Συνέντευξη με τον Arvind Satyam, MD, Smart Cities and Digitization, CISCO

Κατά τη διάρκεια του IoT World Forum 2017 στο Λονδίνο, το Techblog είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τον Arvind Satyam, MD, Smart Cities and Digitization, CISCO και να ανακαλύψουμε όλες τις εξελίξεις που διαδραματίζονται στις έξυπνες πόλεις του μέλλοντος.

Συνέντευξη Arvind Satyam CISCO IoT World Forum 2017, Συνέντευξη με τον Arvind Satyam, MD, Smart Cities and Digitization, CISCO

Γιατί οι πόλεις αναζητούν την υιοθέτηση ψηφιακών λύσεων που θα τις κάνουν «εξυπνότερες»;
Υπάρχουν αρκετοί λόγοι. Ο πρώτος είναι ότι περισσότεροι άνθρωποι μετακινούνται προς τις πόλεις, οπότε η αυξημένη ανάγκη για οργάνωση οδηγεί προς αυτό. Ο δεύτερος λόγος είναι η αλλαγή του δημογραφικούς μείγματος στις πόλεις. Για παράδειγμα, υπολογίζεται ότι το 2050, το 40% του πληθυσμού στην Ιαπωνία, θα είναι άνω των 65 ετών. Οπότε, αν είσαι ο δήμαρχος του Τόκυο, οι υποδομές στην πόλη θα χρειάζονται κάποιες αλλαγές, σε σχέση με τις σημερινές. Αλλά αυτό θα πρέπει να το δει κάποιος και όσον αφορά στον προϋπολογισμό. Για παράδειγμα, πριν 10 χρόνια, είχαν πολύ περισσότερους κατοίκους που ανήκαν στην ηλικία που αποτελεί το εργατικό δυναμικό. Όταν θα φτάσουν στο 2050, οι 6 από τους 10 ανθρώπους δεν θα ανήκουν στο εργατικό δυναμικό και οι νέοι θα ανήκουν σε μια πολύ πιο μικρή ομάδα.

Ένας άλλος παράγοντας που οδηγεί στην αναζήτηση για ψηφιακές λύσεις είναι η ανάδυση της μεσαίας τάξης, η οποία στην ουσία οδηγεί σε διαφορετικούς τύπους απαιτήσεων. Ένας τελευταίος παράγοντας είναι τα μέτρα λιτότητας, τα οποία οδηγούν σε μείωση του προϋπολογισμού για τις πόλεις. Αυτό επηρεάζει το πώς θα δαπανήσει μια πόλη τα λεφτά της. Για παράδειγμα, το Λονδίνο ξοδεύει μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού του στην ασφάλεια, στην κυκλοφορία κλπ.

Αυτό που λέμε, είναι ότι με την τεχνολογία και με το IoT μπορείς να κάνεις τα πράγματα πιο αποτελεσματικά. Αν δεις τα προαναφερθέντα ζητήματα, δηλαδή την οργάνωση, τις αλλαγές στο δημογραφικό κλπ, είναι γεγονός, ότι οι πόλεις για να καταφέρουν να αντιμετωπίσουν αυτά τα ζητήματα πρέπει να είναι πιο αποτελεσματικές.

Ποια είναι τα πιο πρόσφατα έργα έξυπνων πόλεων στην Ευρώπη;
Θα απαντήσω την ερώτηση αυτή με δύο τρόπους. Θεωρώ ότι η μεγαλύτερη προσοχή είναι εστιασμένη σε μεγάλες Ευρωπαϊκές πόλεις όπως η Βαρκελώνη και το Άμστερνταμ. Ωστόσο, βλέπουμε ότι υπάρχει μια μετατόπιση σε μικρότερες πόλεις, όπως είναι η Ντόρτμουντ. Αυτές, είναι πόλεις που δεν θα σκεφτεί κάποιος ιστορικά για παράδειγμα. Όμως στη Ντόρτμουντ, η ασφάλεια είναι ένα σημαντικό ζήτημα για την πόλη, αλλά και γενικότερα για τη Γερμανία. Λόγω της έλευσης περίπου 1 εκατ. μεταναστών, οι πόλεις χρειάζεται να βρουν λύσεις στο νέο ζήτημα που προκύπτει.

Μια άλλη πόλη που είναι ενθουσιώδης είναι η Κοπεγχάγη, επειδή είναι μια πόλη, η οποία έχει μια ισχυρή ατζέντα σχετικά με τη βιωσιμότητα και εμείς αγαπάμε να δουλεύουμε με πόλεις, όπου η ηγεσία έχει μια ισχυρή ατζέντα. Η Κοπεγχάγη έχει δηλώσει ότι μέχρι το 2025 θα έχει ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα. Για το λόγο αυτό, η πόλη και τα πρακτορεία της θα πρέπει να βρουν έναν τρόπο να ανταπεξέλθουν σε αυτό.

