Η ΕΕ τιμωρεί την Google με πρόστιμο ρεκόρ στα 2.42 δισ. ευρώ

google eu fine, Η ΕΕ τιμωρεί την Google με πρόστιμο ρεκόρ στα 2.42 δισ. ευρώ

Με πρόστιμο ρεκόρ που φτάνει στα 2.42 δισεκατομμύρια ευρώ τιμωρεί η Ευρωπαϊκή Ένωση την Google, καθώς παραβίασε την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία. Η ιστορική απόφαση έρχεται έπειτα από έρευνα στους αλγόριθμους της αμερικανικής εταιρείας, η οποία διήρκεσε 7 ολόκληρα χρόνια.

Η ετυμηγορία της ΕΕ είναι ότι η Google “καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση της, συστηματικά ευνοώντας τη δική της υπηρεσία σύγκρισης αγορών”. Η υπηρεσία που είχε μπει στο στόχαστρο είναι το Google Shopping, επιτρέπει στους χρήστες να συγκρίνουν τις τιμές των προϊόντων μεταξύ διαφορετικών προμηθευτών και ο τεχνολογικός γίγαντας κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποιεί τους δικούς του αλγόριθμους αναζήτησης για να προωθήσει περισσότερο απ όσο θα έπρεπε, την δική του υπηρεσία του στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Το σημερινό πρόστιμο είναι το μεγαλύτερο που έχει επιβάλει ποτέ η Κομισιόν για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, ξεπερνώντας εκείνο της Intel το 2009, που έφτασε το 1 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο της σημερινής απόφασης, η Google θα πρέπει να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ο αλγόριθμος αναζήτησής της κατατάσσει τα websites, προκειμένου να «συμμορφωθεί με την απλή αρχή της ίσης μεταχείρισης των ανταγωνιστικών υπηρεσιών σύγκρισης αγορών και της δικής της υπηρεσίας». Αυτή είναι μια σημαντική απόφαση για την Google και προφανώς δεν θα την δεχτεί εύκολα. Ωστόσο, αν δεν συμμορφωθεί, η ΕΕ είναι έτοιμη να επιβάλει ημερήσιες ποινές έως και 5% μέσου ημερήσιου κύκλου εργασιών της.

google eu fine, Η ΕΕ τιμωρεί την Google με πρόστιμο ρεκόρ στα 2.42 δισ. ευρώ

Σε δήλωσή της η Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ, Margrethe Vestager, επαίνεσε την Google και δήλωσε πως η εταιρεία έχει δώσει “πολλά καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες που έχουν αλλάξει τη ζωή μας.” Αλλά πρόσθεσε ότι “καταχράστηκε την κυριαρχία της στην αγορά ως μηχανή αναζήτησης, προωθώντας την δική υπηρεσία σύγκρισης τιμών στα αποτελέσματα αναζήτησης και βλάπτοντας τους ανταγωνιστές».

Η Google μπορεί να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, καθυστερώντας ενδεχομένως για χρόνια την οριστική επίλυση. Σε μια δήλωσή η εταιρεία είπε: “Με όλο το σεβασμό διαφωνούμε με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα. Θα εξετάσουμε λεπτομερώς την απόφαση της Επιτροπής και εξετάζουμε το ενδεχόμενο της έφεσης για να συνεχιστεί η υπόθεση”.

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

5 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
ΝΙΚΟΣ

Η επιτροπή χώνει πρόστιμα για τα μάτια του κόσμου βάσει γραφειοκρατικών κανόνων & διαδικασιών ,και βάσει των ίδιων διαδικασιών παίρνει τα αρχ..α μου από λεφτά. Όλα για το θεαθήναι.

James

Καλώς πέφτουν τα πρόστιμα. Οι εταιρίες μόνο από λεφτά καταλαβαίνουν. Όσο και να συμπαθώ τη Google, πρέπει και αυτή να ελέγχεται από κάποιον.

One

Για τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες που που αποδεδειγμένα ευθύνονται για θανάτους μεσω των ρυπων θα βαλει κανένα πρόστιμο η ΕΕ? Στη τελικη η Google δε μολυνει τον αερα με καρκίνο ουτε αναγκάζει κανενα να χρησιμοποίει τις υπηρεσίες της. Η ΕΕ απλα ξεφυλλίζεται με τις αποφάσεις της.

Just.a.Surfer

Το θέμα είναι όλα αυτά τα χρόνια η ζημιά που έγινε με το μονοπώλιο εις βάρος άλλων διορθώνεται με ένα πρόστιμο-ψιχουλο για τη Google? Φυσικά και όχι είναι πλέον αργά για πολλές εταιρείες κλπ. Όσο περνάνε τα χρόνια ο μεγάλος μου θαυμασμός για τη Google σβήνει σταδιακά ειδικά όταν έχει εφεύρει ένα εκατομμύριο διαφορετικούς τρόπους να συλλέγει κάθε είδους δεδομένα.

Kostas

@One Φίλε δεν μπήκες στον κόπο να διαβάσεις καν ε?

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Google Google Pixel Pixel

Pixel 9: Κυκλοφόρησαν αποκαλυπτικά render – Θα έρθει και μοντέλο Pixel 9 Pro XL

Η Google προσθέτει ένα νέο premium μοντέλο Pixel 9 στη σειρά και θα παρουσιαστούν συνολικά τρεις συσκευές το ερχόμενο φθινόπωρο.

Software featured Google Google AI

Google Maps: Θα οργανώνουν τα ταξίδια σου ευκολότερα χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη

Πολλές αλλαγές στην πλατφόρμα Google Maps ανακοίνωσε πως κάνει η εταιρεία, συμπεριλαμβανομένης μιας ενημέρωσης με τεχνητή νοημοσύνη.

Software Apple ChatGPT Google

iOS 18: Google, OpenAI και Baidu οι πιθανοί συνεργάτες της Apple για την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη

Η Apple έχει συζητήσει με την Baidu σχετικά με τη χρήση του παραγωγικού μοντέλου AI της κινεζικής εταιρείας.

Software AI Google

H Google προβλέπει έως και 7 μέρες νωρίτερα τις πλημμύρες με τεχνητή νοημοσύνη

Η Google ανακοίνωσε επίσημα πως χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για την επιτυχή πρόβλεψη πλημμυρών των ποταμών.