Google: Ο Bristlecone θα καταφέρει την κβαντική υπεροχή πρώτος

Google Bristlecone κβαντική υπεροχή, Google: Ο Bristlecone θα καταφέρει την κβαντική υπεροχή πρώτος

Η Google ανακοίνωσε ότι ο Bristlecone, ο τελευταίος της κβαντικός επεξεργαστής, θα είναι αυτός που θα καταφέρει να επιτύχει πρώτος την κβαντική υπεροχή (quantum supremacy) στο μέλλον. Όπως άλλες μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες (πχ. ΙΒΜ, Microsoft, Intel) έτσι και η Google έχει σχέδια να καταστεί η πρώτη εταιρεία που θα επιτύχει κβαντική υπεροχή.

Ως κβαντική υπεροχή ορίζεται το σημείο όπου ένας κβαντικός υπολογιστής θα μπορεί να τρέχει συγκεκριμένους αλγόριθμους γρηγορότερα από έναν κλασσικό υπολογιστή. Αυτό θεωρεί ότι θα το πετύχει με τον Bristlecone.

Σύμφωνα με την εταιρεία, σκοπός του Bristlecone, είναι να παρέχει στους ερευνητές μια πλατφόρμα δοκιμών για τα ποσοστά λάθους του συστήματος, τη δυνατότητα επέκτασης της τεχνολογίας καθώς και εφαρμογών στην κβαντική προσομοίωση, βελτιστοποίηση και στη μηχανική μάθηση.

Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην κβαντική υπεροχή είναι τα ποσοστά λάθους και η επακόλουθη επεκτασιμότητα της τεχνολογίας.

Τα κβαντικά bits (Qubits) είναι πολύ ασταθή και μπορεί να επηρεαστούν από τον θόρυβο. Τα περισσότερα από αυτά τα συστήματα μπορούν να διατηρήσουν την κατάστασή τους για λιγότερο από 100 μικροδευτερόλεπτα.

Η Google πιστεύει ότι η κβαντική υπεροχή μπορεί να επιτευχθεί με άνεση στα 49 qubits με σφάλμα της τάξης των 2 qubit κάτω από 0,5%, ενώ τα προηγούμενα κβαντικά συστήματα έδιναν σφάλματα της τάξης των 2 qubit στο 0,6%.

Κάθε τσιπ Bristlecone διαθέτει 72 qubits, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στο να μετριαστεί το περιθώριο λάθους. Η Google αναφέρει ότι η κβαντική υπολογιστική δεν αφορά μόνο στα qubits: «Το να καταφέρει να λειτουργήσει μια συσκευή όπως το Bristlecone με χαμηλό ποσοστό λάθους απαιτεί αρμονία μεταξύ μεγάλης γκάμας τεχνολογίας με τον ίδιο τον επεξεργαστή. Για να γίνει αυτό σωστά, απαιτείται προσεκτικός σχεδιασμός των συστημάτων σε διάφορες υλοποιήσεις».

Πάντως η Google δεν είναι η μόνη που εργάζεται σε αυτόν τον τομέα, αλλά όπως αναφέρει η ίδια, είναι συγκρατημένα αισιόδοξη ότι θα είναι η πρώτη που θα καταφέρει την κβαντική υπεροχή.

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software featured Google Google AI

Google Maps: Θα οργανώνουν τα ταξίδια σου ευκολότερα χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη

Πολλές αλλαγές στην πλατφόρμα Google Maps ανακοίνωσε πως κάνει η εταιρεία, συμπεριλαμβανομένης μιας ενημέρωσης με τεχνητή νοημοσύνη.

Software Apple ChatGPT Google

iOS 18: Google, OpenAI και Baidu οι πιθανοί συνεργάτες της Apple για την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη

Η Apple έχει συζητήσει με την Baidu σχετικά με τη χρήση του παραγωγικού μοντέλου AI της κινεζικής εταιρείας.

Software AI Google

H Google προβλέπει έως και 7 μέρες νωρίτερα τις πλημμύρες με τεχνητή νοημοσύνη

Η Google ανακοίνωσε επίσημα πως χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για την επιτυχή πρόβλεψη πλημμυρών των ποταμών.

Smartphones featured Google Google Pixel

Google Pixel 8a: Μεγάλο leak αποκαλύπτει ρυθμό ανανέωσης 120 Hz, 1.400 nits μέγιστη φωτεινότητα HDR

Το Pixel 8a της Google είναι προ των πυλών καθώς αναμένεται να παρουσιαστεί τον Μάιο στο ετήσιο συνέδριο προγραμματιστών I/O της εταιρείας.