Πρόστιμο 10 εκατ. ευρώ στην Apple για παραπλάνηση περί αδιάβροχων iPhone

iPhone, Πρόστιμο 10 εκατ. ευρώ στην Apple για παραπλάνηση περί αδιάβροχων iPhone

H αντιμονοπωλιακή αρχή της Ιταλίας επέβαλε πρόστιμο ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ στην Apple για παραπλανητικούς ισχυρισμούς περί αδιάβροχων iPhone. Η ρυθμιστική αρχή της χώρας δήλωσε πως η εταιρεία διαφήμιζε αρκετά μοντέλα iPhone ως αδιάβροχα στο νερό, χωρίς να διευκρινίζει ότι ήταν μόνο υπό ορισμένες συνθήκες.

Επίσης, πρόσθεσε ότι η εταιρεία είχε δηλώσει αποποίηση ευθυνών, καθώς τα εν λόγω iPhone δεν καλύπτονται από εγγύηση σε περίπτωση βλάβης από υγρά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εξαπάτηση των πελατών, σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή, καθώς τα smartphone τους ήταν εκτός εγγύησης αν η βλάβη είχε προέλθει από υγρό στοιχείο.

Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τέτοιες τακτικές από εταιρείες, ούτε τόσο μεγάλα πρόστιμα. Πέραν της Apple, έχουμε δει στο παρελθόν και η Sony αλλά και η Samsung να διαφημίζουν λανθασμένα τα τηλέφωνα τους για αδιάβροχα, χωρίς όμως να επισημαίνουν τους όρους και τις συνθήκες της αδιαβροχοποίησης, ούτε ότι η εγγύηση δεν καλύπτει ζημιές από υγρά στοιχεία.

Πηγή

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι και άμεσα όλα τα νέα άρθρα! Αν χρησιμοποιείτε RSS μπορείτε να προσθέσετε το Techblog.gr στη λίστα σας με αυτό τον σύνδεσμο https://techblog.gr/feed.

Ο Κώστας Λεοντιάδης ασχολείται με την τεχνολογία εδώ και μια δεκαετία και έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με μεγάλες ιστοσελίδες όπως το Game20.gr και το Autonomous.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

18 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Chris_BMW

Όλες οι χώρες και μια μήνυση στην apple την έχουν ρίξει!
Εμείς εδώ στην Ελλάδα γιατί όχι .

Στο θέμα μας τώρα και ΔΕΝ αφορά μόνο την Apple αλλά όλες όσες έχουν αδιάβροχα τηλέφωνα .

Τι να κάνουν δηλαδή οι εταιρίες ; Πως το θέλουν μερικοί ; Να μην μας πληροφορούν καθόλου για το τι αντοχές έχει η εκάστοτε συσκευή τους στο νερό ;
Επίσης εγώ που έχω πχ συσκευή αδιάβροχη μέχρι 2 μέτρα αν βουτάω στα τρία μέτρα η μου πέσει το τηλέφωνο σε 3 μέτρα πισίνα και μετά ζητήσω αντικατάσταση γιατί δήθεν εξαπατήθηκα είμαι σωστός ;
Αν είμαι σωστός και βουτάω στο ένα μέτρο η μου έπεσε σε βάθος ένα μέτρο αλλά παρόλαυτα πάλι χάλασε ΠΩΣ θα το αποδείξω ;;

Δηλαδή οκ βγάζουν εκατομμύρια οι εταιρείες αλλά εδώ παραλογίζεται ο καταναλωτής .
Γνώμη μου .

Δεν υπερασπίζομαι καμία Apple . Αναφέρομαι σε όλες τις εταιρίες με αδιάβροχα τηλέφωνα

Kosmas

Εσύ αυτό κατάλαβες; Η apple χρησιμοποιούσε την και καλά αδιαβροχοποίηση κάνοντας ισχυρισμούς που οι τίμιοι άλλοι κατασκευαστές δεν έκαναν. Να μην τα διαφημίζουν καθόλου ως αδιάβροχα γιατί απλά δεν έχει σημασία.

