ΗΠΑ: Χάκερς στοχεύουν επιχειρήσεις εκμετάλλευσης πυρηνικών σταθμών

hackers nuclear plants, ΗΠΑ: Χάκερς στοχεύουν επιχειρήσεις εκμετάλλευσης πυρηνικών σταθμών

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των The New York Times, τους δυο τελευταίους μήνες, μη ταυτοποιημένοι χάκερ έχουν βάλει στο στόχαστρο δίκτυα εταιρειών που είναι υπεύθυνες για τη λειτουργία πυρηνικών εργοστασίων στις ΗΠΑ.

Αναφερόμενη στην έκθεση που εκδόθηκε από Homeland Security και the FBI, η εφημερίδα επισημαίνει ότι ένας από τους στόχους ήταν η Wolf Creek Nuclear Operating Corporation, υπεύθυνη για την εποπτεία της λειτουργίας πυρηνικού σταθμού στο Kansas.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι επιχειρήσεις ενέργειας και οι μονάδες παραγωγής είναι επίσης στοχευμένες, αλλά κανένας δεν προσδιορίζεται ονομαστικά.

Η βαρύτητα των επιθέσεων παραμένει ασαφής, όπως και το κίνητρο. Οι χάκερ μπορεί να ενδιαφέρονται να κλέψουν εμπορικά μυστικά της αμερικανικής υποδομής ή να προκαλέσουν διαταραχές στη λειτουργία των ενεργειακών εγκαταστάσεων. Επίσης, δεν είναι σαφές εάν έχουν παραβιαστεί επιτυχώς περισσότερες από μία μονάδες υπεύθυνες για έναν πυρηνικό σταθμό ή μόνο οι υπάλληλοι της Wolf Creek.

Στην κοινή αναφορά του το FBI με το Τμήμα Εθνικής Ασφάλειας, αναφέρει ότι “δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι χάκερ είχαν τη δυνατότητα να πάνε από τους υπολογιστές των θυμάτων τους στα συστήματα ελέγχου των εγκαταστάσεων”. Μιλώντας στους Times, στελέχη της Wolf Creek επιβεβαίωσαν ότι τα “λειτουργικά τους συστήματα” διατηρούνται χωριστά από το δίκτυο υπολογιστών της εγκατάστασης, εμποδίζοντας έτσι τις κυβερνοεπιθέσεις που θα επέτρεπαν στους χάκερς να ελέγχουν άμεσα τα συστήματα των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής.

Οι επιθέσεις αυτές επικεντρώθηκαν σε υπαλλήλους που έχουν άμεση πρόσβαση σε συστήματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν περιβαλλοντικές καταστροφές όπως διαρροές τοξικών αποβλήτων και πυρκαγιές. Δεν φαίνεται ότι η ομάδα ή τα εμπλεκόμενα άτομα μπόρεσαν να ξεπεράσουν τους μεμονωμένους υπολογιστές των μηχανικών βιομηχανικού ελέγχου, τουλάχιστον προς το παρόν.

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

2 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Τεο

Προφανώς και είναι αντιπερισπασμος για κάτι μεγαλύτερο. Αν χακερς ήθελαν να πλήξουν πυρηνικές εγκαταστάσεις, δεν θα έφτανε ποτέ στα αυτιά των NYT

bezilys

Αυτά μόνα στους Αμερικανούς συμβαίνουν, στους Ρώσους που έχουν και αυτοί πυρήνα δεν ακούστηκε ποτέ κάποια επίθεση από χακερ!εκεί στην Αμερική όλα τα συστήματα τους τ έχουν ηλεκτρονικά γιαυτό και είναι έβαλοτα σε χακερ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Cars Hackers

Ferrari: Κυβερνοεπίθεση εξέθεσε προσωπικά δεδομένα πελατών

Η Ferrari γνωστοποίησε ότι δέχθηκε επίθεση τύπου ransomware η οποία είχε σαν αποτέλεσμα να αποκαλυφθούν προσωπικά δεδομένα πελατών της.

Smartphones Google Hackers Samsung

Google: Προειδοποιεί την Samsung να διορθώσει τα μόντεμ της

Το Project Zero, η ομάδα της Google που είναι αφιερωμένη στην έρευνα ασφάλειας, εντόπισε προβλήματα στα μόντεμ της Samsung που τροφοδοτούν συσκευές όπως το Pixel 6, το Pixel 7 και ορισμένα μοντέλα των Galaxy S22 και A53.

Internet FBI Hackers

Χάκερς επιτέθηκαν στο δίκτυο υπολογιστών του FBI

To FBI ερευνά μια παραβίαση του δικτύου υπολογιστών της, ένα συμβάν που θεωρείται μεμονωμένο και έχει πλέον αντιμετωπιστεί, ανέφερε η υπηρεσία.

Internet Hackers

Google: Μαζικές επιθέσεις Ρώσων χάκερ στην Ουκρανία

H Google μέσα από έκθεση γνωστοποίησε ότι Ρώσοι χάκερ πραγματοποίησαν συνεχόμενες ψηφιακές επιθέσεις εναντίον ουκρανικών στόχων, παρά το πέρας της μεγάλης έντασης.