Ο Ντόναλντ Τραμπ ζητάει από την Apple εργοστάσια στις Η.Π.Α αν θέλει να αποφύγει τους φόρους στην Κίνα

ντοναλντ τραμπ apple φορολογία κίνα, Ο Ντόναλντ Τραμπ ζητάει από την Apple εργοστάσια στις Η.Π.Α αν θέλει να αποφύγει τους φόρους στην Κίνα

Η Apple θα αυξήσει τις τιμές των προϊόντων της στις Η.Π.Α λόγω της φορολογίας στα προϊόντα που κατασκευάζει στην Κίνα, με το Ντόναλντ Τραμπ να απαντάει πως αν θέλει να αποφύγει τους φόρους, θα πρέπει όλα τα προϊόντα της να τα κατασκευάζει στις Η.Π.Α, χτίζοντας μονάδες παραγωγής.

Τις έντονες ανησυχίες της εξέφρασε η Apple την Παρασκευή μιας και η υψηλή φορολογία στα προϊόντα που κατασκευάζονται στην Κίνα και εισάγονται στις Η.Π.Α, θα φέρει αύξηση των τιμών για τους καταναλωτές, με τα προϊόντα που αναμένεται να πωλούνται πιο ακριβά να είναι τα Apple Watch, HomePod, Apple Pencil, Air Pods, Mac Mini, καλώδια, αντάπτορες και άλλα αξεσουάρ. Για να κατανοήσουμε την έκταση του ζητήματος αυτού, θα αναφέρουμε πως η αξία των προϊόντων που εισάγει η Apple φτάνει τα 200 δισ. δολάρια, εκ των οποίων το 25% αποτελεί το φόρο προς τις Η.Π.Α.

Πιο συγκεκριμένα, η Apple αναφέρει πως η φορολογία που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ θα πλήξει τον ανταγωνισμό μιας και οι τιμες των προϊόντων της θα αυξηθούν, με συνέπεια να επηρεαστεί και η αγοραστική ικανότητα των καταναλωτών στις Η.Π.Α, με τον ίδιο τον Πρόεδρο να σχολιάζει πως η αύξηση των τιμών είναι πολύ πιθανή λόγω της τακτικής του απέναντι στην Κίνα.

Παρ’ όλα αυτά, ο Κύριος Τραμπ πρότεινε σε ανάρτησή του στο Twitter μια “εύκολη λύση” για την αποφυγή της φορολογίας. Το μόνο που πρέπει να κάνει η Apple είναι να χτίσει μονάδες παραγωγής στις Η.Π.Α έτσι ώστε να κατασκευάζει όλα της τα προϊόντα μέσα στη χώρα, αποχωρώντας ουσιαστικά από την Κίνα.

Κάτι τέτοιο μόνο εύκολο δεν πρέπει να είναι, μιας και η Apple στηρίζεται στους χαμηλούς μισθούς των εργαζομένων στην Κίνα και τις τεράστιες μονάδες παραγωγής που υπάρχουν διαθέσιμες εκεί, με την εταιρεία να συνεργάζεται με τη Foxconn για την κατασκευή των iPhone, της οποίας το μεγαλύτερο εργοστάσιο έχει έκταση 3.6 τετραγωνικά χιλιόμετρα και απασχολεί 450.000 εργαζόμενους, οι οποίοι αμείβονται με 450 δολάρια το μήνα, ενώ πολλοί από αυτούς μένουν στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου.

Πηγή

Λάτρης της τεχνολογίας τα τελευταία 20 χρόνια και παιδί της πληροφορικής με σπουδές στην Αγγλία. Fan της Apple και δεν το κρύβει αλλά καταφέρνει και αντιμετωπίζει την τεχνολογία με αντικειμενικότητα, παρακολουθώντας τα τεχνολογικά δρώμενα σε καθημερινή βάση.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

19 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
ΚΝ

Ο κ. Τραμπ έξυπνα για τους Αμερικανούς πολίτες φροντίζει να επαναφέρει τις παραγωγικες μονάδες των αμερικανικών εταιριών πίσω στις ΗΠΑ. Εξάλλου με αυτόν τον τρόπο θα διορθώσει τα εμπορικά ελλείμματα και δημιουργήσει πλεονασμα με πολλες μακροχρονιες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.
Ανεξαρτήτως του σόου που κάνει στα ΜΜΕ και κοινωνικά δίκτυα δείχνει ξεκάθαρα τη νέα πολιτική των ΗΠΑ….. Η οποία είναι μια χαρά για τους Αμερικανούς και φυσικά όχι για τους άλλους. Μη ξεχνάμε η ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη οικονομία.. Όλοι θέλουν να πουλάνε σε αυτήν μια και κατέχει το 40% του παγκόσμιου πλούτου.

