Intel SSD drives 34nm, Μείωση τιμών έως και 60%

Η Intel Corporation κινείται προς την τεχνολογία των 34 νανόμετρων, μια προηγμένη διαδικασία για την παραγωγή των κορυφαίων NAND flash Solid State Drive (SSD), των προϊόντων που αποτελούν πλέον την εναλλακτική πρόταση όσον αφορά στους σκληρούς δίσκους των υπολογιστών. Η μετάβαση στην τεχνολογία των 34nm θα βοηθήσει στη μείωση των τιμών των SSD έως και 60 τοις εκατό, τόσο για τους κατασκευαστές PC και laptop, όσο και για τους καταναλωτές που στρέφονται προς τα SSD λόγω των μικρότερων διαστάσεων και των προηγμένων χαρακτηριστικών τους.

, Intel SSD drives 34nm, Μείωση τιμών έως και 60%

Tο X25-M Mainstream SATA SSD της Intel, τεχνολογίας multi-level cell (MLC), στοχεύει την αγορά των φορητών και των προσωπικών υπολογιστών με εκδόσεις στα 80 GB και τα 160GB. Οι δίσκοι SSD είναι αποθηκευτικά μέσα τα οποία τοποθετούνται στους υπολογιστές. Επειδή οι δίσκοι SSD δεν έχουν κινούμενα μέρη, εξασφαλίζουν πιο γρήγορες επιδόσεις, χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας και αυξημένη αντοχή σε σχέση με τους συμβατικούς σκληρούς δίσκους HDD. Οι δίσκοι SSD αποτελούν μαγνήτη για κάθε gamer, media creator και γενικά κάθε οπαδό της σύγχρονης τεχνολογίας, ενώ έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη της νέας κατηγορίας των υπερελαφρών, ultra-thin φορητών υπολογιστών που γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς χάρη στο σχεδιασμό τους, τις διαστάσεις τους και την μεγαλύτερη αυτονομία της μπαταρίας τους.

Το μοντέλο Intel X25-M τεχνολογίας 34nm είναι απολύτως συμβατό και μπορεί να αντικαταστήσει άμεσα τις εκδόσεις των 50nm που κυκλοφορούν τώρα, καθώς επίσης και τους παραδοσιακούς σκληρούς δίσκους HDD.
Συγκρίνοντας το νέο δίσκο Intel X25-M με την προηγούμενη έκδοση των 50nm, διαπιστώνουμε βελτίωση τόσο στην τιμή του latency, όσο και στην ταχύτητα τυχαίας προσπέλασης κι εγγραφής (Input/Output Operations Per Second -IOPS). Πιο συγκεκριμένα, οι νέοι δίσκοι SSD της Intel παρουσιάζουν μειωμένο latency κατά 25 τοις εκατό, εξασφαλίζοντας ταχύτερη προσπέλαση στα δεδομένα, γεγονός που καταδεικνύεται εύκολα από τη σύγκριση της τιμής των 65-microsecond που επιτυγχάνουν οι νέοι SSD, σε σχέση με τα περίπου 4,000 microseconds που είναι το latency ενός συμβατικού δίσκου HDD.

Η απόδοση του X25-M σε όρους τυχαίας προσπέλασης έχει διπλασιαστεί, φέρνοντας το συγκεκριμένο μοντέλο ακόμη πιο μακριά από άλλα ανταγωνιστικά SSDs. Εξασφαλίζοντας IOPS που φτάνουν έως τις 6.600 εγγραφές των 4KB και έως τις 35.000 αναγνώσεις, ο X25-M συνεχίζει να αποτελεί το μέτρο σύγκρισης όλων των δίσκων τεχνολογίας SSD, αφήνοντας πίσω τους συμβατικούς leapfrogging σκληρούς να λειτουργούν με μερικές εκατοντάδες IOPS. Το γεγονός αυτό εξασφαλίζει ταχύτερη απόκριση του συστήματος και των εφαρμογών. Οι συγκεκριμένες βελτιώσεις στο latency και τα IOPS δεν ωφελεί μόνον τους χρήστες προσωπικών ή φορητών υπολογιστών, αλλά και όσους χρησιμοποιούν servers ή workstations, καθώς αξιοποιούν τους δίσκους τεχνολογίας MLC SSD της Intel για να πετύχουν μείωση στο κόστος των εταιρικών συστημάτων πληροφορικής, παράλληλα με τις υψηλές αποδόσεις.