Τί να κάνω μια συσκευή που δεν αλλάζει η μπαταρία ή δεν επισκευάζετε επειδή είναι αδιάβροχη; Για μένα μειονέκτημα είναι

Chris_BMW

Για πες μας εσυ που κατάλαβες τι ακριβως είπε η Apple που δεν ισχύει ;

Kosmas

Ότι μας κοροϊδεύουν https://sneak.berlin/20201112/your-computer-isnt-yours/

Η επόμενη εταιρεία που θα αγοράσω θα είναι fairphone

Ιωάννης jb

Δεν έχει σημασία να είναι αδιαβροχο?
Μήπως δεν έχει σημασία να έχει μεγάλη οθόνη? Τα ίδια έλεγαν όμοιοι σου πριν 5 χρόνια κ έμεναν με οθόνες 2.8 ιντσών!
Μήπως δεν έχει σημασία να μπαίνει και στο ίντερνετ? Τα ίδια έλεγαν όμοιοι σου πριν 10 χρόνια!
Μήπως δεν έχει σημασία να έχει και κάμερα? Τα ίδια έλεγαν όμοιοι σου πριν 15 χρόνια!! Μήπως δεν έχει σημασία να έχει έγχρωμη οθόνη? Τα ίδια έλεγαν πριν 20 χρόνια!
Όταν πάρεις κάποια στιγμή αδιαβροχο τηλ και συνιθισεις να το καθαρίζεις με ευκολία χωρίς να σκέφτεσαι μήπως χαλάσει! Όταν στο πιάνει ο μικρός με λερωμένα χέρια κ κολλάει κ απλά το βάζεις κάτω από τη βρύση κ το πλένεις κ είναι πεντακάθαρο πάλι! Όταν κάποιος απρόσεκτος ρίξει πάνω του το ποτό κ εσύ απλά το ξεπλένεις κ ούτε κολλάει ούτε τπτ… Να δω τι θα κάνεις μετά αν σου δώσουν ένα με μπαταρία που βγαίνει! Αυτά κ άλλα πολλά τα λέω γιατί μου έχουν συμβεί και ευτυχώς έχω αδιάβροχα τηλ! Έτυχε να μου χαλάσουν τηλέφωνα επειδή μπήκε υγρασία!

Γιαννης

Ποιος κακοπιστος ειπε οτι υπερασπιζεσαι την Apple; Ντροπη να κατηγορουν ενα μελος γνωστο για την αντικειμενικοτητα και την ακεραιοτητα του! Οποιαδηποτε εταιρεια να ηταν που κοροιδευει και εξαπατα τα ιδια θα εκανες! Προτεινω να σου απονεμηθει το παρασημο του φαγωμενου μηλου για τις υπηρεσιες σου απεναντι στην αδικια και τις διακρισεις εις βαρος των πολυεθνικων εταιρειων με εδρα το Coupertino!

Ιωάννης jb

Έχεις απόλυτο δίκιο! Δεν γίνεται να σου καλύψουν εγγύηση!
Εμπίπτει στη χρήση που του κάνεις!
Αν δεν προσέχει κάποιος κ το ρίχνει κάτω.. αυτό μετά αν μπει στο νερό έχει μεγάλες πιθανότητες να εμφανίσει υγρασία! Δεν είναι φταίξιμο κατασκευαστή η μη τήρηση καλής χρήσης!

Δημητρης

Όταν λένε αδιάβροχο δεν σημαίνει να το έχεις και στο υποβρύχιο ψάρεμα …….

Tasos Spanos

Δεν μπορει ομως η εταιρεια την ωρα που θα το πας εκει χαλασμενο να ξερει εαν σου επεσε στην θαλασσα στα 3 μετρα για 10 ωρες και το βρηκες κατα τυχη
Οποιοδηποτε αλλο τετοι παραδειγμα δεν μπορει να αποδειχθει ουτε απο εσενα ουτε απο το σερβις και γι αυτο δεν το καλυπτουν στην εγγυηση.
Στην ουσια εχεις μια προστασια για εσενα ‘σε περιπτωση που’, οχι για να κανεις χρηση αυτης της τεχνολογιας.

Γνωμη μου ειναι να καταργηθει επιτελους αυτη η αδιαβροχοποιηση να μπορουμε να ξανα βαζουμε χερι τα τηλεφωνα μας και οχι να χρειαζεται να το στειλουμε στο επισημο σερβις και να μας γδερνουν για το οτιδηποτε

Hyakkimaru

Εγω απορω. Κυρίος για ποιον λογο να το βουτηξεις στο νερο 😛

Γιάννης

Εξαπατά τους καταναλωτές η Apple; Ποιος θα το περίμενε , πέφτω από τα σύννεφα! Και εγώ που νόμιζα ότι είναι νορμάλ να πουλάνε κινητά με παιδικές οθόνες 5.4 και μπαταρίες οτι είχε μείνει στο ράφι από παλιά Nokia με κουμπιά στα 850 ευρώ.