Agnostos13

Για να έχει νόημα πρέπει το κόστος/συσκευή με το δασμό να είναι μικρότερο από ότι αν θα κατασκευζόταν στις ΗΠΑ. Επίσης με κατασκευή στις ΗΠΑ θα γλυτώσει το δασμό εκεί αλλά όχι στον υπόλοιπο κόσμο…

Darth

Το να στήσεις εργοστάσιο με εξοπλισμό τεχνογνωσία κλπ κλπ και να πληρώνεις και μισθούς Αμερικής ποιο φθηνά θα πάει με φόρους 50% πάρα αυτό που ζητάει

JD

Η Apple δεν εχει ουτε ενα εργοστασιο, ουτε μια γραμμη παραγωγης κσι πουλαει πανακριβα κινητα που φτιαχνει παμφθηνα η HonHai precision ( Foxconn) στην Κινα.

Efkairiakos

Αν ήταν όλα τόσο απλά όσο ακούγονται ή διαβάζονται θα ήμαστα όλοι εμείς CEO ή πλανητάρχες…
Ας μην έχουμε για όλα άποψη κάποιες φορές…

ΚώσταςD.

Ε δεν θα μπει και τόσο μέσα να φτιάξει νέα εργοστάσια στις ΗΠΑ, αλλά οι μέτοχοι θα στερηθούν τα δισεκατομμύρια τους κάθε χρόνο;;; όταν λέει δίνουν κάτι ψίχουλα στους εργάτες στην Κίνα…;;;; Ψοφατε ρεεεεε….

John

Κάποια στιγμή θα ακούσουμε ότι ο τραμπ δολοφονήθηκε . Πολύ σωστός πρόεδρος αλλά όχι για την ελίτ

ΝΙΚΟΣ

Darth είσαι μέσα 100%. Αν όμως η αυτοματοποίηση προχωρήσει (ρομπότ) τα επόμενα χρόνια, αλλάζει η κατάσταση.

Johny

δεν φερνετε και κανενα εργοστασιο λεω εγω τωρα στην Ελλαδα?τουλαχιστον να μας ερχεται και φτινοτερο.

Agnostos13

@Johny:
Έφτασε ο Έλληνας εργάτης να παίρνει λιγότερα από τον Κινέζο και δεν το ξέρω;

Darth

@Agnostos13 κοίτα στην Foxconn γύρο στα 550 παίρνουν έτσι ναι έφτασε να του δίνουν λιγότερο (αν αυτό ρωτάς) αλλά και πάλι συμφέρει καθος σαν συνολική φορολογία τους βάρανε 4% έτσι το κέρδος είναι χάος ακόμη και με αυτά τα 550 και 18% δασμοί

Άλλο 18% +4% και 550 και άλλο ένα μη καλοστηνμενο εργοστάσιο με 3000 μισθούς και δασμους πέρα από Αμερική πολύ μεγαλύτερους

Ουσιαστικά τι λει ο πρόεδρος ότι θα έχεις και εδώ και εκεί εργοστάσια

Agnostos13

@Darth:
Το να έχεις και εδώ και εκεί είναι μια κάποια λύση.
Γι αυτό διάβαζα οτι η Foxconn ψάχνεται να ανοίξει εργοστάσιο στο Wisconsin…

Johny

Agnostos13.. εχεις την εντυπωση οτι στην αμερικη θα δουλευουν κινεζοι?η θα περνουν οι αμερικανοι οσα περνουν οι κινεζοι?εχεις ιδεα ποσα πληρωνεται ενας Ελληνας σε ενα εργοστασιο και γενικα που βρισκονται οι μισθοι?η δεν εχεις δουλεψει ακομα?

Agnostos13

@Johny:
Για το αν θα δουεύουν Κινέζοι στην Αμερική δεν το ξέρω…δεν με έχουν βάλει υπεύθυνο προσλήψεων εκεί αλλά φαντάζομαι δεν θα είναι ρατσίστες (ειδικά με τους δικούς τους εφόσον το ανοίξει η Foxconn). Σίγουρα δεν θα έχουν μισθούς Κίνας πάντως!
Τώρα για το πόσο παίρνει ένας Έλληνας σε ένα εργοστάσιο έχει να κάνει κατά βάση με το εργοστάσιο. Σε γενικές γραμμές έχει πέσει πιο κάτω από τον Κινέζο θες να μας πεις;

ΥΓ. Σε εργοστάσιο δεν έχω δουλέψει ποτέ είναι η αλήθεια.

