iMac: 20 χρόνια από το επαναστατικό μοντέλο της Apple που άλλαξε το ρου της ιστορίας των υπολογιστών

iMac, iMac: 20 χρόνια από το επαναστατικό μοντέλο της Apple που άλλαξε το ρου της ιστορίας των υπολογιστών

Πριν ακριβώς από 20 χρόνια, η Apple παρουσίασε επίσημα το iMac ένα επαναστατικό μοντέλο που άλλαξε το ρου της ιστορίας των υπολογιστών και δίχασε μία για πάντα τους χρήστες φέρνοντάς τους μπροστά στο «αιώνιο» δίλημμα, iMac ή PC;

Η αλήθεια είναι ότι μετά την παρουσίαση του Steve Jobs και την επίσημη αποκάλυψη του iMac ο κόσμος των υπολογιστών δεν ήταν ποτέ ξανά ο ίδιος. Το απίστευτο μηχάνημα δημιούργησε αναμφισβήτητα μέσα από την εξέλιξή του ένα διαρκή αντίκτυπο στο χώρο της τεχνολογίας σε πολύ μεγάλη κλίμακα.

Το πρώτο iMac δια στόματος του πρωτεργάτη Steve Jobs έφερε οθόνη CRT 15 ιντσών, σκληρό δίσκο 4GB και επαναστατικό σχεδιασμό που «καταργούσε» το γνωστό σε όλους πύργο ενσωματώνοντας όλα τα χαρακτηριστικά του στο πλαίσιο της οθόνης.

Γιορτάζοντας την 20ή επέτειο, ο Tim Cook ανέβασε στο Twitter ένα σπάνιο στιγμιότυπο αναβιώνοντας την ξεχωριστή αυτή στιγμή για την Apple και όχι μόνο επισημαίνοντας: «Πριν από 20 χρόνια ο Steve εισήγαγε στον κόσμο το iMac. Έθεσε την Apple σε μια νέα πορεία και άλλαξε για πάντα τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι βλέπουν τους υπολογιστές».

Η Apple, μετά την επιτυχία του iMac πρώτης γενιάς, συνέχισε να εκπλήσσει το κοινό λανσάροντας το 2002 το iMac G4 με εντυπωσιακή οθόνη LCD 15 ιντσών με «λαιμό» που επέτρεπε την κλίση και περιστροφή της, διατηρώντας ταυτόχρονα το σχεδιασμό all-in-one της εταιρείας. Συνεχίζοντας τη μεγάλη κληρονομιά, το 2005 κυκλοφόρησε το iMac G5 για πρώτη φορά με επεξεργαστή Intel x86 και all-in-one σχεδιασμό σε μεγέθη των 17 και 20 ιντσών.

Τότε ήρθε το 2007 να επαναπροσδιορίσει την εμφάνισή του desktop computer της. Το νέο μοντέλο έφερε αλουμινένιο πλαίσιο και ένα συνδυασμό μετάλλου και γυαλιού απαράμιλλης ομορφιάς προορισμένης λες για το γραφείο ενός επαγγελματία. Ο νέος iMac είχε μεγάλες οθόνες 20 και 24 ιντσών, επεξεργαστές διπλού πυρήνα και επιλογές για ασύρματο ποντίκι και πληκτρολόγιο.

Εν συνεχεία, η Apple το 2009 παρουσίασε το unibody iMac με επεξεργαστές 27 ιντσών και επεξεργαστές τετραπλού πυρήνα και αργότερα το 2012, ήρθε το επόμενο μοντέλο της να βάλει τέλος στη μονάδα οπτικού δίσκου δίνοντας κατεύθυνση προς τις υπηρεσίες cloud και streaming video.

Το 2014, όπου τα smartphones και τα tablets είχαν εγκαθιδρυθεί στην αγορά κλέβοντας μάλιστα τη δόξα των ηλεκτρονικών υπολογιστών, η Apple έπρεπε και πάλι να κάνει τη διαφορά παρουσιάζοντας τον πρώτο υπολογιστή με οθόνη Retina 5K ανάλυσης στην αγορά.

