Ρομπότ σε μέγεθος κυττάρου για την ανίχνευση ασθενειών στο σώμα

ρομπότ μέγεθος κυττάρου ανίχνευση ασθένειες σώμα, Ρομπότ σε μέγεθος κυττάρου για την ανίχνευση ασθενειών στο σώμα

Οι ερευνητές του MIT έφτιαξαν τα μικρότερα ρομπότ τα οποία έχουν μέγεθος κυττάρου και είναι εφοδιασμένα με ηλεκτρονικλα κυκλώματα κατασκευασμένα από δισδιάστατα υλικά και θα μπορούσαν να βοηθήσουν ακόμα και στην ανίχνευση ασθενειών στο σώμα μας.

Τα συγκεκριμένα ρομπότ μπορούν να παραμείνουν αδιάλυτα μέσα στον νερό και τον αέρα, ενώ τα υλικά τους μπορούν να εισχωρήσουν στα κολλοειδή. Το κολλοειδές είναι το ομογενές μίγμα που περιέχει μικροσκοπικά σωματίδια μιας χημικής ουσίας ομοιόμορφα διασκορπισμένα μέσα σε μια άλλη και δεν αναμιγνύονται.

Από τη στιγμή που αυτές οι μικροσκοπικές συσκευές μπορούν να “αντιληφθούν” το περιβάλλον και να αποθηκεύσουν δεδομένα, θα μπορούσαν να εισχωρήσουν σε αγωγούς αερίου και πετρελαίου έτσι ώστε να ανιχνεύσουν πιθανές διαρροές, ενώ όταν θα βρίσκονται διασκορπισμένα στον αέρα, θα μπορούσαν να εντοπίσουν επιβλαβείς ουσίες στον αέρα σε ένα διυλιστήριο.

Αυτό που είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι θα μπορούσαν να εισχωρήσουν στο πετικό σύστημα και βάσει των δεδομένων θα είναι ικανά να εντοπίζουν ασθένειες στο αρχικό τους στάδιο έτσι ώστε να γίνει έγκαιρη διάγνωση και να θεραπευτεί ο ασθενής πιο αποτελεσματικά. Ο Κύριος Michael Strano, χημικός μηχανικός του MIT, αναφέρει πως τα κολλοειδή μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε περιβάλλοντα στα οποία κανένα άλλο υλικό δε μπορεί να φτάσει.

Τέλος, τα ρομπότ αυτά τροφοδοτούνται με ενέργεια από μόνα τους με μια μικρή φωτοδίοδο που παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στα κυκλώματά τους ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιεί τις απαραίτητες υπολογιστικές πράξεις, και εντοπίζονται μέσω αντανακλαστήρων κάνοντάς τα ορατά σε οποίοδήποτε σημείο και να βρίσκονται. Για να αποκτήσουν τα συγκεκριμένα ρομπότ εφαρμογή στο σώμα μας θα πρέπει να περιμένουμε αρκετό χρονικό διάστημα αλλά δεν παύουν να είναι μια σημαντική εξέλιξη στον τομέα της ρομποτικής επιστήμης.

Πηγή

Λάτρης της τεχνολογίας τα τελευταία 20 χρόνια και παιδί της πληροφορικής με σπουδές στην Αγγλία. Fan της Apple και δεν το κρύβει αλλά καταφέρνει και αντιμετωπίζει την τεχνολογία με αντικειμενικότητα, παρακολουθώντας τα τεχνολογικά δρώμενα σε καθημερινή βάση.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Agnostos13

Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με την νανορομποτική γιατί το ένα σενάριο είναι να βοηθάνε στην ανίχνευση ή και καταπολέμιση ασθενειών στο σώμα. Το άλλο σενάριο είναι να δημιουργούν προβλήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear MIT Science

ΜΙΤ: Ανακαλύφθηκε νέος τρόπος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

Οι μηχανικοί του MIT κατάφεραν να δημιουργήσουν ηλεκτρισμό με μία διάταξη που αντλεί σωματίδια από το περιβάλλον.

Software MIT AI

Μελέτη του MIT βρίσκει λάθη και ανακρίβειες στις βάσεις δεδομένων

Ένα ποσοστό 3% των δεδομένων σε βάσεις δεδομένων παρουσιάζονται ως ανακριβή και λανθασμένα, σύμφωνα με μελέτη του MIT.

Cars featured MIT

Extending ShadowCam: Βοηθά τα αυτόνομα οχήματα να βλέπουν πίσω από τις γωνίες

Ομάδα του MIT ανέπτυξε το Extending ShadowCam που χρησιμοποιεί τις σκιές για να αντιλαμβάνεται αν κάποιο αντικείμενο κινείται σε νεκρή ζώνη.

Business AI Facebook MIT

MIT και Facebook αναπτύσσουν AI που δημιουργεί διευθύνσεις σε κατοίκους μη χαρτογραφημένων περιοχών

Το MIT σε συνεργασία με το Facebook, αναπτύσσουν νέα τεχνητή νοημοσύνη για να μπορεί να δώσει διευθύνσεις σε κατοίκους που βρίσκονται σε μη χαρτογραφημένες περιοχές και δεν έχουν κάποια οδό στην κατοικία τους.