Johny

@Agnostos13..μαλλον δεν εισαι στην ελληνικη πραγματικοτητα.καποιοι αν εχεις παρει χαμπαρι δεν εργαζονται καν.και αφου δεν ειναι ρατσιστες οπως λες κανε μια ερευνα γενικη και οχι στην Αμερικη αλλα στην Ελλαδα ποσα περνουν αυτοι που δουλευουν στα χωραφια και κοιμουνται σε σκηνες και εννοειται δεν ειναι ελληνες.που καποιους απο αυτους δεν πληρονονται καν αν και δουλευουν 12 ωρες.και γω σου λεω οτι η λογικη λεει οτι αν ανοιξουν τα εργοστασια στην Αμερικη και πιασουν δουλεια η αμερικανοι θα χτυπησουν και κατα καποιο τροπο και την ανεργια.και μην μου πεις τωρα οτι δεν εχει ανεργια η αμερικη.το οτι εχουμε πεσει κατω απο τον κινεζο δες ποσα Κινεζικα μαγαζια δουλευουν αυτη τη στιγμη και ποσα Ελληνικα εχουν κλεισει.και κανε ενα κοπο να δεις ποσοι περνουν κινεζικα προιοντα γιατι κοστιζουν λιγοτερα χρηματα.αρα μη μου λες αν εχουμε πεσει ποιο κατω απο τον κινεζο γιατι ο κινεζος μια χαρα κρατιεται και δεν εχει τα προβληματα που εχει η Ελλαδα.

Agnostos13

@Johny:
Σε όλο τον κόσμο κάποιοι δεν εργάζονται καν αλλά τι σχέση έχει αυτό με την κουβέντα που κάνουμε;
Όσον αφορά περιπτώσεις παραεργασίας που βρίσκεται στα όρια της δουλείας (βλέπε Μανωλάδα κλπ) εκεί υπάρχει ασυδοσία…αλλά τώρα μιλάμε νομίζω για κάποιο επίσημο εργοστάσιο και οχι για αδήλωτο φασονατζίδικο σε υπόγα που απασχολεί μετανάστες από το Μπαγκλαντες και την υποσακχάρια Αφρική.
Τέλος εγώ ρωτάω αν ο εργάτης στην Κίνα παίρνει περισσότερα από τον εργάτη στην Ελλάδα και εσύ μου λες οτί τα Κινέζικα προιόντα πωλούνται περισσότερο από τα Ελληνικά…

Johny

Ο/Η Agnostos13 λέει:Τέλος εγώ ρωτάω αν ο εργάτης στην Κίνα παίρνει περισσότερα από τον εργάτη στην Ελλάδα.

ε λοιπον θα σου απαντησω και γω ετσι οπως θελεις να παρεις την αναπαντηση.
δεν με εβαλαν υπευθυνο στα εργοστασια της κινας για να σου πω αλλα θα σου πω τη γνωμη μου.
αναλογα την πολη της κινας,αναλογα την περιοχη,και αναλογα ο εργατης σε τι εργοστασιο δουλευει.ασε μας ρε φιλε μεσημεριατικα ελεος.δες το δεντρο εσυ και οχι το δασος.

Agnostos13

@Johny:
Εν ολίγοις δεν ξέρεις ούτε πόσο παίρνει ο εργάτης στην Κίνα ούτε μάλλον πόσο παίρνει κάποιος αντίστοιχος εργάτης στην Ελλάδα (και υποθέτω ούτε και στην Αμερική). Αλλά έχεις γνώμη…
Με κάλυψες!

Antonis Marinos

Εντάξει ο τύπος είναι άπαιχτος, σου λέει τόσο καιρό μιλάμε για FDI, ας τους αναγκάσω τώρα να κάνουν όλοι τους HDI…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Apple Apple Maps Apple Watch

iOS 18: Ίσως το iPhone αποκτήσει τους τοπογραφικούς χάρτες του Apple Watch

Η Apple φαίνεται να ετοιμάζεται να προσθέσει τοπογραφικούς χάρτες στις εφαρμογές Apple Maps στο iOS 18, macOS 15 και visionOS 2.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone SE 4: Η ΒΟΕ μάλλον θα κατασκευάζει το OLED πάνελ των 6,1 ιντσών

Η κινεζική BOE, ένας από τους συνεργάτες της Apple, θα είναι ο προμηθευτής πάνελ OLED για το iPhone SE τέταρτης γενιάς.

Software Apple iOS iPhone

iOS 18 με ΑΙ: Θα είναι «η πιο φιλόδοξη αναθεώρηση» στην ιστορία του iPhone

Στις 10 Ιουνίου ξεκινά το ετήσιο WWDC της Αpple, όπως ανακοίνωσε η ίδια η εταιρεία, και αναμένεται να το κάνει με την αποκάλυψη του iOS 18.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone 16 Pro: Φήμες ότι φτάνει σε Space Black και Rose αποχρώσεις

Νέα φήμη υποστηρίζει πως το iPhone 16 Pro (και το iPhone 16 Pro Max μαζί του) θα φτάσει σε νέες αποχρώσεις Space Black και Rose.