Μέσα στο νέο φουτουριστικό campus της Apple

Apple μέσα νέα γραφεία, Μέσα στο νέο φουτουριστικό campus της Apple
Ήταν 7 Ιουνίου του 2011, όταν ο Steve Jobs πρότεινε στο δημοτικό συμβούλιο του Cupertino τη δημιουργία ενός campus, σαν ανταμοιβή στους εργαζομένους της Apple, στο οποίο τα όρια μεταξύ φύσης και κτηρίου δεν θα ήταν ξεκάθαρα.

Αντίθετα με τα “βαρετά” εταιρικά κτήρια, ο ιδρυτής της Apple φανταζόταν ένα κυκλικό κτήριο που θα χωρούσε 12.000 άτομα και το οποίο θα έμοιαζε με ένα διαστημόπλοιο που μόλις προσγειώθηκε.

Πέρασαν περίπου 6 χρόνια από τότε και “δαπανήθηκαν” περίπου 5 δισ. δολάρια αλλά πλέον το περιβόητο campus στο Cupertino είναι σχεδόν έτοιμο, με τις φήμες να λένε ότι τα κτήρια είναι ορατά κι από το διάστημα.

Το campus της Apple κτίστηκε στο πρώην campus της Hewlett Packard. Η έκτασή του είναι 175 στρέμματα και το σχεδιασμό ανέλαβε η Βρετανική Foster+Partners.

Μεταξύ άλλων, το campus περιλαμβάνει γιγαντιαία γυάλινα πάνελ, προσαρμοσμένα πόμολα και ένα κέντρο γυμναστικής και ευεξίας 100.000 τμ. καλυμμένο από πέτρα, ώστε να μοιάζει με το αγαπημένο πέτρινο ξενοδοχείο του Jobs στο Yosemite.

Apple μέσα νέα γραφεία, Μέσα στο νέο φουτουριστικό campus της Apple

Η είσοδος του Κέντρου Ευεξίας.

Apple μέσα νέα γραφεία, Μέσα στο νέο φουτουριστικό campus της Apple

Η Apple κατασκεύασε (και πατεντάρισε) ένα σκέυος, για όσους θέλουν να πάρουν την πίτσα τους από το καφέ στο γραφείο τους. Το σκεύος επιτρέπει στον αέρα και την υγρασία να διαφύγει, ώστε η κρούστα θα διατηρείται τραγανή.

Επίσης, αναμένεται να φυτευτούν συνολικά 9.000 δέντρα. Ήδη έχουν ξεκινήσει να μεταφέρονται εκεί οι εργαζόμενοι, οι οποίοι υπολογίζεται ότι θα έχουν εγκατασταθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, ενώ ορισμένες εργασίες θα συνεχιστούν και μετά το καλοκαίρι.

Τα υπόλοιπα “highlights” περιλαμβάνουν:

Αμφιθέατρο
Το Αμφιθέατρο Steve Jobs χωρητικότητας 1,000 θέσεων, είναι κατασκευασμένο από γυαλί, έχει σχήμα κυλίνδρου και η οροφή του είναι μεταλλική από ανθρακονήματα. Έχει κυλινδρική μορφή και ύψος 6 μέτρα (20 πόδια) και διάμετρο 50 μέτρα (165 πόδια). Βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου, για αυτό και στα αγγλικά λέγεται Hilltop Theatre (Θέατρο στην Κορυφή του Λόφου).
Apple μέσα νέα γραφεία, Μέσα στο νέο φουτουριστικό campus της Apple

Parking
Το πάρκινγκ έχει χωρητικότητα 3.000 θέσεων υπογείως και 6.000 θέσων πάνω από το έδαφος.
Apple μέσα νέα γραφεία, Μέσα στο νέο φουτουριστικό campus της Apple

Απορροφητήρες Κρούσης
Προκειμένου να μπορεί να αντέξει τους σεισμούς, το “Δαχτυλίδι” είναι τοποθετημένο σε τεράστιους μονωτήρες από βάσεις χάλυβδα που εξασφαλίζουν ότι το κτίριο μπορεί να κινηθεί μέχρι και 1,37 μέτρα (4,5 πόδια) σε οποιαδήποτε κατεύθυνση χωρίς να χάσει τις βασικές του ιδιότητες.

