Intel: Υποστηρίζει ότι τα γραφικά Iris και Iris Pro ξεπερνούν 80% των GPU σε επιδόσεις

Η Intel, εδώ και πολλά χρόνια, έχει βελτιώσει κατά πολύ το σύστημα γραφικών που ενσωματώνει στους επεξεργαστές της, με αποτέλεσμα να «περηφανεύεται» πως η ισχύς των ενσωματωμένων γραφικών που προσφέρει, ξεπερνούν σε επιδόσεις το 80% των GPU που κυκλοφορούν σήμερα.

Με αυτές τις δηλώσεις, η Intel θέλει να αποδείξει πως δεν είναι στο χώρο των υπολογιστικών συστημάτων μόνο για τους επεξεργαστές που κατασκευάζει για λύσεις gaming, απλών καταναλωτών και επαγγελματιών, αλλά και για τις δυνατότητες που προσφέρουν τα ενσωματωμένα τους γραφικά. Αν το διερευνήσουμε ελαφρώς, θα επιβεβαιώσουμε ότι υπάρχει ραγδαία βελτίωση στον τομέα τον γραφικών συγκριτικά με πριν από πέντε χρόνια.

Αυτό στο οποίο υστερεί η Intel σήμερα, είναι ότι δεν έχει διαφημίσει αρκετά τις επιδόσεις των γραφικών που βγάζουν οι επεξεργαστές της και είναι γνωστό πως το κακό marketing είναι σαν μηδενικό marketing, ειδικά στην αγορά που βιώνουμε σήμερα. Κάτι οι ραγδαίες εξελίξεις της τεχνολογίας, κάτι οι δύο αντίπαλοι στα γραφικά, έχουν φέρει την Intel πολύ πίσω και πλέον αψήφιστα αρκετοί απορρίπτουν τα ενσωματωμένα Intel HD Graphics, απενεργοποιώντας τα από το BIOS, προσθέτοντας GPU και για την πιο απλή χρήση.

Intel: Υποστηρίζει ότι τα γραφικά Iris και Iris Pro ξεπερνούν 80% των GPU σε επιδόσεις, Intel: Υποστηρίζει ότι τα γραφικά Iris και Iris Pro ξεπερνούν 80% των GPU σε επιδόσεις

Στον τομέα της βελτίωσης, αδιαμφισβήτητα η Intel έχει τα σκήπτρα τα τελευταία χρόνια. Στις πρώτες γενιές, τα γραφικά προτείνονταν απλά για video decoding και προβολή σε ανάλυση HD. Όμως, με την 4η γενιά Haswell επεξεργαστών η Intel έδειξε ότι τα HD Graphics είχαν περιθώρια βελτίωσης αγγίζοντας στην κλίμακα FLOP υπολογισμού επιδόσεων τα 640GFLOPs, ποσό που ξεπεράστηκε εντέλει από την 5η γενιά Broadwell φτάνοντας μια μικρή βελτίωση στα 768GFLOPs, με εξαιρετική βελτίωση στην 6η γενιά Skylake που ξεπέρασε το δέος του 1TFLOPs.

Όχι μόνο βελτίωσε την ισχύ της στα γραφικά η Intel, αλλά πραγματοποίησε βελτιώσεις και στον τομέα του software, αφού πλέον τα ενσωματωμένα της γραφικά με όνομα Iris και Iris Pro, υποστηρίζουν DirectX12, Vulkan και μπορούν να «σηκώσουν» κι ως τρεις οθόνες ανάλυσης 4K ταυτόχρονα με έναν μόνο απλό επεξεργαστή γραφικών.

Αν και υπάρχει μεγάλο χάσμα ανάμεσα σε Intel και AMD, όσον αφορά τις επιδόσεις γραφικών, λόγω της GCN αρχιτεκτονικής της δεύτερης, η Intel καταφέρνει να επιστρέψει με μια δυνατή λύση μέσα στο 2016. Η λύση αυτή δεν είναι άλλη από τα γραφικά Iris Pro 580 που ενσωματώνονται για πρώτη φορά στους επεξεργαστές της πλατφόρμας Skull Canyon. Κατά την άνοιξη αυτού του χρόνου η Intel επιστρέφει με το πρώτο chip που ξεπερνάει σε ταχύτητα το αντίστοιχο Top End της AMD που φέρουν οι APU Carrizo.