ΑΝΔΡΕΑΣ

Αλήτες Ιταλοί!! Τι θέλετε κ κυνηγάτε την θεά μας? Ποιός σας έβαλε? Ποια σκοτεινά κέντρα κ παράκεντρα εποφθαλμιούν την λάμψη μας? Ο πιστός μας Γιώργης Φράγκ. εεε σορυ τράγκας θα σας ξεσκεπάσει.!!
Εύγε Κρις για την άοκνη υπεράσπιση της θεάς μας! Έχω ήδη εισηγηθει να επισπευθεί η παραγγελία σου , 1η προτεραιότητα. Και ειδικό αυτοκόλλητο για εσένα με 30% παραπάνω σκορ στο αντουτου να γουστάρεις!
Πάμε τώρα να μιλήσουμε λογικά κ τεχνικά . Το δυνατό μας σημείο άλλωστε πιστοί μας ΕΕΕ? Τα iphone μας είναι IP68, υποβρυχια παπανικολής 214 δλδ με cpu σκέτη τορπίλη που διαλύει τον ανταγωνισμό !!΅΅@#113!!
Για αυτό άλλωστε πληρώνετε καλά κ απολαμβανετε τέλεια υποστήριξη.
Αν λέω αν δεν κατανοούν κάποιοι πως να συμπεριφερθούν στα διαμάντια μας κ πρέπει να τους κάνουμε λιανά οτι δεν πρέπει να πιτσιλάν το κόσμημα μας με υγρά, ε τι να κάνουμε.
Θα τους δώσουμε την ευκαιρία να απολάυσουν extra premium support ξαναπληρώνοντας
Τι θέλουν κ μπλέκουν τρίτα μέρη στην σχέση θεάς κ πιστών δε καταλαβαίνω.
Τέτοια λατρεία δε σπάει!!
Υ/Γ Ρομποτάκηδες!!! στα λαγούμια σας, Σας ξετρύπωσα!!!111!!@3@#

SUPS 👨‍⚖️

κ πολυ καλα εκαναν μπας κ σταματησει αυτη η τερμα παραπλανητικη διαφημιση των εταιρειων.

Baioss

Ο κόσμος είναι τεχνολογικά αναλφάβητος αλλά ακόμα και αν η Apple η η οποιαδήποτε Apple επεσήμαναν τι εστί αδιαβροχοποίηση, κανένας δεν θα διάβαζε τις λεπτομέρειες στις οδηγίες χρήσης.

Είμαι σίγουρος πως ελάχιστοι γνωρίζουν, ότι το θαλασσινό νερό είναι επιβλαβές λόγω του αλατιού. Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι ακόμα και το νερό της πισίνας είναι επικίνδυνο για την αδιαβροχοποίηση λόγω του χλωρίου. Και στις δύο περιπτώσεις, αν η συσκευή πέσει σε νερό πισίνας η θαλασσινό, θέλει ξέπλυμα σε πόσιμο η καθαρό νερό.

Εννοείται επίσης ότι η αδιαβροχοποίηση προστατεύει την συσκευή από την βροχή, από κάποιο ποτήρι με ποτό που μπορεί να πέσει πάνω της. Και αυτά μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

SUPS 👨‍⚖️

συμφωνω σε ολα απλα μισο ποτηρι νερο ν πεσει πανω στο κινητο κ το τραβηξεις αστραπιαια, τοτε δεν σε καλυπτει η εγγυηση και παλι…αυτο ειναι το θεμα μας…δεν νομιζω οτι σημερα 2020 μπαινει κανεις μεσα σε πισινα/θαλασσα με ναυαρχιδα…ολοι οσοι εχουν δει τ βιντεο jerryrigeverything ξερουν πως καταλαβαινουν οι εταιρειες οταν εχει μπει νερο μεσα…Δεν γινεται να σ λενε ομως για μετρα κατω απ το νερο κ δευτερολεπτα που αντεχει…Αυτο ειναι false advertising.

