Η ZTE αποκλείεται από εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ. Τι γίνεται με την Google και το Android OS;

Η ZTE, Η ZTE αποκλείεται από εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ. Τι γίνεται με την Google και το Android OS;
Το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ απαγόρευσε στον κινεζικό κατασκευαστή ZTE να χρησιμοποιεί την αμερικανική τεχνολογία στα προϊόντα του για τα επόμενα επτά χρόνια. Η ZTE είχε κριθεί ένοχη όταν απέστελλε παράνομα προϊόντα προς το Ιράν αλλά παρά τις κυρώσεις και τα πρόστιμα που της επιβλήθηκαν δε φάνηκε να συμμορφώνεται με τους όρους του διακονισμού.

Πρόκειται φυσικά για ένα αποκλεισμό που θα επιφέρει σημαντικά προβλήματα στην ZTE, καθώς το 25% έως 30% των εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή smartphones αλλά και άλλων προϊόντων που αφορούν στην ανάπτυξη τηλεπικοινωνιακών δικτύων της εταιρείας προέρχεται από αμερικανικές εταιρείες.

Κι αυτό γιατί η εταιρεία απέτυχε να συμμορφωθεί με τους όρους του διακανονισμού που υπέγραψε με την αμερικανική κυβέρνηση ένα χρόνο πριν. Θυμίζουμε ότι το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Τέξας έκρινε την ΖΤΕ ένοχη για παραβίαση των κυρώσεων που είχαν επιβάλλει η ΗΠΑ με την παράνομη αποστολή αμερικανικών αγαθών τεχνολογίας προς το Ιράν και τη Β. Κορέα.

Η ZTE μάλιστα κατέβαλε πλήρη μπόνους σε υπαλλήλους που συμμετείχαν στην παράνομη αποστολή προϊόντων, ενώ σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, η εταιρεία βάσει συμφωνίας, είχε υποσχεθεί να απολύσει τέσσερις ανώτερους υπαλλήλους και να προειδοποιήσει άλλους 35 είτε μειώνοντας τα μπόνους τους είτε επιπλήττοντάς τους.

Ο υπουργός Εμπορίου Wilbur Ross στη σχετική δήλωσή του ανέφερε χαρακτηριστικά: “Αντί να επιπλήξουν το προσωπικό της ZTE και τα ανώτερα στελέχη της, η ZTE τους επιβράβευσε. Αυτή η γελοία συμπεριφορά δεν μπορεί να αγνοηθεί”.

Τι γίνεται όμως με τα smartphones της ZTE που βασίζονται στο λειτουργικό Android; Υπάρχει περίπτωση ο κινέζος κατασκευαστής να χάσει την άδεια χρήσης του λειτουργικού της Google;

Η πληροφορία που έρχεται από πηγή του Reuters επισημαίνει ότι το εμπάργκο μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην απαγόρευσή του από τις συσκευές της ZTE ή τουλάχιστον στα όρια που αυτό είναι δυνατό εφόσον έχουμε να κάνουμε με ανοιχτή πλατφόρμα. Ίσως η απαγόρευση σε επίπεδο software να αφορά μονάχα τον αποκλεισμό από τα ZTE Android smartphones του πακέτου των Google Mobile Services και τίποτε άλλο.

Όπως και να έχει όλο το εμπάργκο αποτελεί μεγάλο πλήγμα για τον Κινέζο κατασκευαστή που αποστέλλει εκατομμύρια Android συσκευές στην παγκόσμια αγορά κάθε χρόνο.

Πηγή 1, Πηγή 2

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

3 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Konstantinos

Θα έπρεπε να ντρέπονται. Μακάρι η ZTE να βρει αντικαταστάτες καλύτερους. Τα σύνορα που υψώνει η Αμερική στην τεχνολογία είναι μεγαλύτερα από το τειχος του Μεξικού. Όλες οι κινεζικές θα έπρεπε να boycotaroun την Αμερική να δούμε που θα πούλαγαν πατέντες κλπ

Makis

@Konstantinos φίλε μου είναι σοβαρό το ζήτημα θέλει πιο ψύχραιμη ματιά !
Αν είχες εμπαρκο προς την Τουρκία και έκανε το ίδιο θα σου άρεσε?
Και να βγάλουμε τα πατριωτικα είναι αθέμιτος ανταγωνισμός από τη στιγμη που όλοι οι υπολοιποι έχουν συμμορφωθεί.
Όπως κι αν το δεις είναι λάθος η ΖΤΕ

Konstantinos

Κατάλαβα πως το εννοείς. Ναι σε αυτή τη βάση όπως έπραξε η zte θα λάβει. Δε θα έλεγα όμως πως είναι λάθος. Η επιβολή κυρώσεων με περιορισμούς στο διεθνές εμπόριο μοιάζει με την πολιτική κομμουνισμού που κατηγορούν για αντιδημοκρατισμό και έλλειψη ελευθερίας. Τα ίδια κάνουν και οι εταιρείες στο τομέα οπλικών συστημάτων και είναι ως επί το πλείστον ιδιωτικές. Όμως ο τραμπ επιλέγει ποιος θα πάρει και ποιος όχι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple featured Google

Η Google αποκαλύπτει πότε η Apple θα προσθέσει υποστήριξη RCS στο iPhone

Τον περασμένο Νοέμβριο, η Apple υποχώρησε και συμφώνησε να υποστηρίξει το RCS σε iPhone, μετά από πολύχρονες πιέσεις της Google και άλλων.

Smartphones Google Google Pixel Pixel

Pixel 9: Κυκλοφόρησαν αποκαλυπτικά render – Θα έρθει και μοντέλο Pixel 9 Pro XL

Η Google προσθέτει ένα νέο premium μοντέλο Pixel 9 στη σειρά και θα παρουσιαστούν συνολικά τρεις συσκευές το ερχόμενο φθινόπωρο.

Software featured Google Google AI

Google Maps: Θα οργανώνουν τα ταξίδια σου ευκολότερα χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη

Πολλές αλλαγές στην πλατφόρμα Google Maps ανακοίνωσε πως κάνει η εταιρεία, συμπεριλαμβανομένης μιας ενημέρωσης με τεχνητή νοημοσύνη.

Software Apple ChatGPT Google

iOS 18: Google, OpenAI και Baidu οι πιθανοί συνεργάτες της Apple για την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη

Η Apple έχει συζητήσει με την Baidu σχετικά με τη χρήση του παραγωγικού μοντέλου AI της κινεζικής εταιρείας.