AMD Radeon R9 290, 2η σούπερ κάρτα από την AMD

Μετά την διάθεση της κορυφαίας κάρτας γραφικών της, Radeon R9 290X, η AMD ανακοίνωσε την Radeon R9 290, η οποία απευθύνεται σε απαιτητικούς gamers. Πρόκειται για μία “κομμένη” έκδοση της R9 290X, που διαθέτει 2560 stream processors αρχιτεκτονικής Graphics CoreNext, 160 TMUs (Texture Mapping Units) και 64 ROPs (Raster Operations Units) ενώ το εύρος του memory interface είναι 512-bit.

Η μνήμη ανέρχεται σε 4GB τύπου GDDR5 και το memory bandwidth αγγίζει τα 320GB/s. Οι χρονισμοί στην GPU και στην μνήμη είναι 948MHz και 5GHz αντίστοιχα. Σημειώστε ότι η κορυφαία κάρτα γραφικών της AMD, η Radeon R9 290X διαθέτει 2816 stream processors ή Graphics CoreNext cores, 176 TMUs και 64 ROPs (Raster Operations Units). Και αυτή διαθέτει 4GB GDDR5 μνήμης και 512-bit memory bus.

Το κόστος της Radeon R9 290X ξεκινάει από τα $549 ενώ τις Radeon R9 290 από τα $399. Η νέα Radeon R9 290 αναμένεται να ασκήσει τρομερή πίεση στην Nvidia και να κάνει τις Geforce GTX 770 ($330, αλλά η Radeon είναι πολύ ταχύτερη) και Geforce GTX 780 ($499) να μοιάζουν υπερκοστολογημένες.

Ανάμεσα σε άλλα, οι νέες Radeon R9 290 και 290Χ υποστηρίζουν το νέο AMD Mantle API, TrueAudio, Eyefinity, CroosFire, DirectX 11.2, OpenGL 3.0, OpenCL κ.ά.

AMD Radeon R9 290, AMD Radeon R9 290, 2η σούπερ κάρτα από την AMD

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

11 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
MANOS

Η Nvidia ανακοίνωσε την 780Τι για να κοντράρει σε επιδόσεις την 290x σε παρόμοια τιμή όπως επίσης και μειώσεις τιμών στα υπόλοιπα μοντέλα 780,770 κτλ. Γιαυτό είναι καλο να υπάρχει ανταγωνισμός!

Oποιος σκέφτεται για αγορά 290/290x καλύτερα να πάει σε custom cooled υλοποίηση γιατί οι reference κάνουν πολύ θόρυβο και έχει πέσει πολύ κράξιμο.
https://www.youtube.com/watch?v=QQhqOKKAq7o

Darth

ας φτιάξουν πρώτα τα drivers που είναι τραγικοί στης περισσότερες κάρτες και ενα σωστό 2d gpu acceleration για προγράμματα που το χρησιμοποιούν (είναι πολλά) και μετά βλέπουμε

itboygr

συμφωνώ με τον darth…

JohnGR

Darth,
πρόβλημα με drivers υπήρχε πριν από ΧΡΟΝΙΑ ή αν πειραματίζεσαι με beta.
Λένε συνέχεια πρόβλημα με drivers των AMD άτομα που δεν έχουν καν AMD κάρτα ή είχαν όταν ακόμη λεγόντουσαν ATI…
Χρησιμοποιώ κατά κύριο λόγο ATI/AMD κάρτες από το 2004, μόνο μια φορά με beta drivers είχα πρόβλημα.

MANOS,
Αν εδραιωθεί το Mantle, η μοναδική δυνατότητες της Nvidia να κοντραριστεί θα είναι να βρίσκεται πάντα μια γενιά μπροστά ή να ρίξει πάρα πολύ τις τιμές. Άσε που ότι θα βγαίνει τα επόμενα χρόνια θα είναι AMD optimized.

Darth

από όλα δοκιμάζω σε μια 7870 και σχεδόν κανένα πρόγραμμα δεν δουλεύει σωστά αν ενεργοποιήσω το gpu acceleration τους στα games ok την παλεύει δεν λέω αλλά σε οτιδήποτε αφορά 2d acceleration μόνιμα θέματα…… ακόμη και αν ενεργοποιήσω το gpu acceleration στο video player ακόμη και εκεί παο video σε video εχω θέματα………
δοκιμάζω κατι beta κάτι παλιότερα drivers κλπ σε μια έκδοση το ένα φτοιαχνει το άλλο χαλάει και πάει λέγοντας………….
αναγκαστική να πάω σε μια gtx 660 και την άλλη εχω στο δεύτερο pc για τον ξάδελφο να παίζει games (εκεί δεν έχει κάνα θέμα η κάρτα)