Όσον αφορά τις δηλώσεις ότι προσφέρει καλύτερα γραφικά από το 80% των GPU, πιστεύουμε πως μιλάει για τις Entry Level GPU, οι οποίες έχουν ένα πολύ μεγάλο μερίδιο αγοράς συγκριτικά με τις άλλες κατηγορίες ως τις Top End κάρτες. Καθώς αν πάμε σε μια κατηγορία παραπάνω, πριν τις Mid-Range, θα δούμε ότι η Intel απέχει πολύ από τις R7 260 και GTX 750 της κόκκινης και της πράσινης ομάδας αντίστοιχα. Ενώ στις φορητές επιλογές, η Intel πλειοψηφικά έχει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, αφού το μεγαλύτερο μέρους του καταναλωτικού κοινού επιλέγει λύσεις χωρίς επιπλέον κάρτα γραφικών, ικανοποιούμενο από όσα προσφέρει η Intel. Άλλωστε αν προσέξουμε την αγορά σήμερα, καμία εκ των Nvidia και AMD δεν έχει παρουσιάσει βελτιώσεις σε ξεχωριστές κάρτες γραφικών για φορητές λύσεις, γεγονός που η Intel εκμεταλλεύτηκε σωστά.

Φιλότιμη η προσπάθεια της Intel, έξυπνο το Marketing με ισχυρισμούς ποσοστών που αντικατοπτρίζουν εν μέρει την πραγματικότητα, αλλά μέχρι να φτάσει τις Nvidia GTX 970 και AMD R9 290 που μπορούν και παράγουν VR με ικανοποιητικά αποτελέσματα και υψηλά FPS, υπάρχει αρκετός δρόμος. Άλλωστε δεν πιστεύουμε πως είναι στόχος της Intel να παράξει GPU κάποτε στο μέλλον. Για φορητές λύσεις, οικιακές ή λύσεις γραφείου, συστήνεται ανεπιφύλακτα.

Intel: Υποστηρίζει ότι τα γραφικά Iris και Iris Pro ξεπερνούν 80% των GPU σε επιδόσεις, Intel: Υποστηρίζει ότι τα γραφικά Iris και Iris Pro ξεπερνούν 80% των GPU σε επιδόσεις

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

17 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
παπαροκας tiamat

Δημήτρης κανεις πολυ δυνατα αρθρα!

ChrisG

αυτές οι λύσεις των γραφικών είναι για χαμηλές αναλύσεις,,browsing κ.α καθημερινές εργασίες,περισσότερο energy friendly,και λιγότερα εξαρτήματα(θερμοκρασίες κλπ)σε ένα laptop κλπ.έχουν πολύ μέλλον ακόμη.επειδή μάλιστα η AMD έχει δέσει λίγο άγκυρα τον τελευατίο καιρό η intel τεμπελιάζει και μονοπωλεί.

inblx

βλακείες…..

constantine

Δεν ξερω τι θ επιδοσεις θ εχουν οι Iris αλλα το τωρινο onboard συστημα γραφικων HD 530 που εχει με ξαφνιασε απιστευτα με τις επιοδσεις του, με εναν skylake 6600 non-K κατεφερα ν παιξω σε αναλυση 1280-1024 (σαν ν λεμε HD αλλα σε 4:3 αναλογια) Bioshock infinity σε hight setting στις περισσοτερες επιλογες , χωρις κανενα προβλημα, καλα κατι LoL τα παιζει για πλακα ολα στο full 70-80 fps

Λευτερης

Το 80% των GPU ειναι midrange και κατω ( οι περισσοτερες low range) . Οποτε μην περιμενετε τιποτα εκπληκτικο για gaming και rendering. Παντως για onboard graphics ειναι εντυπωσιακο αν οντως ισχυει.