Δημήτρης

Χρήστης IPhone XS MAX η Apple το διαφημίζει ως ανθεκτικό στο νερό για μισή ώρα σε συγκεκριμένο βάθος κλπ. Αυτό πάντα με τον όρο σε όλα τα κινητά ότι το νερό είναι γλυκό να το ξεκαθαρίσουμε. Στον 1 χρόνο που έχω το τηλέφωνο το έχω βρέξει 3 φορές συνολικά στην βρύση και με χαμηλή πίεση καθαρίζοντας το από διάφορες βρωμιές (φυσικά χωρίς σαπούνι η οτιδήποτε) την τελευταία φορά που το έβρεξα ΠΡΟΣΕΧΤΗΚΑ και αφότου το σκούπιζα με την πετσέτα η οθόνη από το πουθενά δεν άναβε. Όταν το έπαιρνες τηλέφωνο χτύπαγε κανονικά. Το πήγα για φτιάξιμο και μου είπαν ότι είχε βραχυκυκλώσει η οθόνη (ήξερα ότι η εγγύηση δεν καλύπτει βλάβη από νερό) ρώτησα πως έγινε αυτό αφού ούτε ΚΑΝ δεν το βούτηξα στο νερό απλά το ‘έβρεξα’ με χαμηλή πίεση και μου είπαν ότι πέρασε από το πάνω ηχείο που ακούς και τον συνομιλητή στις κλήσεις. Η οθόνη μου στοίχισε 350€. Φυσικά και το θεωρώ ΚΟΡΟΙΔΙΑ να δίνεις για ένα κινητό αξίας 1000€ και πάνω και να βγάζει τέτοιο πρόβλημα. Όπως μου είπαν από το service συχνό φαινόμενο τα iPhone να μπάζουν από εκεί. Το προηγούμενο κινητό μου ήταν το S7 Edge τι βίντεο σε πισίνες τι νερό έτρωγε… Συνέχεια »

Διονυσης

Εγω πάντως εχω υποβρύχιο video από τις καλοκαιριές διακοπές μου σε θάλασσα με iphone 11 και δεν έπαθε απολυτως τίποτα …
Αντίθετα φίλος με samsung edge που του έπεσε σε ρυάκι πεζοδρομίου και το επιασε σε δευτερολεπτα… καηκε.. βεβαίως του έδωσαν καινούργιο (να τα λεμε και αυτά)…

Ιωάννης jb

Έχουμε πάει μπροστά και κάποιοι εδώ σε ένα σαιτ τεχνολογίας μας λένε μα γιατί? Καλύτερα ειμασταν παλιά με τις μπαταρίες που βγαίναν?
Τι άλλο θα διαβάσουμε?
Μήπως καλύτερα ειμασταν κ με το 3310?
Έχεις τη δυνατότητα να βάζεις το κινητό κάτω από τη βρύση κ να το πλένεις κ αυτοί προτιμάνε τις μπαταρίες που βγαίνουν! Τραγικό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Apple iPad Air iPad Pro

iPad Air & iPad Pro: Τα νέα μοντέλα θα κυκλοφορήσουν τελικά το Μάιο

Η Apple θα παρουσιάσει νέα μοντέλα iPad Pro και iPad Air στις αρχές Μαΐου, σύμφωνα με τον Mark Gurman του Bloomberg.

Smartphones Apple featured iOS

iPhone 12: Αποκτά υποστήριξη ασύρματης φόρτισης Qi2 15 W με το iOS 17.4

Η Apple κυκλοφόρησε το iOS 17.4 που περιλάμβανε όλα τα μέτρα που πήρε για να συμμορφωθεί με τον νέο νόμο της ΕΕ για τις ψηφιακές αγορές.

Smartphones featured OPPO OPPO Android smartphones

Oppo Find X7: Γίνεται η πρώτη σειρά με υποστήριξη 5.5G

Η China Mobile ανακοίνωσε το 5G-Advanced, γνωστό και ως 5.5G ή 5GA, και η πρώτη σειρά που θα το υποστηρίζει θα είναι η Find X7 της Oppo.

Smartphones Apple featured Google

Η Google αποκαλύπτει πότε η Apple θα προσθέσει υποστήριξη RCS στο iPhone

Τον περασμένο Νοέμβριο, η Apple υποχώρησε και συμφώνησε να υποστηρίξει το RCS σε iPhone, μετά από πολύχρονες πιέσεις της Google και άλλων.