Η AI της NVIDIA θα επιτρέπει σε ρομποτ να “μαθαίνουν” παρατηρώντας τους ανθρώπους

Ερευνητές της NVIDIA αναπτύσουν έναν νέο τρόπο να “εκπαιδεύσουν” την AI εργοστασιακών ρομποτ παρόμοιο με αυτόν που εμείς οι άνθρωποι μαθαίνουμε. Ο τρόπος αυτός είναι μέσω της παρατήρησης όπου παρακολουθούμε κάποιον να κάνει κάτι και στη συνέχεια το κάνουμε και εμείς μέχρι να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Τα περισσότερα νευρωνικά δίκτυα “εκπαιδεύονται” μέσω της διαδικασίας δοκιμής και λάθους όπου το πρόγραμμα “μαντεύει” διαδοχικά μέχρι να καταλήξει στο επιθυμητό αποτέλεσμα, μια διαδικασία που ανάλογα την περίπτωση μπορεί να διαρκέσει από ώρες μέχρι χρόνια. Στον αντίποδα, η διαδικασία στα πλαίσια του Machine Learning περιλαμβάνει την τροφοδοσία ενός νευρωνικού δικτύου με χιλιάδες προϋπάρχοντων δεδομένων. Μια διαδικασία που μπορεί να είναι αποδοτική αλλά δεν είναι πάντα αποτελεσματική και δεν είναι εφαρμόσιμη σε όλες τις περιπτώσεις.

Όσον αφορά τα εργοστασιακά ρομποτ, θα μπορούσαν να λάβουν βοήθεια μέσω του machine learning αλλά η “εκπαίδευσή” τους χρειάζεται έναν ειδικό να προγραμματίσει τα ρομποτ. Αυτό που έχει κάνει η NVIDIA είναι να αναπτύξει AI η οποία θα μπορεί να “μαθαίνει” με το να παρακολουθεί έναν άνθρωπο να κάνει μια συγκεκριμένη διαδικασία την οποία θα πραγματοποιεί εκείνη, ακόμα και αν έχει παρακολουθήσει τη διαδικασία μια και μόνο φορά.

Η NVIDIA προτιμά να χρησιμοποιεί πληροφορίες οι οποίες είναι τεχνητά κατασκευασμένες και δε στηρίζονται σε δεδομένα από πραγματικά συμβάντα (synthetic data), αντί να χρησιμοποιεί δεδομένα των οποίων τα αποτελέσματα είναι γνωστά από πριν. Με αυτόν τον τρόπο τα νευρωνικά δίκτυα τροφοδοτούνται με άπειρες ποσότητες δεδομένων καταβάλλοντας πολύ λίγη προσπάθεια. Θα πρέπει να τονίσουμε πως αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται από την NVIDIA και στην AI-GPU Titan X.

Σύμφωνα με την NVIDIA, τα ρομποτ που θα είναι εφοδιασμένα με μια τέτοιου είδους AI, θα μπορούν όχι απλά να μαθαίνουν από τους ανθρώπους αλλά και να μαθαίνουν από το πως λειτουργούν τα ρομποτ που θα λειτουργούν σα “συνάδελφοί” τους.

ai nvidia ρομποτ μαθαίνει παρατηρώντας ανθρώπους, Η AI της NVIDIA θα επιτρέπει σε ρομποτ να “μαθαίνουν” παρατηρώντας τους ανθρώπους

Πηγή

Λάτρης της τεχνολογίας τα τελευταία 20 χρόνια και παιδί της πληροφορικής με σπουδές στην Αγγλία. Fan της Apple και δεν το κρύβει αλλά καταφέρνει και αντιμετωπίζει την τεχνολογία με αντικειμενικότητα, παρακολουθώντας τα τεχνολογικά δρώμενα σε καθημερινή βάση.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

2 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
lneam

Να τα πανε στο …νηπιαγωγειο, εκει θα ειναι αναμεσα σε πολλους ανθρωπους. Και θα μαθουν απο τους καλυτερους !!!!!

ΚώσταςD.

Σοβαρά τώρα; Και εμείς τι νομίζετε ότι είμαστε; Ρομποτακια με τεχνητή νοημοσύνη! Χεχε! Και που να σας πω τι άλλο γίνεται να τρελαθείτε.. Ουτε σε μασόνους 120βαθμου δεν τα λένε..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software AI Samsung Samsung Galaxy S23

Galaxy AI: Ορισμένες δυνατότητες δεν θα υποστηρίζονται από όλες τις συσκευές

Η Samsung ανακοίνωσε επίσημα την κυκλοφορία των χαρακτηριστικών Galaxy AI σε παλαιότερες συσκευές Galaxy, πέραν της σειράς Galaxy S24.

Smartphones AI Apple iPhone

iPhone 16 Pro: Πώς θα αναβαθμιστεί το τσιπ Α18 Pro για να ενισχύσει την τεχνητή νοημοσύνη

Μεγαλύτερο θα είναι το τσιπ A18 Pro επόμενης γενιάς της Apple για μοντέλα iPhone 16 Pro, για ενισχυμένη απόδοση τεχνητής νοημοσύνης.

Software AI Google

H Google προβλέπει έως και 7 μέρες νωρίτερα τις πλημμύρες με τεχνητή νοημοσύνη

Η Google ανακοίνωσε επίσημα πως χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για την επιτυχή πρόβλεψη πλημμυρών των ποταμών.

Software AI Apple iOS

H Apple αγόρασε την DarwinAI για τις σημαντικές ενημερώσεις γενετικής νοημοσύνης στο iOS 18

Η Apple εξαγόρασε την εταιρεία DarwinAI με έδρα τον Καναδά νωρίτερα φέτος για να δημιουργήσει την ομάδα τεχνητής νοημοσύνης της.