταν κατεβάζεις πειρατικά mp3, ταινίες κλπ στο δίσκο αντί να τα αγοράζεις…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business AI Apple

Η Apple επενδύει πάνω από 250 εκατ. δολάρια στην Πανεπιστημιούπολη της Σιγκαπούρης

Η Apple ανακοίνωσε επενδύσεις άνω των 250 εκατ. δολαρίων για την ενίσχυση της πανεπιστημιούπολης της στην περιοχή Ang Mo Kio της Σιγκαπούρης.

Business Apple

Apple: Θέλει συμφωνία με το Photobucket για την εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης

Η Apple πιστεύεται ότι είναι μεταξύ των εταιρειών που αναζητούν συμφωνία με τη Photobucket για την εκπαίδευση των μοντέλων ΑΙ της.

Business Apple Apple Car

H Apple απέλυσε περισσότερους από 600 υπαλλήλους μετά την ακύρωση του Apple Car

Η Apple υπέβαλε μια απαιτούμενη ειδοποίηση, επιβεβαιώνοντας τα σχέδια για μόνιμη απόλυση περισσότερων από 600 υπαλλήλων.

Business Apple iOS

Απόλυση και μήνυση σε μηχανικό της Apple που έστελνε leaks με το iPhone του στα μέσα

Όταν ο μηχανικός της Apple έτρεχε στο διάλειμμά του στην τουαλέτα, το έκανε όχι γιατί τον καλούσε η φύση αλλά για να διαγράψει εφαρμογές,