MANOS

JohnGR
Πολύ ενθουσιασμό βλέπω αλλα από τα “θα” μέχρι το να γίνει και να υλοποιηθεί κάτι μπορεί να περάσει πολύς καιρός και να έχουν αλλάξει τα πράγματα, εγώ κοιτάω το παρόν και στο παρόν ούτε όλα τα παιχνίδια είναι AMD optimized ούτε έχουμε δει στην πράξη το Mantle, λένε ότι το πρώτο παιχνίδι που θα το εκμεταλλεύεται είναι το BF4 με update τον δεκέμβριο.
Είμαι σίγουρος πως και η Nvidia είναι προετοιμασμένη και δεν θα παραδώσει έτσι εύκολα τα όπλα, μην ξεχνάς ότι το GK110 ήταν έτοιμo και μπορούσε να κυκλοφορήσει έναν χρόνο νωρίτερα αλλα τo καθυστέρησαν γιατί δεν υπήρχε ουσιαστικά ανταγωνισμός και έβγαζε πετσοκομμένα μοντέλα για για να μην ξεφύγει πολύ από αυτα της AMD ωστε να μας τα παίρνει σιγά.
Για τους Drivers θα συμφωνήσω με Darth, μέχρι πρόσφατα καταριόμουν την στιγμή που έκανα Crossfire 7870.
Μακάρι πάντως να πιάσει το Mantle και να το υποστηρίξουν (γιατί εκτος από Nvidia απειλεί Microsoft και Sony). Θα αλλάξει πολλά στο PC Gaming

Όπως είπα ο ανταγωνισμός είναι αυτό που χρειαζόμαστε και αυτό που ρίχνει τις τιμές.

Darth

@MANOS έκανες crossfire amd κάρτες? ΗΡΩΑΣ ΑΝΤΟΧΗΣ

Conx

Η AMD με τις τελευταίες κάρτες ανέβασε πολύ τον πήχη καθώς έπεσαν οι τιμές με το rebrand της 7970 σε r9 280x και για high end μοντέλα όπως r9 290 και 290x με πολύ ανταγωνιστικές τιμές. Συστήνω ανεπιφύλακτα. Όσο για το crossfire υπήρξαν προβλήματα πέρυσι με ένα beta driver αλλά γενικά όλα έχουν διορθωθεί.

Paixtis

Ρε παιδια να ρωτησω , Υποστηριζει καποια από αυτες 4K Αναλυσεις Σε Παιχνίδια (χωρις sli / crosfire κλπ) ? Εγκυκλοπαιδικα ρωτάω όχι οτι θα επερνα 4K οθονη μιας και πανακριβες ακομη (νομιζω) 😛 Αν οχι , γενικα ποτε αναμενονται 4K καρτες? Μπορουμε να προβλεψουμε ή Αργουν ?

JohnGR

MANOS,
Μια κάρτα την παίρνεις για ένα βάθος χρόνου. Με τα PS4 και Xbox One να έχουν GCN APUs, είναι βέβαιο ότι όλα τα μελλοντικά παιχνίδια που θα είναι port από κονσόλες θα είναι AMD optimized.

Τάσος Βαρνάβας

@Paixtis, Καλημέρα,
όλες οι κάρτες γραφικών, Radeon R9 270X, 280X και 290/ 290X παρέχουν υποστήριξη σε 4K ανάλυση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Computers AMD AMD Zen featured

Ryzen 7000-series: Η AMD θα αποκαλύψει επίσημα τους νέους επεξεργαστές στις 29 Αυγούστου

H AMD ανακοίνωσε πως θα παρουσιάσει τη νέα σειρά επεξεργαστών Zen 4 Raphael για υπολογιστές desktop σε μια διαδικτυακή εκδήλωση.

Computers AMD AMD Ryzen

Οι Ryzen 7000 CPUs της AMD θα σπάσουν το φράγμα των 5 GHz

Κατά τη διάρκεια του Computex 2022, η AMD αποκάλυψε τα βασικά χαρακτηριστικά της επόμενης γενιάς των Ryzen 7000 CPUs.

Computers GPU NVIDIA AMD

Οι τιμές των GPU δείχνουν να πέφτουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Κατά μέσο όρο, στην ευρωπαϊκή αγορά οι τιμές των GPU είναι κατά 25% χαμηλότερες σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.

Business NVIDIA AMD

Μήπως ήρθε η αρχή του τέλους των ελλείψεων σε GPUs;

Η πρόσφατη κρίση στην αγορά των GPUs δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης, σύμφωνα με τους ειδικούς της αγοράς.