Τα Ολυμπιακά μετάλλια του 2020 θα είναι εν μέρει φτιαγμένα από μεταχειρισμένα iPhone

μετάλλια, Τα Ολυμπιακά μετάλλια του 2020 θα είναι εν μέρει φτιαγμένα από μεταχειρισμένα iPhone

Η οργανωτική επιτροπή του Τόκυο για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2020 ανακοίνωσε ότι αναμένεται να πετύχει το σχέδιό της να κατασκευάσει τα χρυσά, αργυρά και χάλκινα μετάλλια των αθλητών από ανακυκλωμένα smartphones και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα “Verge” τα ηλεκτρονικά απόβλητα που χρησιμοποιήθηκαν περιελάμβαναν περισσότερα από πέντε εκατομμύρια απορριφθέντα smartphones. Η επιτροπή αναφέρει ότι υπήρξε “τεράστια υποστήριξη από το κοινό και τις εταιρείες σε ολόκληρη την Ιαπωνία καθώς και από Ιάπωνες και διεθνείς αθλητές” με αποτέλεσμα οι δημοτικές αρχές να συγκεντρώσουν περίπου 47.488 τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων.

Αυτός ο αριθμός περιλαμβάνει περισσότερα από πέντε εκατομμύρια κινητά τηλέφωνα που παρέμειναν εκτός χρήσης και παραδόθηκαν στα καταστήματα NTT Docomo. Οι σταθμοί συλλογής τοποθετήθηκαν επίσης σε ταχυδρομικά γραφεία και άλλα δημόσια κτίρια. Ο στόχος της επιτροπής για 2,7 τόνους χαλκού επιτεύχθη τον περασμένο Ιούνιο, ενώ από τον Οκτώβριο έχει επιτευχθεί το 93,7% του στόχου για τον χρυσό (30,3 κιλά) και το 85,4% του στόχου για το ασήμι (4,1 τόνοι).

Τα στοχευμένα ποσά χρυσού και αργύρου δεν έχουν ακόμη ανακτηθεί ακόμα, αλλά βάσει του αριθμού των συσκευών που έχουν ήδη συλλεχθεί, η επιτροπή του Τόκυο 2020 αναφέρει ότι θα υπάρχει αρκετό υλικό για την επίτευξη του στόχου. Το πρόγραμμα θα λήξει στις 31 Μαρτίου και τα σχέδια των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Μετάλλων θα αποκαλυφθούν αυτό το καλοκαίρι.

μετάλλια, Τα Ολυμπιακά μετάλλια του 2020 θα είναι εν μέρει φτιαγμένα από μεταχειρισμένα iPhone

Το σχέδιο δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του περασμένου έτους, αλλά δεν ήταν γνωστό τότε πόσο εφικτό ήταν για να γίνει πράξη. Η μη κυβερνητική οργάνωση που κατέληξε στην ιδέα γνώριζε ότι υπήρχαν αρκετά ηλεκτρονικά απόβλητα εκεί έξω, αλλά έπρεπε να οργανώσει έγκαιρα την συλλογή τους.

Το χρυσό και το ασήμι που περιέχονται στα ηλεκτρονικά απορρίμματα της χώρας αντιπροσωπεύουν αντίστοιχα το 16% και το 22% της παγκόσμιας προσφοράς, και ο εφοδιασμός με ηλεκτρονικά απόβλητα θα πρέπει να ήταν επαρκής για την κατασκευή των ολυμπιακών μεταλλίων. Τα μετάλλια που απονεμήθηκαν στους αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 παρήχθησαν από 9,6 κιλά χρυσού, 1.210 κιλά ασημιού και 700 κιλά χαλκού. Το 2014 η Ιαπωνία ανέκτησε 1,43 κιλά χρυσού, 1.566 κιλά ασημιού και 1.112 κιλά χαλκού από τις απορριπτόμενες συσκευές.

Η Apple αποτελεί έναν ισχυρό υποστηρικτή στην ανακύκλωση των προϊόντων της. Ξεκίνησε ένα πρόγραμμα επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης των iPhone, το 2013, με μεταχειρισμένες και επισκευασμένες συσκευές τηλεφώνων να πωλούνται ξανά μέσω της αγοράς μεταχειρισμένων και την αποστολή των μη επισκευάσιμων συσκευών προς ανακύκλωση.

