Android: Η Google κινδυνεύει με πρόστιμο 7.45 δισ. από προ-εγκατεστημένα apps

Στο στόχαστρο της ΕΕ θα βρεθεί για μια ακόμη φορά η Google, η οποία κινδυνεύει με πρόστιμο ύψους 7.45 δισ. δολαρίων, ή το 10% των εσόδων της για το 2015. Ο λόγος είναι το Android και οι προ-εγκατεστημένες εφαρμογές που έρχονται στα smartphones.

Η είδηση έγινε γνωστή κατά τη διάρκεια του συνεδρίου που διοργανώνει η ολλανδική Επιτροπή Ανταγωνισμού και στην οποία βρέθηκε η Ευρωπαία Επίτροπος Margrethe Vestager. Η ίδια επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει προσεκτικά τις συμφωνίες που έχει κάνει η Google με κατασκευαστές smartphones και εταιρείες τηλεπικοινωνιών.

Στόχος είναι να διαπιστωθεί αν η επιμονή της Google για προ-εγκατάσταση των δικών της εφαρμογών όπως Chrome, Gmail, Drive, Hangouts κλπ., εμποδίζει αντίπαλα apps να φτάσουν στον τελικό χρήστη. Με λίγα λόγια η ΕΕ θα εξετάσει αν και κατά πόσο η Google επιβάλει την μονοπωλιακή πολιτική της.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα βάζει με την Google καθώς πέρσι τέτοια περίοδο είχε κατηγορηθεί ότι κατευθύνει τα αποτελέσματα αναζήτησης έτσι ώστε να ευνοεί τα δικά της προϊόντα. Ακόμη δεν υπάρχει οριστική απόφαση για την ενοχή ή μη της Google, αλλά αν τελικά φανεί ότι παραβιάζει τους κανονισμούς περί ανταγωνισμού θα πληρώσει πρόστιμο το 10% των περσινών εσόδων. Το 2015 ανέφερε έσοδα 74.5 δισ. δολ.

google 7.45 billion dollars, Android: Η Google κινδυνεύει με πρόστιμο 7.45 δισ. από προ-εγκατεστημένα apps

Πηγή: 1,2

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

12 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
vasilist

Εντάξει τώρα δεν θέλω να φανώ υπέρ της google αλλα τι θα κάνει ο μέσος χρήστης που δεν ξέρει και πολlά όταν δεν έχει ,mail client,web browser και Play store για να κατεβάσει εφαρμογές.
Και κάτι calendar ,calculator κτλ είναι πολύ χρήσιμα.
Θα το δεχτώ αν όλες αυτές τις υπηρεσίες αναλάβουν να τις βάλουν στα smartphones οι κατασκευαστές και ο καθένας με την δική του έκδοση, το playstore όμως είναι must για κάθε android.

Konstantinos

Επιτέλους, να και τα καλά της Ευρώπης. Μόνο τα έσοδα από της διαφημίσεις, από τα προσωπικά δεδομένα από τις μη αναβαθμίσεις και όλα αυτά για κέρδη για Google και κατασκευαστές.

Και λίγα ζητάνε… 15% θα ήταν πιο λογικό. Και κάθε νέο product ή αλλαγή όρων χρήσης να περνάει από επιτροπή ανταγωνισμού και προσωπικών δεδομένων.
Μια εταιρία του γκαράζ καθοδηγεί την επιστήμη (scholar) το διαδίκτυο (google) όλα τα προσωπικά δεδομένα και χωρίς ανταγωνισμό

Βαγγέλης

Αν οι νομοθέτες νοιαζόταν για την επιχειρηματικότητα θα το έδειχναν στα ιδια τα μέλη της ΕΕ και δε θα άφηναν να ανέβει εδώ στο 24% ο ήδη ψηλός ΦΠΑ.Οι Ευρωπαϊκοί νομοι πλεον ειναι ξύλινοι αυστηροί και αδιάφοροι για τον πολίτη,τόσα πρέπει να γίνουν και εστιάζουν μόνο σε οικονομικά συμφέροντα.

Darth

Να και κάτι καλό!!! Το μόνο που έπρεπε να υπάρχει είναι το playstore, play services, contact sinc, calendar sinc (και αυτά με δυνατότητα για απενεργοποιηση) όλα τα άλλα είναι bloat

@Βαγγέλης βασικά σαν αποικία θα πρέπει να έχουμε υψηλότερο ΦΠΑ όχι τπτ άλλο

Lion-on

Μην μιλάτε για Ευρώπη γιατί γελάνε και οι πέτρες.H Ελλάδα έγινε αποικία και η Ευρώπη να μην πώ τί…τόση ευαισθησία επιλεκτική με εξοργίζει.

