Τα νέα καλώδια USB που θα κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη

Οι νέοι ακροδέκτες του πρώτυπου USB θα είναι επιτέλους συμμετρικοί (Type-C) και δεν θα χρειάζεται να ψάχνουν ποια είναι η σωστή πλευρά όταν πάμε να τα συνδέσουμε σε μια θύρα. Δεν κάνω πλάκα αλλά εγώ προσωπικά μπορεί και να έχω χάσει στο σύνολο μερικές ώρες από τη ζωή μου όλα αυτά τα χρόνια, αναζητώντας την σωστή πλευρά του καλωδίου!

Όταν είχα δει για πρώτη φορά το Lighting Cable της Apple είχα ενθουσιαστεί και σκεφτόμουνα γιατι να μην είναι έτσι όλα τα καλώδια. Το καλοκαίρι θα οριστικοποιηθεί το πρώτυπο του νέου καλωδίου και ακροδέκτη USB (θα υποστηρίζει και USB 3.1) που αναμένεται σταδιακά να αντικαταστήσει τόσο το κανονικό μεγέθους USB όσο και τα micro USB που χρησιμοποιούμε σήμερα και στα smartphones και tablets.

νέα καλώδια USB, Τα νέα καλώδια USB που θα κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη

νέα καλώδια USB, Τα νέα καλώδια USB που θα κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη

Πηγή

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

20 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Χρηστος

Και εγώ έχω χασει αρκετά χρόνια Κώστα με αυτό το αιώνιο ερώτημα απο ποιά πλευρα μπαίνει..

Χρήστος Γ.

Ναι ρε φίλε! Επιτέλους!

jimo

κατι ηξερε η apple με το Lighting cable τελικα ετσι??

Nio

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ.!!!!!! Αντε πια…. Κ ας αρχιζουν να βγαζουν κ usb ακουστικα ολοι. Να μην βαζουν καν mini jack θυρα. Τσαμπα χωρο πιανει στα κινητα.

Πέτρος

Νίο, αυτό δεν θα το ήθελα εγώ, μπορεί να θέλω να ακούω μουσική καθώς θα το φορτίζω.

Χρήστος

ωραία νέα. Όντως είναι κάτι που καταλαβαίνεις μόνο την ώρα που ψάχνεις να βρεις τη σωστή φορά του usb.

Nio, φίλε καλά θα ήταν, αλλά όπως σου απάντησε ήδη ο Πέτρος, θέλουμε να φορτίζουμε και να ακούμε μουσική.

Εκτός αν βγει 1to2 mini usb hub, ή Πέτρο αν ακούς πλέον μουσική από bluetooth ακουστικό (βέβαια χάνουμε έτσι το stereo).

Ανώνυμος

Αντιλαμβάνεστε ότι το USB μπαίνει πάντα αν το λογότυπο είναι προς τα πάνω έτσι?

Φιλικά πάντα 😛

Giannisg

@Ανώνυμος
Υπάρχουν και οι κάθετες θύρες φίλε μου…

Ανώνυμος

@Giannisg
Σκέψου πως είναι γυρισμένη η motherboard και είναι το ίδιο!
Αν κοιτάς το κουτί από μπροστά το λογότυπο να κοιτάει αριστερά,
αν το βλέπεις από πίσω δεξιά(ή απλά κοίτα πως μπαίνει),
αν βάζοντας σε οριζόντια θήρα το usb κάνεις συγχρόνως κατακόρυφο
το λογότυπο να κοιτάει τα πόδια σου.

Γενικώς αν είσαι σε οποιαδήποτε γωνία θέασης υπό κλίση δεν μπορώ να
βοηθήσω καθώς υπάρχουν άπειρες εναλλακτικές θα πρέπει να βρεις μόνος σου μια λύση…
Χώρισε το οπτικό σου πεδίο με έναν φανταστικό τριγωνομετρικό κύκλο και χώρισε τις
περιπτώσεις όπως κάναμε στο σχολείο με τα ημίτονα και τα συνημίτονα.

