Η Apple επιβεβαιώνει πως το T2 chip μπλοκάρει την επισκευή των Mac από μη εξουσιοδοτημένο service

apple επιβεβαιώνει t2 chip μπλοκάρει μη εξουσιοδοτημένο service, Η Apple επιβεβαιώνει πως το T2 chip μπλοκάρει την επισκευή των Mac από μη εξουσιοδοτημένο service

Η Apple επιβεβαίωσε πως οι Mac υπολογιστές που διαθέτουν το T2 chip ασφαλείας θα μπορούν να επισκευαστούν μόνο από εξουσιοδοτημένο service λόγω συγκεκριμένων διαδικασιών και εξειδικευμένου διαγνωστικού προγράμματος που διαθέτει η εταιρεία.

Πρέπει να αναφέρουμε πως το T2 chip αφορά τον έλεγχο του system management, του SSD αλλά και στοιχεία που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των υπολογιστών όπως την κρυπτογράφηση των δεδομένων και τα προσωπικά δεδομένα του Touch ID, με την Apple να δείχνει πως δε θέλει να επιτρέψει σε τρίτους την πρόσβαση σε αυτά, για λόγους ασφαλείας.

Πιο συγκεκριμένα, το Apple T2 chip το οποίο βρίσκεται στα Mac mini, MacBook Air, MacBook Pro και iMac Pro, διαθέτει ένα διαγνωστικό λογισμικό το οποίο πρέπει να χρησιμοποιείται για να μπορεί το service να “ξεκλειδώσει” για να μπορεί να γίνει η επισκευή τους. Η Apple βέβαια δε μπόρεσε να επιβεβαιώσει σε ποιούς υπολογιστές θα υπάρχει αυτός ο περιορισμός και δεν είναι γνωστό το αν θα κάνει κάτι τέτοιο, με τους κατόχους των υπολογιστών αυτών να βρεθούν προ εκπλήξεως στην περίπτωση που δεν πάνε το Mac τους σε εξουσιοδοτημένο service.

Σύμφωνα με την Apple, η διαδικασία επισκευής των Mac που διαθέτουν το T2 chip δεν ολοκληρώνεται για ορισμένα μέρη του υπολογιστή, αν οι τεχνικοί δεν “τρέξουν” τη σουίτα AST 2 System Configuration. Σε περίπτωση που αυτό το βήμα δε γίνει, η επισκευή δεν ολοκληρώνεται και ο υπολογιστής δε θα λειτουργεί. Επιπλέον, το software αυτό δίνεται μόνο σε εξειδικευμένο προσωπικό που ανήκει στο δίκτυο Global Servive Exchange και ονομάζεται Apple Service Toolkit 2, λειτουργεί σε συνδυασμό με το T2 chip ασφαλείας και ελέγχει ορισμένα μέρη του υπολογιστή όπως μνήμη, οθόνη, τροφοδοσία ρεύματος και το σύστημα ψύξης.

Τέλος, το iFixit ήθελε να δει κατά πόσο ισχύει όλο αυτό το θέμα με τις επισκευές και πήρε δύο MacBook Pro των 13 ιντσών που διαθέτουν το T2 security chip και άλλαξε την οθόνη και τη μητρική μεταξύ τους. Το αποτέλεσμα ήταν πως και οι δύο υπολογιστές λειτούργησαν κανονικά. Το παράδοξο είναι πως ενώ οι οθόνες δεν αποτελούν μέρος του ελέγχου μέσω του software, δεν ισχύει το ίδιο για τη μητρική των δύο MacBook Pro και δεν είναι ξεκάθαρο το πως κατάφερε το iFixit να τους κάνει να λειτουργήσουν χωρίς τη χρήση του εξειδικευμένου software.

Πηγή

Λάτρης της τεχνολογίας τα τελευταία 20 χρόνια και παιδί της πληροφορικής με σπουδές στην Αγγλία. Fan της Apple και δεν το κρύβει αλλά καταφέρνει και αντιμετωπίζει την τεχνολογία με αντικειμενικότητα, παρακολουθώντας τα τεχνολογικά δρώμενα σε καθημερινή βάση.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

4 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
John

Στο τελος θα βαλουν και τσιπ σε οσους εχουν iphone και mac και αν τολμησουν να σκεφουν την αγορα αλλων προιοντων που δεν ειναι Apple θατους κανουν ηλεκτροσοκ.

NikosAr

@John+
Χαχαχα

Ευάγγελος

Για να μην ξεχνιόμαστε, λοιπόν. Όταν αγοράζεις ένα προϊόν της apple δεν αγοράζεις το προϊόν αλλά το δικαίωμα να το χρησιμοποιείς…

Giannisanag

Κατι που ισχύει εδώ και χρόνια στα αυτοκινητα. Για κάποιες επισκευες/συντηρησεις εινακ απαραίτητο το λογισμικό του εξουσιοδοτημενου συνεργειου. Σε καποιες μαρκες μαλιστα υπαρχει online διασυνδεση με τους servers της εταιρειας. Με αυτον τον τροπο αποδεικνυεται η σωστη συντήρηση και το προιον κρατα η υψηλότερη μεταπωλητικη αξια.
Αυτο ειναι ιδιαίτερα σημαντικό οταν μεγαλος ογκος υπολογιστών αγοράζονται με Leasing και οι εταιρεία που τους χρήματοδοτει σύμφωνει στο τελος της μίσθωσης να τους παρει πίσω και να εγκαταστήσει καινουριους. Αυτούς που θα παρει πίσω μπορει πολυ πιο ευκολα να τους πουλησει η να τους ξανανοικιασει σε καλύτερες τιμές οταν θα μπορεί να αποδείξει οτι τους έχει συντηρησει/επιακευασει μονο αε εξουσιοδοτημενο service center.
Αν εδινα ως επάγγελματιας 2000 ευρω για ενα laptop η 5000 γι ενα imac pro δεν θα περνουσε στιγμη απο το μυαλο μου η σκεψη να τον επισκευάσω σε αλλο μερος περαν ενος εξουσιοδότημενου επισκευαστή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple featured iOS

iPhone 12: Αποκτά υποστήριξη ασύρματης φόρτισης Qi2 15 W με το iOS 17.4

Η Apple κυκλοφόρησε το iOS 17.4 που περιλάμβανε όλα τα μέτρα που πήρε για να συμμορφωθεί με τον νέο νόμο της ΕΕ για τις ψηφιακές αγορές.

Smartphones Apple featured Google

Η Google αποκαλύπτει πότε η Apple θα προσθέσει υποστήριξη RCS στο iPhone

Τον περασμένο Νοέμβριο, η Apple υποχώρησε και συμφώνησε να υποστηρίξει το RCS σε iPhone, μετά από πολύχρονες πιέσεις της Google και άλλων.

Smartphones Apple iPhone

Το αναδιπλούμενο iPhone μπορεί να φτάσει το 2027 ή και ποτέ

Το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα κυκλοφορίας της Apple για το πρώτο αναδιπλούμενο iPhone έχει καθυστερήσει μέχρι το 2027.

Software Apple Apple Maps Apple Watch

iOS 18: Ίσως το iPhone αποκτήσει τους τοπογραφικούς χάρτες του Apple Watch

Η Apple φαίνεται να ετοιμάζεται να προσθέσει τοπογραφικούς χάρτες στις εφαρμογές Apple Maps στο iOS 18, macOS 15 και visionOS 2.