Mary

Συμφωνώ με τα λεγόμενα της επιτροπής της ΕΕ αλλά σκέφτομαι και το άλλο, όταν οι κατασκευαστές παίρνουν το λειτουργικό μιας εταιρείας σε αυτήν την περίπτωση της google(και μάλιστα το παίρνουν δωρεάν, διορθώστε με αν κάνω λάθος) δεν είναι προφανές ότι θα συνοδεύεται και από κάποιες εφαρμογές και προϊόντα της συγκεκριμένης εταιρείας;

Το σίγουρο πάντως είναι ότι θα έπρεπε να δίνουν επιλογή απεγκατάστασης των εφαρμογών.

Κωστας

Αντε επιτελους. εχω βαρεθει να βλεπω συνεχεια apps που μου ειναι εντελως αχρηστα και μου πιανουν χωρο. Αμα θελω τα κατεβαζω, Τοσο απλο
Τουλαχιστον να μας δινεται η δυνατοτητα να διαγραφουμε αυτες τις εφαρμογες και οχι να τις “απενεργοποιουμε”

Chris

Κάτσε ρε ΕΕ, λέει στεγνωσε η Ελλάδα ας πάρουμε από την Google 😭😭, μήνυση.. Στην Google.. γιατί βάζει τα apps που θέλει.. Στο λογισμικό ΤΗΣ.. Ρε πάτε καλά?? Με την ίδια λογική μπορεί και η Google να κάνει μήνυση στην ΕΕ γτ με τους φόρους που βάζει εμποδίζει το προϊόν να φτάσει στον τελικό χρήστη!

Νίκος 31

Να και κάτι ευχάριστο. Άντε να δούμε Lagndroid δίχως 50 προεγκατεστημένα αχρείαστα στην πλειοψηφία Apps ή έστω εγκατεστημένα με δυνατότητα απεγκατάστασης. Ευκαιρία είναι μπάς και γίνει το τερατούργημα της Google σοβαρό και αξιόπιστο λειτουργικό. Αυτό που φωνάζουμε τόσο καιρό δηλαδή, εγώ χρησιμοποιώ μόνο Skype και Gmail, γιατί μου επιβάλει με το έτσι θέλω τόσες εφαρμογές τύπου Linkedin που δεν χρησιμοποιώ ποτέ, και μου πιάνουνε και το 85% της διαθέσιμης μνήμης του τηλεφώνου μου;

Τώρα για τις φωνές των Fanboys, δεν έβλεπα ανάλογη αντίδραση όταν επιβάλανε στην Microsoft να απεγκαταστήσει προγράμματα απο τα Windows, και να δώσει δυνατότητα επιλογής και κυρίως στον Browser που θα χρησιμοποιήσεις. Καλά τους κάνανε, καλά θα κάνουνε τώρα και στην Google.

chris

Ενώ η Microsoft με το Edge που δεν αφήνει να εγκαστήσουμε τον Google Chrome πάει πίσω, έτσι;

Νίκος 31

What; Εγώ με Windows 10 είμαι και ο Chrome δίπλα εικονίδιο απο τον Edge.

Στα κινητά ή σαν εφαρμογή ο Chrome δεν υπάρχει κάν, πρόβλημα της Google αυτό και όχι της Microsoft.

agg321

ευτυχως που υπαρχει και root

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple featured Google

Η Google αποκαλύπτει πότε η Apple θα προσθέσει υποστήριξη RCS στο iPhone

Τον περασμένο Νοέμβριο, η Apple υποχώρησε και συμφώνησε να υποστηρίξει το RCS σε iPhone, μετά από πολύχρονες πιέσεις της Google και άλλων.

Smartphones Google Google Pixel Pixel

Pixel 9: Κυκλοφόρησαν αποκαλυπτικά render – Θα έρθει και μοντέλο Pixel 9 Pro XL

Η Google προσθέτει ένα νέο premium μοντέλο Pixel 9 στη σειρά και θα παρουσιαστούν συνολικά τρεις συσκευές το ερχόμενο φθινόπωρο.

Software featured Google Google AI

Google Maps: Θα οργανώνουν τα ταξίδια σου ευκολότερα χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη

Πολλές αλλαγές στην πλατφόρμα Google Maps ανακοίνωσε πως κάνει η εταιρεία, συμπεριλαμβανομένης μιας ενημέρωσης με τεχνητή νοημοσύνη.

Software Android WhatsApp

WhatsApp: Θα μπορείτε να στέλνετε αυτόματα πολυμέσα HD

Το WhatsApp παρουσίασε μια λειτουργία τον Αύγουστο που σας επιτρέπει να στέλνετε φωτογραφίες σε υψηλότερη ποιότητα.