Η Ελλάδα μειώνει το ποσοστό της πειρατείας λογισμικού κατά 3% σε ένα χρόνο

, Η Ελλάδα μειώνει το ποσοστό της πειρατείας λογισμικού κατά 3% σε ένα χρόνοΣύμφωνα με την παγκόσμια μελέτη της διεθνούς εταιρείας ερευνών IDC που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Business Software Alliance (BSA), η πειρατεία λογισμικού στην Ελλάδα για το 2006 μειώθηκε κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες φθάνοντας το 61%, ενώ η αξία του παράνομα εγκατεστημένου λογισμικού στη χώρα μας εκτιμάται στα €128 εκ. ($165 εκ.).

Η σημαντική αυτή μείωση στην Ελλάδα οφείλεται κατά κύριο λόγο στον κρατικό μηχανισμό που με τις συντονισμένες προσπάθειες των Υπουργείων Οικονομίας & Οικονομικών και Πολιτισμού, εργάστηκε σε πολλαπλά μέτωπα με στόχο την καταπολέμηση της πειρατείας λογισμικού. Η νέα νομοθετική ρύθμιση (ν.3524/07) που προβλέπει διοικητικά πρόστιμα €1,000 για κάθε παράνομα εγκατεστημένο λογισμικό πρόγραμμα, η δράση της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων με τους στοχευόμενους ελέγχους σε επιχειρήσεις, αλλά και οι ενημερωτικές καμπάνιες του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας αποτελούν ορισμένες από τις πιο σημαντικές ενέργειες που υλοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, από τις 102 χώρες που καλύπτονται από τη φετινή μελέτη, μόνο 8 κατάφεραν να έχουν τόσο σημαντική μείωση στη πειρατεία λογισμικού μέσα σε έναν χρόνο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Παρά την ιδιαίτερα θετική αυτή εξέλιξη, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει το υψηλότερο ποσοστό πειρατείας λογισμικού στη Δ. Ευρώπη της οποίας ο μέσος όρος ανέρχεται στο 34%. Επίσης, η πειρατεία λογισμικού στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη μειώθηκε κατά 1 ποσοστιαία μονάδα, φθάνοντας το 68% αλλά η αξία του παράνομα εγκατεστημένου λογισμικού αυξήθηκε κατά €663 εκ. ($862 εκ.) φθάνοντας τα €3,2 δισ. ($4,1 δισ) λόγω της ταχείας ανάπτυξης της αγοράς πληροφορικής στη συγκεκριμένη περιοχή. Το αντίστοιχο ποσοστό για τις 27 χώρες- μέλη της ΕΕ είναι 36%.

«Δυστυχώς το ποσοστό της χώρας μας είναι υψηλότερο από το αντίστοιχο πολλών χωρών της Αν. Ευρώπης, όπως η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Εσθονία κ.α. καθώς και από τον μέσο όρο της Μέσης Ανατολής & Αφρικής (60%). Με τη σημαντική αυτή μείωση στην πειρατεία λογισμικού, φαίνεται ότι η Ελλάδα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Η διατήρηση της τάσης αυτής θα ενισχύσει την αγορά εργασίας στη χώρα μας, ενώ παράλληλα θα συμβάλει και στην ανάπτυξη του κλάδου της πληροφορικής με αποτέλεσμα να αυξηθούν σημαντικά τα φορολογικά έσοδα της Ελλάδας. Αξιοσημείωτο είναι ότι, με βάση μελέτη της IDC 1, η μείωση του ποσοστού της πειρατείας κατά 10% μέσα σε 5 χρόνια, θα ενισχύσει το ΑΕΠ της χώρας μας κατά €328 εκ. ($411 εκ.) και θα αυξήσει τα φορολογικά έσοδα κατά €104 εκ ($130 εκ.) δημιουργώντας παράλληλα περισσότερες από 1300 νέες θέσεις εργασίας στον κλάδο της πληροφορικής» τόνισε η κα Αρχοντούλα Παπαπαναγιώτου, Νομικός Σύμβουλος της BSA για την Ελλάδα.

Επιπλέον, η IDC επεσήμανε τα ακόλουθα στοιχεία που αφορούν την πορεία της πειρατείας λογισμικού σε συνάρτηση με τις οικονομικές απώλειες και τις εξελίξεις σε κρατικό επίπεδο διαφόρων χωρών.

