Μικρό λεξικό Server

, Μικρό λεξικό ServerΤο πιο σημαντικό συστατικό της ηλεκτρονικής υποδομής μιας επιχείρησης είναι ο server. Με τον όρο server (διακομιστής) περιγράφουμε το σύστημα εκείνο που χρησιμοποιείται για τη διαχείριση των δικτυακών πόρων. Ο server είναι η καρδιά κάθε εταιρικού δικτύου. Είναι ο υπολογιστής εκείνος που επωμίζεται το βάρος της σύνδεσης και επικοινωνίας όλων των επιμέρους υπολογιστών και περιφερειακών του δικτύου.

Απαιτήσεις server
Από τη στιγμή του αντιληφτούμε το πόσο σημαντικός είναι ο server για το εταιρικό μας δίκτυο, θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι χρησιμοποιούμε τον καλύτερο δυνατό εξοπλισμό για αυτόν και την επιχείρησή μας. Δύο είναι τα πιο σημαντικά επιμέρους χαρακτηριστικά που θα πρέπει να μας απασχολήσουν, ο επεξεργαστής, η μνήμη και ο αποθηκευτικός χώρος. Ένας ή περισσότεροι ισχυροί επεξεργαστές θα επωμιστούν το βάρος της διαχείρισης των συσκευών σας, η μνήμη θα εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του server και τέλος ο αποθηκευτικός χώρος θα καλύψει τις ανάγκες του δικτύου σας για αποθήκευση των ευαίσθητων δεδομένων σας.

Διαθεσιμότητα
Ορίζει τη χρονική διάρκεια κατά την οποία ένα υποσύστημα του δικτύου μας είναι διαθέσιμο από τη στιγμή που το επιλέγουμε. Συνήθως μετριέται σε ποσοστό τοις εκατό και σε περίοδο ενός έτους.

Συνδεσιμότητα
Ορίζει το πλήθος των υποδοχών σύνδεσης για επικοινωνία μεταξύ άλλων υπολογιστών ή περιφερικών όπως εξωτερικούς σκληρούς δίσκους, εκτυπωτές κ.α.

Επεκτασιμότητα
Αναφέρεται στην αρχιτεκτονική του συστήματος και ορίζει το πόσο μεγάλο είναι το εύρος επέκτασης του υπάρχοντος εξοπλισμού σε μνήμη, αποθηκευτικό χώρο και επεξεργαστική ισχύ.

Συστήματα rack-mounted
Η σχεδιαστική φιλοσοφία rack-mounted επιτρέπει την τοποθέτηση των servers σε ειδικά ράφια (rack) με αποτέλεσμα να εξοικονομείται χώρος και να παραμένει «ανοιχτή» η επέκταση της υπολογιστικής ισχύος του συνολικού συστήματος. Αυτού του τύπου οι υλοποιήσεις απευθύνονται σε όσες επιχειρήσεις απαιτούν εξοικονόμηση χώρου και βελτιωμένη διαχείριση του εξοπλισμού.

Τεχνολογία clustering
Η τεχνολογία clustering αναφέρεται σε συστοιχίες πολλαπλών servers οι οποίοι συνεργάζονται μεταξύ τους ώστε να διαχειριστούν το συνολικό φόρτο εργασίας του δικτύου μας. Ενώ σε περίπτωση προβλήματος ενός εκ των συστημάτων, οι υπόλοιποι αναλαμβάνουν να συνεχίσουν την εύρυθμης λειτουργία του δικτύου μας.

SAN (Storage Area Network)
Πρόκειται για ένα δίκτυο το οποίο αποτελείται από συσκευές αποθήκευσης χωρητικότητας αναλόγως των απαιτήσεων που πρόκειται να καλύψει. Ανεξάρτητα από τον αριθμό και τον τύπο αποθηκευτικών μέσω που ενσωματώνει, παρουσιάζεται σαν ένα ενοποιημένο σύνολο αποθηκευτικού χώρου.

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Computers Samsung

Samsung Odyssey OLED G9 (G95SC): Νέο gaming monitor με προηγμένη τεχνολογία AI upscaling

Η Samsung Odyssey OLED G9 διαθέτει λεπτεπίλεπτο σχεδιασμό που περιλαμβάνει ένα κομψό, μεταλλικό πλαίσιο. Στο πίσω μέρος της οθόνης κρύβεται το δημοφιλές CoreSync και Core Lighting+.

Computers featured

Προτάσεις για να χτίσετε ένα οικονομικό gaming PC

Για να χτίσεις ένα οικονομικό gaming PC, θα πρέπει να επιλέξεις τα σωστά εξαρτήματα (hardware) σε συνδυασμό με τον προϋπολογισμό σου (budget).

Computers Qualcomm Qualcomm Snapdragon

H Qualcomm έτοιμη να ανακοινώσει τον νέο Snapdragon

Η Qualcomm ανακοίνωσε επίσημα την κυκλοφορία του νέου chipset Snapdragon με μια ανάρτησή της στη δημοφιλή κινεζική social media πλατφόρμα Weibo.

Computers Intel Microsoft

Τα Windows 12 μόλις εμφανίστηκαν σε έγγραφα Intel που διέρρευσαν

Tα Windows 11 δεν έχουν κυκλοφορήσει εδώ και πολύ καιρό ωστόσο φαίνεται πως η Microsoft ετοιμάζει ήδη το επόμενο βήμα της.