Microsoft: Πειραματίζεται με τρελό project για υποβρύχια data centers

H Microsoft και συγκεκριμένα η ομάδα Microsoft Research, έχει ένα τρελό project στα σκαριά, το οποίο έχει την κωδική ονομασία Natick. Αυτό που θέλουν να κάνουν είναι να δημιουργήσουν υποβρύχια data centres (κέντρα δεδομένων).

Η ομάδα θα βυθίσει data centres κάτω από το νερό και με τη χρήση οπτικών ινών θα μεταφέρει τα δεδομένα πίσω στη στεριά. Λόγω της επεξεργαστικής ισχύος των υπολογιστών, τα data centres χρειάζονται συνεχή ψύξη, και ο βυθός της θάλασσας προσφέρει άφθονη και μάλιστα δωρεάν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των The New York Times, η Microsoft βρίσκεται σε αρχικό στάδιο δοκιμής της συγκεκριμένης τεχνολογίας. Ωστόσο, αν αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματική, τότε θα καταφέρει να μειώσει τον χρόνο κατασκευής ενός data centre από τα 2 χρόνια σε μόλις 90 μέρες. Σε μια δοκιμή 105 ημερών όπου έβαλαν μια τεράστια κάψουλα από ατσάλι σε βάθος περίπου 9 μέτρων, είχε μεγαλύτερη επιτυχία απ’ότι περίμεναν.

Η Microsft σκέφτεται να τοποθετήσει τα data centres στον πυθμένα της θάλασσας, ή σε κάψουλες κάτω από την επιφάνεια του νερού, οι οποίες επιπλέουν και χρησιμοποιούν τουρμπίνες για να συλλέξουν την ενέργεια των ρευμάτων.

Οι εταιρείες είναι σε διαρκή αναζήτηση απόμερων τοποθεσιών για τα data centres τους, η Microsoft λειτουργεί πάνω από 100 data centres ανά τον κόσμο και σκέφτεται να δημιουργήσει νέα στην Ευρώπη. Για τα κέντρα δεδομένων που έχει ανά τον κόσμο εκτιμάται ότι έχει ξοδέψει πάνω από 15 δισ. δολάρια.

Η πρώτη κάψουλα που πήγε κάτω από το νερό ονομάζεται Leona Philpot (από το video game “Halo”), επέστρεψε στην επιφάνεια πρόσφατα και οι μηχανικοί της Microsoft ξεκινούν να εργάζονται για το πως βελτιώσουν το design. Τέλος, η Microsoft αναφέρεται ότι ψάχνει συνεργάτη για να σχεδιάσει την κάψουλα, αλλά δεν έχει βρει τον κατάλληλο υποψήφιο.

Δείτε το video:

microsoft underwater data centres, Microsoft: Πειραματίζεται με τρελό project για υποβρύχια data centers

microsoft underwater data centres, Microsoft: Πειραματίζεται με τρελό project για υποβρύχια data centers

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

8 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
vasilist

Οκ πιστεύω πως είναι πολύ μικρό το μέγεθος των data center και θερμότητα που παράγουν για να επηρεάσει το κλίμα του βυθού με ότι μπορεί να συνεπάγεται αυτό.

Kostas

@vasilist συμφωνώ με την οικολογική ανησυχία γιατί σίγουρα θα ακολουθήσουν κι άλλοι!

vasilist

Αυτό σκέφτηκα και εγώ, ότι αν γεμίσουμε τον βυθό με data center τότε θα έχουμε θέμα με την αλλαγή θερμοκρασίας στον βυθό και μπορεί να επηρεαστούν ρεύματα και οικοσύστημα.
Βέβαια ακόμα είναι σε πειραματικό στάδιο, βλέπουμε πως θα εξελιχθεί.

νικος

ένα δισεκατομμύριο να δώσει από τα 87 που έχει αυτό το νεοταξικο σκουπίδι θα έσωνε όλα τα παιδιά στη Αφρική που δεν έχουν να φάνε άλλα τους δίνει εμβόλια για το κάλο τους δείτε το https://www.youtube.com/watch?v=YqCQSRebvvI

ΝΙΚΟΣ

Συνονόματε μπήκε σε λάθος site. Δοκίμασε http://www.prisonplanet.gr και αν βρεις κανα blog της Ραχήλ,του Λαφαζάνη ή του Νίκου Κωνσταντινίδη με την περούκα υπερπαραγωγή,

Kostas

@νικος το ότι σας πιάνει η ευαισθησία μόνο όταν πρόκειται για την Microsoft έχει καταντήσει αστείο. Ξεκίνα να βοηθάς εσύ και άσε τους υπόλοιπους.Με πόζα και εφέ δεν χορταίνει το Αφρικανακι

Sickboy

Τα λέγαμε ότι η εταιρεία θα πιάσει πάτο!!!!!!!!!!!!
Πάνε για φούντο, κανονικά.
Ποιος ξέρει τι θα κάνουν τα δεδομένα μας κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας που δε θα μπορεί κανείς να τους ελέγχει!!!

Scotty

Τσαμπέ ιαματικά λουτρά παντού. Μπανάκι και το χειμώνα. Φέρτε στο Ellada

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Android Microsoft Windows 11

Windows 11: Τέλος η υποστήριξη για εφαρμογές Android

Η Microsoft θα σταματήσει να υποστηρίζει τις εφαρμογές Android στα Windows αλλά οι υπάρχοντες χρήστες θα πάρουν μια παράταση ενός χρόνου.

Business AI Microsoft

Mistral AI: Συνεργασία με τη Microsoft για τη γαλλική startup – Αποκάλυψε τον ανταγωνιστή του ChatGPT, Mistral Large

 Η γαλλική startup Mistral AI αποκάλυψε ένα νέο μεγάλο γλωσσικό μοντέλο (LLM) που θα ανταγωνιστεί το ChatGPT της OpenAI.

Games Microsoft Xbox

Xbox: 4 αποκλειστικά παιχνίδια έρχονται σε PS5 και Nintendo Switch

H Μicrosoft ανακοίνωσε επίσημα πως τέσσερα αποκλειστικά παιχνίδια του Xbox θα γίνουν διαθέσιμα και σε άλλες κονσόλες.

Software featured Microsoft

Microsoft Mesh: Η virtual πλατφόρμα συσκέψεων στο Teams

Έναν νέο τύπο “υβριδικής” εργασίας προτείνει η Microsoft, συστήνοντας το Mesh που επιτρέπει στα avatar των εργαζομένων να συναντώνται.