Ίσως το επόμενο μεγάλο βήμα της Apple στη σειρά να ταυτιστεί με το λανσάρισμα του iMac 8Κ που φημολογείται εδώ και πολύ καιρό.

iMac, iMac: 20 χρόνια από το επαναστατικό μοντέλο της Apple που άλλαξε το ρου της ιστορίας των υπολογιστών

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

15 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Flagship killer

Θυμάμαι πιτσιρικάς τότε είχα στείλει γράμματα συμμετοχής σε όλα τα περιοδικά που το είχαν ως μεγάλο δώρο διαγωνισμού (γράμματα ρε φίλε, ΓΡΑΜΜΑΤΑ , ωραία χρόνια) και δεν το κέρδισα ποτέ χαχαχα

@papaki

Η αλήθεια είναι ότι παλιά τα κινητά και οι υπολογιστές επειδή είχανε πάχος με ωραία σχήματα κτλ. φαινότανε πολύ όμορφα. Ενώ τώρα τα δείχνουν με άλλη ομορφιά αλλά όχι όπως παλιά.

Agnostos13

Θυμάμαι είχα πετύχει ένα G3 στον Ελληνικό Κόσμο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού κάπου στο 2000…
Προτόγνωρη εμπειρία σε μια εποχή που ήταν ακόμα δύσκολο να βρείς PC καλά-καλά…πόσο μάλλον Mac στην Ελλάδα!

Chrpaplos

Χαίρομαι που τότε ήμουν και εγώ μέρος αυτής της καταπληκτικής εταιρείας, όταν παρουσιαζόταν αυτός ο υπολογιστής

James

Όταν το είχα πρωτοδει ψαρωσα, αλλά λίγο αργότερα πήρα το πρώτο μου λάπτοπ και ξέχασα σύντομα την ύπαρξη του. Όπως και ο περισσότερος κόσμος βέβαια.

@Agnostos13 ήταν δύσκολο να βρεις πισι το 2000; Εγώ και όλοι μου οι συμφοιτητές είχαμε από το 96 στα σπίτια μας. Παντού πουλούσαν.

ΝΙΚΟΣ

Τα mac ψόφησαν και αρχίσατε βλέπω τους επικήδειους. Τι ασχολείστε?

Chris_BMW

@James

Θεωρώ πως ο @αγνωστος εννοεί πως το 2000 τα PC τα είχαν μονο αυτοί που τα χρειαζόταν ..
Το σίγουρο ειναι πάντως πως δεν υπήρχε τουλάχιστον ένα σε κάθε σπίτι οπως υπάρχει πλέον σήμερα ..
Θυμάμαι τότε οτι τελείωνα το λύκειο και πηγαίναμε στο γραφείο του πατέρα ενός συμμαθητή μου που ήταν πολιτικός μηχανικός και παίζαμε παιχνίδια στον υπολογιστή του ο οποίος θεωρούνταν «δυνατός» και με καλές κάρτες γραφικών ..

Agnostos13

@James:

Όπως λέει και ο Chris_BMW δεν εννοώ οτί δεν υπήρχαν στην αγορά. Εννοώ οτί τους αγόραζαν συγκεκριμένα άτομα κυρίως για δουλειά. Δεν είναι όπως τώρα που κάθε σπίτι έχει 3 λάπτοπ 2 tablet και 5-6 smartphones…

James

Προφανώς δεν υπήρχαν από δύο τρεις σε κάθε σπίτι, αλλά είχαν αρχίσει να διαδίδονται αρκετά εκείνη την εποχή. Θυμάμαι διαφήμιση του πρώτου pentium σε περίπτερο. Το 2000 είχαμε ήδη CD αντιγραφικα πάνω και ανταλλάζαμε mp3 με φίλους που δεν το είχαν για δουλειά το πισι.

