Μπαταρίες βασισμένες στο πυρίτιο υπόσχονται τετραπλάσια αυτονομία από τις συμβατικές

επιστήμονες νορβηγία μπαταρίες πυριτίου τετραπλάσια αυτονομία, Μπαταρίες βασισμένες στο πυρίτιο υπόσχονται τετραπλάσια αυτονομία από τις συμβατικές

Ομάδα επιστημόνων από τη Νορβηγία με εξειδίκευση στη νανοτεχνολογία, επινόησε μέθοδο για την κατασκευή υβριδικών μπαταριών με βάση το πυρίτιο με αυτονομία μέχρι και τέσσερις φορές μεγαλύτερη από τις ιόντων λιθίου που χρησιμοποιούμε σήμερα.

Η μπαταρία ενός smartphone είναι πιθανόν ένα από το μεγαλύτερα κριτήρια στην επιλογή μιας συσκευής, τη στιγμή που οι περισσότερες έχουν αυτονομία μιας ημέρας, δημιουργώντας προβληματισμό στους χρήστες. Θα πρέπει να αναφέρουμε πως η χωρητικότητα στις μπαταρίες αυξάνεται αλλά όχι με το ρυθμό που θα επιθυμούσαν πολλοί καταναλωτές. Φαίνεται όμως πως αυτό θα αλλάξει μιας και ομάδα επιστημόνων νανοτεχνολογίας από τη Νορβηγία επινόησε μέθοδο που φιλοδοξεί να αλλάξει τις μπαταρίες από εδώ και πέρα.

Η ομάδα των επιστημόνων δηλώνει πως θα ξεκινήσει τις εργοστασιακές δοκιμές των υβριδικών μπαταριών πυριτίου σύντομα, οι οποίες εμφανίζουν ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί. Το πυρίτιο κατά τη χρήση της μπαταρίας διογκώνεται μέχρι και 400% με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται πιο γρήγορα σε σχέση με αυτές που βασίζονται στο γραφίτη.

Για αυτό το λόγο, οι επιστήμονες επινόησαν να συνδυάσουν το πυρίτιο με το γραφίτη για να κατασκευάσουν μπαταρίες με πολύ μεγαλύτερη αυτονομία χωρίς να αλλοιώνονται τα υλικά της, κάτι το οποίο ενδεχομένως να έχει εφαρμογή σε κάθε συσκευή αλλά και όχημα που διαθέτει επαναφορτιζόμενες μπαταρίες.

Η εταιρεία Kjeller Innovation έχει ξεκινήσει να συνεργάζεται με τους Νορβηγούς επιστήμονες επάνω στο project για τις υβριδικές μπαταρίες με την ονομασία Silicon X, ενώ βρίσκονται σε συζητήσεις με συνεργάτες για την εργοστασιακή δοκιμή των μπαταριών. Θα πρέπει να αναφέρουμε πως η συγκεκριμένη εταιρεία δεν είναι η μόνη που προσπαθεί να αλλάξει τη μορφή των μπαταριών που χρησιμοποιούμε και εφόσον μια τέτοια αλλαγή προχωρήσει σε μαζική παραγωγή, τότε οι συσκευές που χρησιμοποιούμε θα αλλάξουν ολοκληρωτικά.

Πηγή

Λάτρης της τεχνολογίας τα τελευταία 20 χρόνια και παιδί της πληροφορικής με σπουδές στην Αγγλία. Fan της Apple και δεν το κρύβει αλλά καταφέρνει και αντιμετωπίζει την τεχνολογία με αντικειμενικότητα, παρακολουθώντας τα τεχνολογικά δρώμενα σε καθημερινή βάση.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

5 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Vangelis

Θα γίνω παππούς και ακόμα θα συζητάμε τις επαναστατικες μπαταρίες που ΘΑ βγούνε.
Και ακόμα θα έχουμε λιθιου και νικελίου .

Παπαροκας tiamat - Enûma Eliš

συμφωνω, !

πιο τρολλιες ειδησεις απο τις επαναστατικες μπαταριες που δεν ερχονται ποτε ενω ειμαστε ακομα με τους δεινοσαυρους δεν υπαρχουν!

giorgosgek

Τα τελευταια 5 χρονια την εχω δει απειρες φορες αυτη την ειδηση , ακομα και στο techblog ,μαζι με τις μπαταριες που φτιαχνουν κατι πανεπιστημια, μπορει να ειναι και η ιδια μπαταρια. Δεν θα βγει τιποτα , μη περιμενετε αδικα

ΚώσταςD.

όσο υπάρχει ακόμη λίθιο…

Agnostos13

Το θέμα δεν είναι αν μπορούν να βγούν αλλά με τι κόστος. Αν η νέα μπαταρία πυριτίου προσφέρει τριπλάσια αυτονομία αλλά κοστίζει 500 ευρώ από 5 που έχει μια λιθίου απλά δεν είναι εμπορική…

Όποτε κυκλοφορήσουν αυτές θα τις δούμε πρώτα σε κανένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο και μετά αλλού!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Battery Facebook Meta

Το Facebook αδειάζει την μπαταρία των κινητών

Ο πρώην υπάλληλος του Facebook, George Hayward, αποκάλυψε ότι το Facebook μπορεί να αδειάσει την μπαταρία στα κινητά τηλέφωνα των χρηστών του επίτηδες.

Smartphones Apple Battery featured

Apple: Έρχεται άνοδος τιμών στην αντικατάσταση μπαταριών για iPhone

Η αντικατάσταση μπαταρίας σε iPhone, iPad ή Mac εκτός εγγύησης θα γίνει πολύ πιο ακριβή σύντομα, καθώς η Apple ανακοίνωσε την αύξηση της τιμής στη σελίδα.

Smartphones Battery Realme

To Realme GT Neo 5 θα μπορούσε να επαναπροσδιορίσει τη γρήγορη φόρτιση

Οι μεγάλες μπαταρίες σε χωρητικότητα έχουν αναγκάσει τις εταιρείες κατασκευής smartphone να υλοποιήσουν και την γρήγορη φόρτιση της συσκευής, όπως θα κάνει και η Realme με το νέο Realme GT Neo 5.

Smartphones Apple Battery iPhone

iPhone: Πως να ελέγξετε αν η μπαταρία σας χρειάζεται αλλαγή

Ένα iPhone που έχετε στην κατοχή σας χρόνια μπορεί να έχει χαμηλή απόδοση και ίσως για αυτό μπορεί να ευθύνεται η μπαταρία της συσκευής.