Κτήριο που αναπνέει
Για να εκπληρώσει την επιθυμία της Jobs για ένα κτίριο που αναπνέει, η Apple συμβουλεύτηκε ειδικούς που βελτιστοποιούν τη ροή αέρα στα αγωνιστικά αυτοκίνητα της Formula 1. Το Δακτυλίδι, “εισπνέει” αέρα μέσα από τα λεγόμενα σκαλοπάτια -που βρίσκονται κάτω από τα στέγαστρα- κατά μήκος της περιμέτρου του. Σε άλλα σημεία, οι άξονες που λειτουργούν σαν καμινάδες “εκπνέουν” ζεστό αέρα πάλι προς τα έξω.
Apple μέσα νέα γραφεία, Μέσα στο νέο φουτουριστικό campus της Apple

Ηλιακά Πάνελ
Το 260.000 τ.μ “Δαχτυλίδι” θα τροφοδοτείται αποκλειστικά από αειφόρο ενέργεια, κυρίως από τα ηλιακά πάνελ 74.786 τ.μ, τα οποία βρίσκονται στην οροφή του.

Γιγαντιαίες Πόρτες
Οι γιγαντιαίες πόρτες ζυγίζουν περίπου 199 κιλά και ανοιγοκλείνουν αθόρυβα, μέσω μηχανισμών οι οποίοι βρίσκονται κρυμμένοι κάτω από το έδαφος.

Τοπίο
Η Apple θα φυτεύσει περίπου 9.000 δέντρα, τα οποία θα αντέχουν στην ξηρασία κι έτσι θα μπορούν να επιβιώσουν μιας κλιματικής κρίσης.
Apple μέσα νέα γραφεία, Μέσα στο νέο φουτουριστικό campus της Apple

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

5 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Techskepticon

Έχει όλα τα φόντα να φτιάξει και ένα hive από κάτω.

One

Θα έχει Headphone jack ?

chris07

Έτσι θα ήταν η Ελλάδα αν είχαμε την apple για πρωθυπουργό😈

Jorge

Πλάκα πλάκα με τόσα δις που έχει αποθέματα η Apple την αγοράζει την Ελλάδα! 😂

rafael

το επομενο βημα των μεγαλων εταιριων ειναι να αγορασουν γη και να κανουν χωρες…δλδ δεν θα λεμε παμε διακοπες στις μπαχαμες αλλα στην αππλε και θα ειναι ολα ενα campus

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Apple Apple Maps Apple Watch

iOS 18: Ίσως το iPhone αποκτήσει τους τοπογραφικούς χάρτες του Apple Watch

Η Apple φαίνεται να ετοιμάζεται να προσθέσει τοπογραφικούς χάρτες στις εφαρμογές Apple Maps στο iOS 18, macOS 15 και visionOS 2.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone SE 4: Η ΒΟΕ μάλλον θα κατασκευάζει το OLED πάνελ των 6,1 ιντσών

Η κινεζική BOE, ένας από τους συνεργάτες της Apple, θα είναι ο προμηθευτής πάνελ OLED για το iPhone SE τέταρτης γενιάς.

Software Apple iOS iPhone

iOS 18 με ΑΙ: Θα είναι «η πιο φιλόδοξη αναθεώρηση» στην ιστορία του iPhone

Στις 10 Ιουνίου ξεκινά το ετήσιο WWDC της Αpple, όπως ανακοίνωσε η ίδια η εταιρεία, και αναμένεται να το κάνει με την αποκάλυψη του iOS 18.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone 16 Pro: Φήμες ότι φτάνει σε Space Black και Rose αποχρώσεις

Νέα φήμη υποστηρίζει πως το iPhone 16 Pro (και το iPhone 16 Pro Max μαζί του) θα φτάσει σε νέες αποχρώσεις Space Black και Rose.