Agnostos13

Τα CD-R υπήρχαν από το 1990…το θέμα είναι πόσοι τα είχαν!
Εγώ πάλι θυμάμαι πολλούς φίλους που ερχόταν τότε σε εμένα για να γράψουν κανένα mp3 οπότε σίγουρα δεν είχαν όλοι.

James

@Agnostos13 μαζί σου, αλλά είναι άλλο πράγμα το “δεν είχαν όλοι” από το “ήταν δύσκολο να βρεις PC καλά καλά”. Προφανώς και δεν είχαν όλοι.

Agnostos13

@James:
Αν είχαν 1 ή 2 στους 10 δεν το λες mainstream. Εγώ από τον περίγυρο μου αυτά τα ποσοστά θυμάμαι τουλάχιστον. Δεν ξέρω αν στην δική σου πάρεα είχαν οι μισοί ή και παραπάνω…
Επίσης δεν θυμάμαι κανένα να το έχει αγοράσει μόνο για διασκέδαση.

James

@Agnostos13 τα ποσοστά δεν έχουν και τόσο νόημα. Ακόμα μεγάλο ποσοστό δεν έχει ούτε υπολογιστή ούτε smartphone, ακόμα και αν στην παρέα μας έχουν όλοι.

Κυρίως για διασκέδαση τα είχαμε εκείνη την εποχή γιατί δουλειά δεν έκανες και πολλή. Γράφαμε καμία εργασία μισή ωρίτσα και μετά παιχνίδι, μουσική και λίγο ίντερνετ (όταν συγχρονιζε το μόντεμ ή δε χρειαζόταν κάποιος το τηλέφωνο).

Υ.Γ. τα έχεις και εσύ τα χρονάκια σου. Σε είχα για μικρότερο 😛

Agnostos13

@James:
Εγώ θυμάμαι οι περισσότεροι για διασκέδαση έπαιρναν Playstation τότε. Γιατί πέρα από τα παιχνίδια και το να ακούσεις κανένα mp3, άντε και τη ζωγραφική, δεν προσέφερε κάτι άλλο στο θέμα διασκέδαση το pc. Άσε που για να κατεβάσεις ένα mp3 ήθελες 10+ λεπτά με το dial-up!

ΥΓ. Γεράσαμε!

Don Mitso Mou

Και μόνο που έπαιζες baldurs gate και icewind dale ήταν αρκετό το pc. Άντε και autocad

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones App Store Apple

Έρχονται στο App Store: PlayStation, GameCube, Wii & SEGA Emulator για iPhone και Apple TV

Ο κύριος προγραμματιστής της εφαρμογής πολλαπλών εξομοιωτών Provenance είπε ότι η ομάδα του εργάζεται για την κυκλοφορία της στο App Store.

Smartphones Apple iPad Air

Φήμες ότι το iPad Air των 12,9″ θα έχει οθόνη MiniLED

Tα μοντέλα iPad Pro και iPad Air επόμενης γενιάς της Apple αναμένονται στις αρχές Μαΐου και, όσο πλησιάζουμε, εμφανίζονται νέες πληροφορίες.

Smartphones App Store Apple Meta

H Apple αφαίρεσε τις εφαρμογές WhatsApp και Threads από το App Store της στην Κίνα

Η Apple ανακοίνωσε πως αφαίρεσε τις εφαρμογές WhatsApp και Threads που ανήκουν σε Meta από το App Store της στην Κίνα.

Business AI Apple

Η Apple επενδύει πάνω από 250 εκατ. δολάρια στην Πανεπιστημιούπολη της Σιγκαπούρης

Η Apple ανακοίνωσε επενδύσεις άνω των 250 εκατ. δολαρίων για την ενίσχυση της πανεπιστημιούπολης της στην περιοχή Ang Mo Kio της Σιγκαπούρης.