S6_edge_+

Σίγουρα αποτελεί κάτι το ενδιαφέρον αλλά προφανώς αφορά γραφικά για τις βασικές λειτουργίες σερφαρισμα στο ίντερνετ κανένα βιντεακι κανένα παιχνίδι τou windows store και τέτοια φάση. Τώρα αν πας να παίξεις κανένα gta v κλπ θα απογοητεύσεις πιστεύω .. :/

NLS

Ποτέ δεν είχα σκεφτεί την AMD και την nVidia σαν κόκκινη και πράσινη ομάδα αντίστοιχα και σε κατηγορώ ευθέως γιατί μου έβαλες κάτι που δεν ήθελα να το δω έτσι στο μυαλό μου και δεν ξεριζώνεται. 🙁
(οπότε κατάλαβες ότι η αντιστοίχηση είναι μεν έτσι αλλά διαφωνεί με τις προτιμήσεις μου)

kostas_falcon

Δεν αναφέρεται στις ελληνικές ομάδες όσον αφορά τα χρώματα…..κλαιωωωωω

NLS

Έεεεελα μη μου πεις.

inblx

Τα “on board graphics” είναι καλά για κανένα λάπτοπ με διπυρηνο i5 ή κανένα TV Box κτλ.

Και πως ξεπερνάει το 80% κιόλας των GPU?
Το 80% των GPU δεν φτάνουν το 1TFLOP? Αυτά είναι βλακείες. Ας κατεβάσει καμία τιμή και ας αφήσει τα iris και τα άχρηστα On Board…

Gvirginia

@inblx Τσέκαρε για παράδειγμα την έρευνα υλικού του Steam. Θα δεις ότι οι περισσότεροι παίζουν σε οθόνες 768p και κάτω, ή με onboard graphics ή με κάτι κάρτες του τύπου 6450 ή GeForce 210 κτλ. Ε, η κάρτα του 6600Κ βγάζει 80 fps στο GTA V στα 720p, δεν είναι και άσχημο…

Τα onboard μόνο άχρηστα δεν είναι, το πράγμα εκεί πάει. Άμα σου βγάλουν APU με επιδόσεις GTX 970 δε θα το πάρεις? Μόνο η Nvidia θα έχει πρόβλημα αν εκτοξευτούν οι επιδόσεις στο μέλλον.

ster

περα οτι ειναι ενα πολυ καλο αρθρο, ειναι και ευστοχο. ειμαι κατοχος ενος 6600κ και επιβεβαιωνω πως ενας χρηστης που δεν θελει να παιξει παιχνιδια νεας γενιας σε FHD τοτε πολυ απλα δεν χρειαζεται καρτα γραφικων .
οποιος ειναι gamer εννοειται πως θα ζητησει κατι ανωτερο,αλλα για ταινιες και παιχνιδια >3ετιας ειναι καλυμενος.
τωρα αν στο μελλον φτασει με τα σημερινα δεδομενα να εχει αποδοση μιας ΑΤΙ 370 ή μιας nvidia 950 ,τοτε πραγματικα θα ερθουν τα πανω κατω ..

Gvirginia

Θα πρέπει να τα βγάλει πέρα με τις άδειες όμως (Intel / AMD), άρα περισσότερο κόστος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Intel

Δύο από τα παλιότερα desktop PC στον κόσμο ανακαλύφθηκαν σε καθάρισμα σπιτιού

Σε μια εποχή που ό,τι ψάχνεις μπορείς να το βρεις στο e-bay, γίνονται ακόμα ανακαλύψεις που μπορούν να σε εκπλήξουν ευχάριστά.

Business Chip Intel

Η Intel ζητά 5 δισ. ευρώ από τη Γερμανία για την παραγωγή τσιπ

Η Intel ζήτησε επιπλέον επιδοτήσεις 4 έως 5 δισεκατομμυρίων ευρώ από τη γερμανική κυβέρνηση, προκειμένου να προχωρήσει σε ένα συγκρότημα κατασκευής Chip στην χώρα.

Computers Intel Microsoft

Τα Windows 12 μόλις εμφανίστηκαν σε έγγραφα Intel που διέρρευσαν

Tα Windows 11 δεν έχουν κυκλοφορήσει εδώ και πολύ καιρό ωστόσο φαίνεται πως η Microsoft ετοιμάζει ήδη το επόμενο βήμα της.

Business Intel

Intel: “Μαχαίρι” στον μισθό του CEO – Μείωση κατά 25%

Η ύφεση στην αγορά υπολογιστών οδηγεί την Intel στην απόφαση να περικόψει κατά 25% τον μισθό του CEO, Pat Gelsinger.