Ποια είναι η κατάσταση στην Ελλάδα συγκεκριμένα, όσον αφορά στις έξυπνες πόλεις;
Σχετικά με τη Χαλκίδα, έχουμε μια συνεργασία με την Deutsche Telekom, η οποία έχει κ μια σειρά τοπικών θυγατρικών σε όλη την Ευρώπη και έτσι συνεργαζόμαστε με την θυγατρική τους στην Ελλάδα. Μέρος αυτού που κάνουμε, είναι ότι έχουμε μια ψηφιακή πλατφόρμα, την Cisco Connected Digital Platform. Έτσι, όταν μια πόλη μας λέει ότι θα ήθελε να ψηφιοποιήσει για παράδειγμα τον φωτισμό ή το πάρκινγκ ή την ασφάλεια, στην ουσία τους λέμε «Να αυτή είναι η πλατφόρμα κι αυτό είναι το οικοσύστημα». Ένας από τους τομείς για τους οποίους ενδιαφέρονται οι ελληνικές πόλεις είναι ο φωτισμός. Έτσι, ήρθαν σε μας, μέσω του τοπικού συνεργάτη τους, και ήθελαν να καταλάβουν τι κάνουμε στην Κοπεγχάγη και σε άλλες πόλεις, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα από τα πιο προηγμένα έργα παγκοσμίως. Μάλιστα, υπάρχουν και άλλες πόλεις στην Ελλάδα, οι οποίες αν και είναι μικρές, θέλουν να μάθουν για την τεχνολογία, να κατανοήσουν το επιχειρηματικό μοντέλο και την εξοικονόμηση.

Συνέντευξη Arvind Satyam CISCO IoT World Forum 2017, Συνέντευξη με τον Arvind Satyam, MD, Smart Cities and Digitization, CISCO

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα για τους πολίτες που ζουν σε έξυπνες πόλεις;
Κανένας πολίτης δεν θέλει να περπατάει και να βλέπει routers και αισθητήρες και καλώδια να κρέμονται. Έτσι, όταν κοιτάζουμε τις έξυπνες πόλεις και πώς να τις προσεγγίσουμε, πιστεύουμε ότι η συμμετοχή των πολιτών είναι καίριας σημασίας, καθώς οι πελάτες μας είναι οι δήμαρχοι και στην ουσία οι πελάτες τους είναι οι πολίτες. Οπότε, αν οι δήμαρχοι δεν παρέχουν το σωστό είδος υπηρεσιών, δεν θα ξαναεκλεγούν. Έτσι, κοιτάζουμε τα βασικά σημεία στην πόλη, όπως η ασφάλεια, η κυκλοφορία, το πάρκινγκ, το περιβάλλον και κατόπιν αντιστρέφουμε το ζήτημα και αναρωτιόμαστε: «αν δημιουργήσω μια έξυπνη λύση ασφαλείας ποιο είναι το όφελος για έναν πολίτη»;

Νομίζω ότι το πλεονέκτημα δεν πρέπει να είναι ορατό. Οι πολίτες δεν πρέπει να νιώθουν την παρέμβαση, αλλά θα πρέπει να αισθάνονται ότι έχει βελτιωθεί η ασφάλεια. Θα φέρω ένα παράδειγμα. Μίλαγα με τον δήμαρχο στο Βουκουρέστι όπου έχουμε κάνει μια εγκατάσταση και ο οποίος αναφέρθηκε στη μείωση της εγκληματικότητας, η οποία προήλθε από κάποιες από τις λύσεις της εγκατάστασης. Έτσι, τον ρώτησα -καθώς θα είναι υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές- πως μιλά για τα οφέλη του και μου είπε ότι η εγκατάσταση στην ουσία αποτελεί την πλατφόρμα του, καθώς δείχνω στους πολίτες ότι η μείωση στην εγκληματικότητα, προήλθε από την εξοικονόμηση στην ενέργεια. Οι πολίτες δεν βλέπουν το κόστος του λογαριασμού τους στην ενέργεια, απλώς λαμβάνουν τον φόρο που πρέπει να καταβάλλουν. Ωστόσο, αν κάποιος τους πει, ότι εξοικονόμησα χρήματα από την ενέργεια και τα επενδύω αλλού, θα αισθανθούν καλύτερα.

Ένα άλλο ζήτημα, το οποίο ενδιαφέρει τους πολίτες είναι η κυκλοφορία, η οποία θα έλεγα βρίσκεται στην πρώτη, δεύτερη ή τρίτη θέση, όσον αφορά στις προτεραιότητές τους. Αν κάποιος μένει στην Αθήνα και του πουν ότι η κίνηση θα μειωθεί κατά 10%, θα είναι χαρούμενος.