Kostas1

@Ανωνυμος
Μου εχει τυχει κουτι με μπροστινες οριζοντιες θυρες usb που ηταν στραμμενες αναποδα απο το συνηθισμενο, ενω εχω παρει δυο φορες pci usb καρτες για τη μητρικη, οι οποιες εβγαιναν “αναποδα” στην πισω μερια του κουτιου. Οποτε, δεν μπορεις να ξερεις εξαρχης ποια ειναι η πανω μερια και ποια η κατω, εστω κι η πλειοψηφια των περιπτωσεων να εχει την αναμονη ετσι, ωστε να δεχεται το στικακι ορθιο ή στραμμενη την πανω μερια του προς τα δεξια.

Αχιλλέας

“Χώρισε το οπτικό σου πεδίο με έναν φανταστικό τριγωνομετρικό κύκλο και χώρισε τις
περιπτώσεις όπως κάναμε στο σχολείο με τα ημίτονα και τα συνημίτονα.”

Αυτό είναι το επιχείρημά σου ότι είναι εύκολη η επιλογή της υποδοχής του USB;

Kostas1

εστω κι αν η πλειοψηφια* , εννοουσα
Γραφω απο φορητη συσκευη και το “αν” μου πηγε παρακατω καταλαθος.

sosimple

Μεχρι κινητα εχω καταστρεψει με το γ@..νο usb.. Επειδη βαζω το βυσμα συχνα στο σκοταδι και κανω λαθος.. Ανοιγει σιγα σιγα η υποδοχη και κολυμπαει μετα το βυσμα.. Καιρος ηταν να γινει. Σε καποια πραγματα η apple εχει απλες αλλα εξυπνες λυσεις, επομενως σωστα την αντιγραφουν. Στο συγκεκριμενο θεμα, η υπολοιηση της apple ειναι ακομα καλυτερη απο το αναμενομενο usb.

keysmith

ο κόσμος ζούσε και χωρίς αυτή την “αλλαγή”.
Πέρα από την όποια αναβάθμιση προσφέρει (σιγά τι έγινε να προσπαθήσεις 2 φορές να βάλεις ένα βύσμα) θα φέρει και πολλα πολλά προβλήματα για αρκετό καιρό. αντε πάλι ξανα μανα καλώδια καινούρια, καινούριους φορτιστές μπλα μπλα μπλα..
Ελπίζω η μετάβαση να γίνει σταδιακά και “αργά”… Βαρέθηκα να αλλάζω καλώδια για το ΙΔΙΟ πράγμα.

Panos7GR

Ήταν μια αναμενόμενη εξέλιξη. Ήδη από το USB 3.0 συζητούνταν, αλλά δεν το είδαμε, δυστυχώς. Τελικά μας έρχεται με το USB 3.1 και όντως μας σώζει από τον πολύ μικρό μπελά του να βρεις την σωστή πλευρά. Εμένα προσωπικά δεν ήταν πρόβλημα είτε στον υπολογιστή μου (μετά από μια-δύο φορές καταλαβαίνεις ποιά είναι η σωστή πλευρά) είτε στα smartphones (η σωστή πλευρά έχει πάνω ανάγλυφο βέλος ή logo, που ακόμα κ το βράδυ με την αφή το καταλαβαίνεις). Να συμπληρώσω το άρθρο με λίγες λεπτομέριες παραπάνω, θεωρητικά, τα νέο πρότυπο USB 3.1 Type-C θα προσφέρει bandwidth έως και 10Gbps. Το μήκος του καλωδίου θα είναι μόλις 2,5 εκατοστά κατασκευασμένο από έλασμα που μένει πάντα ευθεία και σύμφωνα με όσα ακούγονται, σε αντίθεση με το πρότυπο Lightning της Apple, οι συνδέσεις φαίνεται να βρίσκονται στο εσωτερικό του connector. Επίσης οι προδιαγραφές αναμένεται να οριστικοποιηθούν τον Ιούλιο. Οπότε οι νέες συσκευές που θα ενσωματώνουν αυτό το πρότυπο USB θα τις δούμε να ανακοινώνονται το καλοκαίρι. Ωστόσο καλό θα είναι πούμε πως θα αργήσει αρκετά να αφομοιωθεί από όλες τις εταιρίες και να μπει οριστικά στην καθημερινότητα μας… Πιστεύω μέσα 2015 θα δούμε αρκετές συσκευές και το 2016 θα τις έχουμε σίγουρα στα… Συνέχεια »

Mimis

” ημιτονα και συνημιτονα” !!!!!!!
Ακομη γελάω!!!!!
Να γιατί πρέπει να τελειώνουμε Πανεπιστήμιο η Πολυτεχνείο!!
Αμε!!!