•Παρ’ όλο που το ποσοστό στη Γερμανία και τη Φινλανδία αυξήθηκε κατά ½ ποσοστιαία μονάδα, οι απώλειες μειώθηκαν. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι αγορές τους είναι πιο εδραιωμένες και πραγματοποιούνται πλέον επενδύσεις σε λογισμικό χαμηλού κόστους παρά σε ακριβά και καίρια για την επιχείρηση προγράμματα.
•Το ποσοστό της Ελλάδας μειώθηκε κατά 3% γεγονός που αποδίδεται κυρίως σε νομοθετικές και κατασταλτικές ενέργειες. Επίσης, η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων πραγματοποίησε, κατά το 2006, εκτενή διαδικασία συγκέντρωσης και ελέγχου αδειών χρήσης λογισμικού σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων.
•Οι εξελίξεις σε νομοθετικό επίπεδο και η δημοσιοποίηση των κατασταλτικών ενεργειών (έλεγχοι επιχειρήσεων από τις αστυνομικές και κρατικές αρχές) συνέβαλαν στην μείωση της πειρατείας στη Δημοκρατία της Τσεχίας και την Πολωνία (1%) ενώ στην Ουγγαρία παρέμεινε σταθερή. Ωστόσο, οι απώλειες αυξήθηκαν λόγω της ραγδαίας ανόδου της αγοράς.
•Η IDC εκτιμά ότι στα επόμενα τέσσερα χρόνια θα δαπανηθούν περισσότερα από €270 δισ. ($350 δισ.) σε προγράμματα λογισμικού και σύμφωνα με την ανάπτυξη της αγοράς και τα ποσοστά της πειρατείας, εκτιμάται ότι αξία των πειρατικών προγραμμάτων λογισμικού θα ξεπεράσει τα 138 δισ. Ευρώ ($180 δισ.)

O κ. Robert Holleyman, Πρόεδρος και CEO της BSA δήλωσε: «Ενώ διακρίνεται μια γενικότερη βελτίωση, υπάρχουν ακόμα πολλά περιθώρια για να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο της πειρατείας λογισμικού. Κυβερνήσεις, εμπορικοί και επιχειρηματικοί φορείς πρέπει να συνεχίσουν πιο εντατικά τις προσπάθειες για την πάταξη της πειρατείας, κυρίως για να αντιμετωπισθούν οι οικονομικές απώλειες που επηρεάζουν τις τοπικές οικονομίες και τον κλάδο της πληροφορικής».

Η μελέτη για την πειρατεία λογισμικού της BSA, περιλαμβάνει όλα τα είδη συσκευασμένων προϊόντων λογισμικού που προορίζονται για χρήση σε επιτραπέζιους και φορητούς υπολογιστές. H IDC χρησιμοποίησε τα δικά της στατιστικά στοιχεία σχετικά με την κυκλοφορία προϊόντων λογισμικού και υπολογιστές και συνεργάστηκε με ειδικούς αναλυτές σε 50 χώρες προκειμένου να επιβεβαιώσει τις παγκόσμιες τάσεις στην πειρατεία λογισμικού. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την μελέτη, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της BSA, www.bsa.org/globalstudy.

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business BSA Internet

Οι ελληνικές επιχειρήσεις πληρώνουν ακριβά το παράνομο λογισμικό

Από τις αρχές του 2011, 400 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν δαπανήσει συνολικά 2 εκ. ευρώ σε αποζημιώσεις και έξοδα για νομιμοποίηση του παράνομου λογισμικού. Το ποσό αυτό, που αποτελεί ρεκόρ για την Ελλάδα, είναι αποτέλεσμα των νομικών διαδικασιών και ενεργειών μάρκετινγκ που πραγματοποιεί η Business Software Alliance (BSA) από το 2009 και οι οποίες συνεχίζονται μέχρι […]

Software BSA Software

Ελλάδα, Το 2010 το 59% του λογισμικού ήταν πειρατικό

Το 2010 η εμπορική αξία του παράνομα εγκατεστημένου λογισμικού στην Ελλάδα, έφθασε τα 227 εκ Ευρώ, καθώς το 59% του λογισμικού ήταν πειρατικό, όπως διαπιστώθηκε από την ετήσια Παγκόσμια Μελέτη για την Πειρατεία Λογισμικού της Business Software Alliance (BSA).

Internet BSA Internet

BSA, Συνεχίζεται η καμπάνια για μείωση της πειρατείας λογισμικού

Από το τέλος του 2008 μέχρι και σήμερα, η BSA έχει απευθυνθεί σε χιλιάδες επιχειρήσεις στην ελληνική επικράτεια προκειμένου να τις ενημερώσει για τα πλεονεκτήματα του αδειοδοτημένου λογισμικού όπως είναι η νομιμότητα, η ασφάλεια αρχείων και η αποφυγή τεχνικών προβλημάτων καθώς και για τα οφέλη της Διαχείρισης Πόρων Λογισμικού (Software Asset Management – SAM).

Software BSA Software

Πειρατικό λογισμικό, Η Ελλάδα στην τρίτη υψηλότερη θέση στην Ευρώπη

Η BSA ανακοίνωσε ότι το 2010, Ελληνικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούσαν παράνομο λογισμικό πλήρωσαν σχεδόν 1.5 εκατομμύριο Ευρώ σε αποζημιώσεις και νομιμοποίηση των μη αδειοδοτημένων προγραμμάτων λογισμικού. Η BSA έχει εντατικοποιήσει τις ενέργειες αντι-πειρατείας στην προσπάθεια της να μειώσει το υψηλό ποσοστό πειρατείας 58% που κατατάσσει τη χώρα στην τρίτη υψηλότερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.