Vulkan: επίσημα στην κυκλοφορία, δοκιμαστικές εκδόσεις από Nvidia και AMD

Η Khronos εδώ και αρκετό καιρό έχει στα «σκαριά» την κατασκευή και ολοκλήρωση του Vulkan, μιας API για τους λάτρεις των games με σκοπό να φέρει τα παιχνίδια στην πλατφόρμα των Linux, αλλά και να δώσει μια περαιτέρω ώθηση στο hardware της συσκευής σας.

Vulkan: επίσημα στην κυκλοφορία, δοκιμαστικές εκδόσεις από Nvidia και AMD, Vulkan: επίσημα στην κυκλοφορία, δοκιμαστικές εκδόσεις από Nvidia και AMD

Εδώ αυτό το κενό ήρθε να καλύψει το Vulkan, βρίσκοντας μερίδιο αγοράς σε πλατφόρμες που ναι μεν προσφέρουν gaming διασκέδαση, αλλά παραμένουν περιορισμένες αρκετά συγκριτικά τους υπολογιστές. Έτσι, το Vulkan με στόχο την ανάπτυξη και βελτίωση χρήσης του hardware σε περισσότερες από μία πλατφόρμες, δίνει στην αγορά και στους προγραμματιστές που την αντιπροσωπεύουν ένα εργαλείο για την ανάπτυξη περισσότερων games και εφαρμογών. Οι δυνατότητες αυτές αφορούν Linux Ubuntu, Android, Tizen, Steam OS, redhat, ακόμα και τα παλιά OS της Microsoft από τα XP και μετά (πλην vista).

Vulkan: επίσημα στην κυκλοφορία, δοκιμαστικές εκδόσεις από Nvidia και AMD, Vulkan: επίσημα στην κυκλοφορία, δοκιμαστικές εκδόσεις από Nvidia και AMD

To Vulkan ξεκίνησε από το μηδέν την ανάπτυξή του με πολλά συστατικά από το Mantle, καθώς το Mantle πλέον δεν χρησιμοποιείται. Μια βελτιωμένη έκδοσή του θα χρησιμοποιηθεί για το AMD Liquid VR μελλοντικά, αλλά ως εκεί. Η AMD έδωσε μέρος του κώδικα και της ανάπτυξης της εφαρμογής στην Khronos με σκοπό να ξεπεράσει και να βελτιώσει ό,τι δεν κατάφερε το Mantle στο διάστημα που κυκλοφόρησε (πριν ενσωματωθεί στο DX12). Kι αυτό ως σήμερα μοιάζει να επετεύχθη, καθώς, το Vulkan κατάφερε να έρθει όσο πιο κοντά γίνεται στο «μέταλλο» του επεξεργαστή γραφικών, δηλαδή να έχει την όσο πιο δυνατή κοντινή επαφή για άριστη συνεργασία με τη CPU, κατορθώνοντας να χειριστεί και ως 8 νήματα (threads) για τη ρύθμιση πολλαπλών εντολών που δημιουργούνται παράλληλα, αντίθετα με το Open GL.

Η πρώτη έκδοση του Vulkan (Vulkan 1.0) έχει ήδη σταλεί στους περισσότερους κατασκευαστές για ενσωμάτωση σε drivers κι SDK για την πρώτη κατασκευή μηχανών και εφαρμογών Vulkan. Ήδη αν επισκεφτείτε τους ιστότοπους της AMD και της Nvidia, θα βρείτε τους πρώιμους ΒΕΤΑ οδηγούς που ενσωματώνουν το Vulkan 1.0.

Και μιας και αρκετοί στην Computerbase.de δεν κρατήθηκαν, μοιράστηκαν με το κοινό τα πρώτα τους αποτελέσματα benchmark με τους δοκιμαστικούς οδηγούς του Vulkan 1.0. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που βλέπουμε, η πρώτη έκδοση του Vulkan είναι σχετικά πίσω συγκριτικά με τον DX11 της Microsoft, αλλά εξίσου πιο μπροστά από την OpenGL. Αυτό που θέλουμε να δούμε είναι περισσότερα Benchmark για να μπορέσουμε να επιβεβαιώσουμε την αυθεντικότητα των αποτελεσμάτων.

Vulkan: επίσημα στην κυκλοφορία, δοκιμαστικές εκδόσεις από Nvidia και AMD, Vulkan: επίσημα στην κυκλοφορία, δοκιμαστικές εκδόσεις από Nvidia και AMD

Άλλο ένα βήμα έγινε για την βελτίωση των γραφικών για τους gamers, ο χρόνος μοιάζει να δουλεύει υπέρ μας και πάλι.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business AI Apple

Η Apple επενδύει πάνω από 250 εκατ. δολάρια στην Πανεπιστημιούπολη της Σιγκαπούρης

Η Apple ανακοίνωσε επενδύσεις άνω των 250 εκατ. δολαρίων για την ενίσχυση της πανεπιστημιούπολης της στην περιοχή Ang Mo Kio της Σιγκαπούρης.

Software Apple iOS Siri

iOS 18: Έρχονται νέες δυνατότητες στην εφαρμογή Notes – Θα υποστηρίζει εγγραφή ήχου και μαθηματικές σημειώσεις

Η Apple πρόκειται να παρουσιάσει τη νέα έκδοση λογισμικού iOS 18 στις 10 Ιουνίου κατά τη διάρκεια του WWDC 2024 Keynote.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone 17 Plus: Φήμες ότι θα έρθει με μικρότερη οθόνη από το iPhone 15 Plus

Αν και η σειρά iPhone 16 απέχει ακόμη μήνες από την κυκλοφορία, εμφανίζονται φήμες σχετικά με τη σειρά iPhone 17 που απέχει δυο γενιές.

Gear Apple

Apple Vision Pro: Μπορεί να εξελιχθεί σε βοηθό υγείας

H Αpple θέλει να φέρει τεχνολογία που θα παρακολουθεί και θα αναλύει βιομετρικά δεδομένα και θα προσφέρει εξατομικευμένη καθοδήγηση.