Βρέθηκε οργανική ύλη στον Άρη σύμφωνα με τη NASA

Άρη, Βρέθηκε οργανική ύλη στον Άρη σύμφωνα με τη NASA

Το αμερικάνικο rover Curiosity της NASA ανακάλυψε οργανική ύλη στον Άρη, στοιχείο που αυξάνει την πιθανότητα να υπήρξε κάποτε ζωή στον Κόκκινο Πλανήτη, ενώ η ποσότητα μεθανίου στην αρειανή ατμόσφαιρα σύμφωνα με τις μετρήσεις διατηρεί σημαντικές εποχικές διακυμάνσεις στις συγκεντρώσεις του.

Η ανακοίνωση της NASA αφορά στις δύο ανακαλύψεις των ερευνών που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Science σχετικά με τα ευρήματα στον Άρη, που αφορούν τόσο στην ύπαρξη της οργανικής ύλης στο έδαφος όσο στις διακυμάνσεις του μεθανίου της ατμόσφαιρας, συνδυασμός που ενδεχομένως να οδηγεί στην πιθανότητα ανακάλυψης ζωής πέραν της Γης.

Τα ευρήματα δεν αποκαλύπτουν αν ο Άρης ήταν κάποτε κατοικήσιμος από εξωγήινες μορφές ή αν θα μπορούσε ακόμα να είναι. Η οργανική ύλη ωστόσο μπορεί να οφείλεται στην ύπαρξη κάποιου αρχαίου πολιτισμού που ζούσε κάποτε εκεί.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι μετά από αυτά τα ευρήματα: «Οι πιθανότητες να βρεθούν σημάδια αρχαίας ζωής με μελλοντικές αποστολές, εάν υπήρχε ποτέ η ζωή, μόλις αυξήθηκαν», όπως τουλάχιστον δήλωσε ο Sciwin Vasavada, ερευνητής του Curiosity project του εργαστηρίου Jet Propulsion Laboratory της NASA στην Πασαντένα της Καλιφόρνιας.

Οι εμπειρογνώμονες λένε ότι τα ευρήματα θα ωθήσουν τον άνθρωπο να συνεχίζει με νέες αποστολές να αναζητά αποδεικτικά στοιχεία για την εξωγήινη ζωή που μπορεί να βρίσκεται στον πλανήτη.

Όσον αφορά στην ανακάλυψη σημαντικών ποσοτήτων μεθανίου στον Άρη εδώ και καιρό και λαμβάνοντας υπόψη ότι στη Γη το μεγαλύτερο μέρος του μεθανίου παράγεται από βιολογικές πηγές, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι ο Κόκκινος Πλανήτης είναι πολύ πιο ζωντανός από όσο υπολόγιζαν.Τα νέα δεδομένα δείχνουν ότι το μεθάνιο αποθηκεύεται κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη και ότι οι εποχιακές αλλαγές φαίνεται να φέρνουν το μεθάνιο προς τα έξω και στην επιφάνεια, δηλαδή εκεί που έχει εντοπιστεί από το αμερικάνικο rover.

Η επιφάνεια του Άρη είναι αφιλόξενη σήμερα ωστόσο στο παρελθόν είναι σχεδόν βέβαιο ότι διατηρούσε νερό, ένα στοιχείο που θα μπορούσε να βοηθήσει στην ύπαρξη ζωής σε έναν πλανήτη. Η ομάδα των επιστημόνων έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην προσπάθειά της να κατανοήσει την αρχαία οργανική ύλη που βρέθηκε στο έδαφος του Άρη, η οποία θα μπορούσε να μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε αν ο κόσμος έξω από τη Γη ήταν κάποτε κατοικήσιμος και τι ακριβώς συνέβη πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.

Τα ευρήματα του Curiosity προήλθαν από μία περιοχή που εικάζουν ότι κάποτε ήταν μια μεγάλη λίμνη με νερό, μέσα στον κρατήρα Gale, η οποία είχε όλα τα απαραίτητα συστατικά, από τα χημικά δομικά στοιχεία έως τις πηγές ενέργειας που απαιτούνται για τη διατήρηση ζωής.

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

2 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Solon

Για να μην τρελαινόμαστε οργανική ύλη σημαίνει ενώσεις άνθρακα, τίποτα παραπάνω. Δεδομένο ότι ο άνθρακας μπορεί να έχει τις περισσότερες χημικές ενώσεις με άλλα στοιχεία (έχουν καταγραφεί πάνω από 10.000.000 ενώ θεωρητικά μπορεί να είναι πολύ περισσότερες) το ότι βρέθηκε οργανική ύλη δεν σημαίνει κυριολεκτικά τίποτα.
Θεωρώ ότι η όλη φασαρία είναι κυριολεκτικά διαφημιστικό τρικ αφού έχει εντοπιστεί μεθάνιο (που είναι οργανική ύλη) στον Άρη εδώ και 20 χρόνια.
Δηλαδή…”άνθρακες ο θησαυρός”.

ΚωσταςD.

Η ΝΑΣΑ θα έπρεπε να λέγεται ΜΑΣΑ. Δηλαδή δίνει τις πληροφορίες που θέλει και ο κόσμος τις τρώει και μάλιστα αμασητες! Χαχαχαχα! Ο πλανήτης ελέγχεται εδώ και κάτι εκατομμύρια χρόνια από “εξωγήινους” και έχουν φτιάξει πολλά όπως και εμας αλλά
δεν τα λέν… Το πιάσατε;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet NASA Twitter

H NASA αποχαιρετά με μία ιδιαίτερη φωτογραφία τον Πελέ

Σαν “βόμβα” έσκασε η είδηση για τον θάνατο του Πελέ, που συγκλόνισε ολόκληρο τον πλανήτη, με τη NASA να τον αποχαιρετά με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο.

Business featured NASA

Artemis I: Η NASA ολοκλήρωσε με επιτυχία την αποστολή της

Το διαστημόπλοιο Orion της NASA επέστρεψε στη Γη, oλοκληρώνοντας με επιτυχία την αποστολή Artemis I μετά από περισσότερες από 25 ημέρες στο διάστημα.

Business featured NASA

H NASA δημιουργεί επίλεκτη ομάδα για την παρακολούθηση UFO

Μια ομάδα 16 ερευνητών θα περάσει τους επόμενους εννέα μήνες μελετώντας UFO, ως μέρος της NASA.

Business NASA Science

7 Τρελές τεχνολογίες της NASA που θα έρθουν από… το μέλλον

Η NASΑ, εκτός από τη διαστημική εξερεύνηση, μας προσφέρει και μία γερή δόση από εντυπωσιακές τεχνολογίες από το μέλλον.