Έτσι, πιστεύω ότι η κίνηση είναι σημαντική, όπως και το πάρκινγκ. Πρέπει να ζούμε σε έναν κόσμο όπου κάποιος θα μπορεί να βρει ένα εστιατόριο και ταυτόχρονα να γνωρίζει και πόσες διαθέσιμες θέσεις παρκαρίσματος υπάρχουν τριγύρω. Αυτή η τεχνολογία αναπτύχθηκε πριν 5 χρόνια και χρειάζεται να διαδοθεί. Κάτι τέτοιο θα γίνει αν οι χρήστες μάθουν τα πλεονεκτήματα αυτής της τεχνολογίας κι ότι μπορούν να την χρησιμοποιήσουν.
Τελευταίο ζήτημα, το οποίο θεωρώ ότι θα βελτιώσει τη ζωή των χρηστών με τις έξυπνες πόλεις είναι η ποιότητα του αέρα και το περιβάλλον.

Πώς εξασφαλίζετε το ότι οι υποδομές θα είναι διαχρονικές;
Νομίζω ότι όσον αφορά στις υποδομές, υπάρχουν δύο μορφές. Η μία αφορά στη δικτύωση και στη συνδεσιμότητα και είναι και η σχετικά πιο εύκολη, καθώς όταν υπάρχει συνεχής καινοτομία, εύκολα ενημερώνονται ή αντικαθίστανται ορισμένες λειτουργίες. Το κομμάτι που αποτελεί μεγαλύτερη πρόκληση και νομίζω ότι είναι πιο ενδιαφέρον είναι η ίδια η πλατφόρμα. Δηλαδή πολλές πλατφόρμες, δίνουν τη δυνατότητα να προσθέσετε νέες δυνατότητες οι οποίες όμως θα επιβιώσουν για παράδειγμα, δύο, οχτώ ή δέκα χρόνια από τώρα. Η προσέγγιση που έχουμε υιοθετήσει είναι να διατηρούμε την πλατφόρμα μας ανοιχτή, ώστε να επιτρέψουμε την καινοτομία όταν εμφανιστεί, να «κάτσει πάνω της».

Θέλουμε λοιπόν να διασφαλίσουμε ότι η καινοτομία θα γίνει σε τοπικό επίπεδο, αλλά κι ότι θα βοηθήσουμε η τεχνολογία μας να επηρεάσει τα πρότυπα της βιομηχανίας. Έτσι δεν θέλουμε να πουλήσουμε σε μια πόλη ένα κλειστό προϊόν ή μια περιορισμένη λύση. Γνωρίζουμε ότι όταν πουλάμε σε μια πόλη, πουλάμε μια σχέση, οπότε γνωρίζουμε ότι για να είμαστε επιτυχείς, πρέπει να έχουμε κατά νου μια δεκαετή μορφή στρατηγικής. Επειδή, καμία πόλη δεν πρόκειται να πει, θέλω να αγοράσω ολόκληρο το πορτφόλιο σας σε 3 μήνες. Αντ ‘αυτού λένε, «μόλις εκλέχτηκα, πραγματικά ενδιαφέρομαι για την κυκλοφορία σήμερα, επειδή είναι ένας τομέας για τον οποίο ενδιαφέρονται οι πολίτες. Έχω αυτά τα χρήματα. Θέλω να κάνω κάτι για την κυκλοφορία, θέλω να κάνω κάτι για τον θόρυβο, θέλω να κάνω κάτι για το πάρκινγκ». Έτσι ξεκινάμε με μια υποδομή, αλλά η πλατφόρμα μας είναι κάτι που μπορεί να αναπτυχθεί και να είναι διαχρονική.

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business Cisco

Cisco Digital Talks: Διάλλογοι στο Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων

Σκοπός μας είναι η προώθηση νέων ιδεών, καινοτόμων προσεγγίσεων, και η ανάπτυξη του διαλόγου σε θέματα που αφορούν: την τεχνολογία, την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Internet Cisco featured Μένουμε Σπίτι - Συμβουλές τεχνολογίας

Εκπαίδευση από απόσταση: Πάνω από 1.000.000 Έλληνες μαθητές έχουν συμμετάσχει μέχρι σήμερα

Έως την Παρασκευή 3 Απριλίου έχουν διεξαχθεί συνολικά 72.102 μαθήματα με πάνω από 1.000.000 συμμετοχές μαθητών.

Internet Cisco

Κατακόρυφη αύξηση στις τηλεδιάσκεψεις λόγω της πανδημίας του κορονοϊού

Οι εταιρείες διεθνώς αποφασίζουν το προσωπικό τους να παραμένει στο σπίτι και να εργάζεται από εκεί σε μια προσπάθεια να επιβραδύνουν την πανδημία του κορονοϊού.

Internet Cisco

Η κίνηση στο ίντερνετ αναμενεται να αυξηθεί πολύ περισσότερο από ότι περιμέναμε

Το διαδίκτυο αποτελείται από χιλιάδες δημόσια και ιδιωτικά δίκτυα σε όλο τον κόσμο. Και από τότε που γεννήθηκε το 1984, έχουν διακινηθεί από αυτό πάνω από 4,7 zettabyte κίνησης IP. Αυτό ισοδυναμεί με το πέρασμα από τα παγκόσμια δίκτυα IP όλων των ταινιών που έγιναν ποτέ σε λιγότερο από ένα λεπτό.