Η Apple εισήγαγε το Liam, ένα ρομπότ αποσυναρμολόγησης iPhone, το 2016, και μια πιο προηγμένη έκδοση, την Daisy, πέρυσι. Η Apple δεσμεύτηκε επίσης το 2017 να σταματήσει να βασίζεται στην εξόρυξη των πρώτων υλών και να κατασκευάσει όλα τα προϊόντα της από ανακυκλωμένα υλικά. Έχει επίσης αρχίσει τη δημιουργία περιβαλλοντικών εκθέσεων για συγκεκριμένα μοντέλα προϊόντων της.

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

6 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Giorgosgek

Αντε χρησίμευσαν σε κατι . Θα ελεγα οτι για δευτερη φορα στην ιστορια τους θα καινοτομησουν επιτελους….

bill

εκτος οτι ο τιτλος είναι clickbait ειναι κ λαθος
τι μεταχειρισμένα ιφονε? παλια ιφονε μηπως?
ή έστω χαλασμένα ιφονε?
με το μεταχειρισμενα το μυαλο σου παει στο οτι καποιος ειχε ενα λειτουργικοτατο ιφονε κ λεει ας το δωσω να γινει μεταλιο (ναι οκ οπως λεει το αρθρο μερικοι διαδημοι εδωσαν αυτα που δεν χρησιμοποιουσαν χωρις βεβαια να λεει οτι εδωσαν ιφονε κ παλι ποσα να μαζεψαν απο αυτους? 10-20?)

Δημήτρης Θεοδώρου

@Bill ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σου και το σχόλιο σου. Υπάρχουν άνθρωποι που πετάνε την παλιά τους συσκευή και ας δουλεύει. Αυτό την κάνει απλώς μεταχειρισμένη. Μεταξύ αυτών των συσκευών θα υπάρχουν και iphone και samsung κλπ. Μην σου κάνει εντύπωση λοιπόν. Εξάλλου από την πρώτη κιόλας παράγραφο διευκρινίζεται από τι ακριβώς θα αποτελούνται τα εν λόγω μετάλλια.

Manolis

Συγγνώμη τα iphone και η Apple που κολλάνε στην όλη ιστορία; Ανακυκλωμένες ηλεκτρονικές συσκευές λέει …

Ekimolaos

O τίτλος καθαρή παραπληροφόρηση. Καλό το clickbait, αλλά όταν φτάνουμε σε σημείο ΚΑΘΑΡΗΣ παραπληροφόρησης σημαίνει πως έχουμε ξεφύγει.

Κώστα τσέκαρε λίγο τους αρθρογράφους σου γιατί η παραπληροφόρηση είναι κακό σημάδι…

Κώστας Βλαχάκης

Κανένα click bait. Μακριά από εμάς αυτά. Μπήκα και είδα στο 9to5mac από όπου προέρχεται η είδηση τα ίδια γράφει.

Εγώ ναι, ίσως να έγραφα τον τίτλο διαφορετικά.

Ξεκολλάτε όμως με click bait και αλλα παραμύθια που σας έχουν συνηθίσει αλλά Site. Εύκολη την έχετε την κριτική με το παραμικρό, δεν κοιτάτε το σανο που πουλάει η συντριπτική πλειοψηφία των ιστοσελίδων εκεί έξω.

Συστάσεις σε αλλους όχι στο Techblog.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple iPhone

Το αναδιπλούμενο iPhone μπορεί να φτάσει το 2027 ή και ποτέ

Το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα κυκλοφορίας της Apple για το πρώτο αναδιπλούμενο iPhone έχει καθυστερήσει μέχρι το 2027.

Software Apple Apple Maps Apple Watch

iOS 18: Ίσως το iPhone αποκτήσει τους τοπογραφικούς χάρτες του Apple Watch

Η Apple φαίνεται να ετοιμάζεται να προσθέσει τοπογραφικούς χάρτες στις εφαρμογές Apple Maps στο iOS 18, macOS 15 και visionOS 2.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone SE 4: Η ΒΟΕ μάλλον θα κατασκευάζει το OLED πάνελ των 6,1 ιντσών

Η κινεζική BOE, ένας από τους συνεργάτες της Apple, θα είναι ο προμηθευτής πάνελ OLED για το iPhone SE τέταρτης γενιάς.

Software Apple iOS iPhone

iOS 18 με ΑΙ: Θα είναι «η πιο φιλόδοξη αναθεώρηση» στην ιστορία του iPhone

Στις 10 Ιουνίου ξεκινά το ετήσιο WWDC της Αpple, όπως ανακοίνωσε η ίδια η εταιρεία, και αναμένεται να το κάνει με την αποκάλυψη του iOS 18.