Nio

Πετρο κανεις δεν ειπε οτι δεν θα μπορουσε να συμβαινει αυτο. Εξαρτηματα με mini usb hubs θα ηταν ιδανικα οπως λεει ο Χρηστος. Το ιδανικο για μενα θα ηταν ουτε usb να ειχε. Ουτε sim slot ουτε sd card slot…..
Λυσεις υπαρχουν… Βαση με ασυρματη φορτιση κ για μεταφορα δεδομενων σε PC αλλα κ ειδικα usb που θα κανουν αυτην την δουλεια ασυρματα συνδεοντας τα σε ενα PC χωρις να κουβαλας καλωδια…….
Plantronics ασυρματα ακουστικα stereo…
Την sim θα θελα να την περναγαν μαγνητικα με ειδικο μηχανημα..!!! ( Κ θα μπορουσαν ετσι να περναγαν σε οποιοδηποτε κινητο μεχρι κ 3 sim)
Κ φυσικα δεν θα ηθελα sd slot αλλα ενσωματωμενα 64gb κ πανω….

Πολλα ζηταω, ξερω.. Αλλα κ αυτο ειναι ενα βημα, χαιρομαι…… 😛

sosimple

Αυτο με το αναγλυφο του usb που το καταλαβαινεις στο σκοταδι, δεν ισχυει..
Εχω 4 συσκευες με 4 φορτιστες αυτη τη στιγμη, μονο σε 1 ισχυει αυτο. Στο τελευταιο ολων, το lg g2 δεν εχει τιποτα αναγλυφο. Απλα μια εικονα απο τη μια πλευρα που ΔΕΝ ειναι αναγκυφη..

minas

Το Lightning βύσμα της apple μου αρέσει πολύ, χαίρομαι που και το usb υιοθετεί αυτή την λογική. Κλασσική σκηνή να ψάχνω στο σκοτάδι τη σωστή πλευρά του usb!!!

ted

Ακομη γελαω με τον τυπο με τα συνημιτονα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Apple thunderbolt USB

Η Apple πουλάει καλώδιο Thunderbolt 3 Pro αξίας 129 δολαρίων

Το Thunderbolt 3 Pro που παρέχει η εταιρεία είναι πλεκτό, έχει μάκρος 2 μέτρων και υποστηρίζει εξόδους DisplayPort και USB 3.1 Gen 2.

Gear USB

USB 4: Θα υποστηρίζει DisplayPort 2 και 8K HDR monitors

Το USB 4 θα υποστηρίζει πλήρως το DisplayPort 2.0 καθώς και οθόνες με ανάλυση 8K ή 16K με ρυθμό ανανέωσης 60Hz και HDR.

Τεχνολογία USB

Έρχεται το USB 3.2 με ταχύτητες 20Gbps

Την επόμενη έκδοση USB, το USB 3.2 ανακοίνωσαν οι εταιρείες που βρίσκονται πίσω από το γνωστό πρωτόκολλο, το οποίο υπόσχεται διπλάσιες ταχύτητες στα 20Gbps.

News USB USB-C

USB-C Audio: Το νέο standard έρχεται να “διώξει” την κλασσική υποδοχή ακουστικών

Είτε μας αρέσει, είτε όχι, η προσπάθεια για να καταργηθεί η κλασσική υποδοχή ακουστικών των 3.5 mm έχει ξεκινήσει. Το USB Implementers Forum δημοσίευσε το πολυαναμενόμενο Audio Device Class 3.0 specification