Η νέα τιμή διάθεσης του X25-M με χωρητικότητα 80GB ανέρχεται στα $225 δολάρια εάν πρόκειται για ποσότητες μέχρι 1000 μονάδες, τιμή που ισοδυναμεί με μείωση 60 τοις εκατό σε σχέση με την αντίστοιχη των $595 δολαρίων που είχε όταν παρουσιάστηκε για πρώτη φορά πριν από ένα χρόνο. Η έκδοση των 160GB, για ποσότητες έως και 1000 μονάδες, κοστίζει τώρα $440 δολάρια (από τα $945 δολάρια που κόστιζε όταν πρωτοπαρουσιάστηκε). Ο X25-M προσφέρεται στις τυποποιημένες διαστάσεις ενός δίσκου 2.5 ιντσών, ενώ ο X18-M τεχνολογίας 34nm και με διαστάσεις ίδιες με αυτές ενός τυπικού δίσκου 1.8 ιντσών, θα αρχίσει να διατίθεται στην αγορά πιο αργά μέσα στο τρίμηνο.

Ο X25-M μπορεί να αντικαταστήσει οποιονδήποτε σκληρό δίσκο τύπου SATA κάτω από όλα τα λειτουργικά συστήματα, ενώ θα υποστηρίζει επίσης και τα Microsoft Windows 7 όταν αυτά θα είναι διαθέσιμα. Για την περίοδο εκείνη, η Intel σχεδιάζει να προσφέρει αναβάθμιση του firmware έτσι ώστε να επιτρέπεται η υποστήριξη της εντολής Trim των Windows 7, και παράλληλα να δώσει τη δυνατότητα στους τελικούς χρήστες να βελτιστοποιήσουν την απόδοση των SSD τους σε περιβάλλον Windows XP και Vista, μέσω ενός ειδικού εργαλείου.

, Intel SSD drives 34nm, Μείωση τιμών έως και 60%

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Intel

Δύο από τα παλιότερα desktop PC στον κόσμο ανακαλύφθηκαν σε καθάρισμα σπιτιού

Σε μια εποχή που ό,τι ψάχνεις μπορείς να το βρεις στο e-bay, γίνονται ακόμα ανακαλύψεις που μπορούν να σε εκπλήξουν ευχάριστά.

Gear Samsung ssd

Η Samsung ανακοινώνει τον φορητό SSD 8TB T5 EVO

Η Samsung ανακοίνωσε την κυκλοφορία του τελευταίου φορητού SSD της, του T5 EVO με διαθέσιμο χώρο αποθήκευσης έως και 8 TB.

Business Chip Intel

Η Intel ζητά 5 δισ. ευρώ από τη Γερμανία για την παραγωγή τσιπ

Η Intel ζήτησε επιπλέον επιδοτήσεις 4 έως 5 δισεκατομμυρίων ευρώ από τη γερμανική κυβέρνηση, προκειμένου να προχωρήσει σε ένα συγκρότημα κατασκευής Chip στην χώρα.

Computers Intel Microsoft

Τα Windows 12 μόλις εμφανίστηκαν σε έγγραφα Intel που διέρρευσαν

Tα Windows 11 δεν έχουν κυκλοφορήσει εδώ και πολύ καιρό ωστόσο φαίνεται πως η Microsoft ετοιμάζει ήδη το επόμενο βήμα της.