Δορυφορική τηλεόραση – Όλος ο κόσμος στο πιάτο σας

Η μετάβαση από την αναλογική στην ψηφιακή λήψη, καθώς και η στροφή του καταναλωτικού κοινού σε συμβατικά δορυφορικά κάτοπτρα κανονικών διαστάσεων από τα δύσχρηστα και τεραστίων διαμέτρων κάτοπτρα, δημιούργησαν τις συνθήκες απόκτησης εξοπλισμού σε απόλυτα προσιτές τιμές και πρόσβασης κάθε σπιτιού σε όποιο σημείο του πλανήτη επιθυμεί μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Η δορυφορική τηλεόραση δεν αποτελεί πλέον προνόμιο των λίγων, αλλά έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του σύγχρονου home entertainment.

Αν ταξιδέψουμε νοερά μερικά χρόνια πίσω βλέπουμε τα πρώτα βήματα της Ελληνική (επίγειας) τηλεόρασης που ξεκινάνε κάπου το 1951 με την ίδρυση και λειτουργία ραδιοτηλεοπτικών σταθμών των Ενόπλων Δυνάμεων ενώ προβλέπεται και η λειτουργία της Υπηρεσίας Ενημέρωσης Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΕΝΕΔ).
Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 ξεκινάει η πειραματική μετάδοση τηλεοπτικών εκπομπών στη Θεσσαλονίκη. Ο πρώτος πειραματικός σταθμός Ελληνικής τηλεόρασης λειτούργησε το 1961 στη Θεσσαλονίκη από τη ΔΕΗ στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Η επίσημη όμως έναρξη της Ελληνικής κρατικής τηλεόρασης έγινε στις 23 Φεβρουαρίου 1966, με πρώτη παρουσιάστρια την Ελένη Κυπραίου και συντονιστή το δημοσιογράφο Γεώργιο Κάρτερ.
Το 1970 το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοτηλεόρασης μετεξελίσσεται σε Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης (Ε.Ι.Ρ.Τ). Το 1975, με τη μεταπολίτευση, το Ε.Ι.Ρ.Τ μετατρέπεται σε Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (Ε.Ρ.Τ) με σκοπό την “ενημέρωση, την επιμόρφωση και την ψυχαγωγία του Ελληνικού λαού”. Η έγχρωμη μετάδοση στην Ελληνική τηλεόραση με το σύστημα Secam εισέρχεται το 1979.
Πρόσφατο παρελθόν
Προς το τέλος του 1989 εμφανίζονται στις τηλεοπτικές συχνότητες τα δύο πρώτα ιδιωτικά κανάλια, το Mega Channel και ο Antenna TV, γεγονός που σηματοδοτεί την ουσιαστική αναδιάρθρωση του επικοινωνιακού πεδίου της χώρας. Το 1994 εμφανίζεται το πρώτο συνδρομητικό κανάλι, το Filmnet, που προσέφερε εμπορικές ταινίες και ζωντανούς αγώνες ποδοσφαίρου. Το 1997 η ΕΡΤ 2 μετεξελίσσεται σε ΝΕΤ με ενημερωτικό κυρίως προφίλ και η ΕΤ1 σε ψυχαγωγικό κανάλι ενώ πλέον από κρατική αποκαλείται δημόσια τηλεόραση.
Το σήμερα είναι πάντα καλύτερο
Ήδη συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από την εκτόξευση του πρώτου ελληνικού δορυφόρου, Hellas Sat-2. Η εκτόξευση αποτελεί μια ιστορική στιγμή για τη χώρα μας αφού άνοιξε για την Ελλάδα τις πύλες της διαστημικής τεχνολογίας και διεύρυνε τους ορίζοντες για τους έλληνες επιχειρηματίες και τη πανεπιστημιακή κοινότητα. Ήδη έχει καλυφθεί το 50% σχεδόν της χωρητικότητας του Hellas Sat-2. Και οι προσδοκίες όλων μας για τον Hellas Sat-2 είναι υψηλές παρακολουθούμε τις διεθνείς εξελίξεις στο χώρο της δορυφορικής τηλεόρασης, ενθουσιασμένοι από τα πρώτα σταθερά βήματα εκπομπών σήματος High Definition στην Ευρώπη, αλλά και τις πληροφορίες που θέλουν την ΕΡΤ να εκπέμπει ψηφιακό δορυφορικό σήμα DVB-T, στις αρχές του 2006. Σε αυτό το άρθρο επικεντρωνόμαστε στο σήμερα και σας προτείνουμε λύσεις για συστήματα λήψης δορυφορικής τηλεόρασης. Ακολουθήστε μας.

1ο Στάδιο (έως 100 ευρώ)
Ο κόσμος της δορυφορικής τηλεόρασης είναι πλούσιος όχι όμως και ακριβός. Με κόστος που δεν υπερβαίνει τα 100 ευρώ, όλοι οι αντιπρόσωποι δορυφορικών συστημάτων έχουν να σας προτείνουν μια ενδιαφέρουσα λύση για να εισέλθετε ομαλά στον δορυφορικό κόσμο.
Το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει έναν εισαγωγικό δορυφορικό δέκτη χωρίς θέση κάρτας για κρυπτογραφημένα κανάλια, τη γνωστή και ως Common Interface. Αυτοί οι δέκτες ονομάζονται FTA (Free To Air) και λαμβάνουν μόνο τα ελεύθεραδωρεάν δορυφορικά κανάλια τηλεόρασης και ραδιοφώνου. Το πακέτο μπορεί να περιλαμβάνει κάτοπτρο, το γνωστό και ως πιάτο, διαμέτρου 80 εκατοστών και ένα LNB με λόγο θορύβου 0,6dB ή 0,7dB. Σημειώστε ότι όσο πιο χαμηλός είναι λόγος θορύβου, δηλαδή τα dB, τόσο πιο ευαίσθητο είναι το LNB στη λήψη των καναλιών. Το σετ ολοκληρώνεται από ομοαξονικό καλώδιο που θα ενώνει τον δορυφορικό δέκτη με το LNB. Με την συγκεκριμένη οικονομική πρόταση, επιτυγχάνουμε τη λήψη ενός δορυφόρου της αρεσκείας μας εφόσον βέβαια το επιτρέπει η δέσμη του εκάστοτε δορυφόρου. Για παράδειγμα, από τη χώρα μας, μπορούμε να λάβουμε το σήμα δορυφόρων «δυνατής» δέσμης όπως των Hellas Sat 39, Arab Sat 26, Eutelsat 16 και Hot Bird 13 κ.α. Στην περίπτωση του δημοφιλούς Hot Bird 13, μπορούμε να λάβουμε περίπου 800 διαφορετικά τηλεοπτικά κανάλια τα οποία χωρίζονται σε ελεύθερα και κωδικοποιημένα.
Συστατικά: Δέκτης FTA, κάτοπτρο διαμέτρου 80 εκ., LNB 0,6dB ή 0,7dB.

2ο Στάδιο (έως 170 ευρώ)
Ανεβαίνοντας κατηγορία και αυξάνοντας το διαθέσιμο ποσό για αγορά δορυφορικού εξοπλισμού, μπορούμε να προβούμε στις πιο κάτω επιλογές. Η συγκεκριμένη πρόταση είναι ουσιαστικά μια αναβάθμιση του 1ου Σταδίου ώστε να εξακολουθεί να διατηρείται το χαμηλό κόστος. Διατηρούμε το κόστος χαμηλά αγοράζοντας έναν δορυφορικό δέκτη FTA και συμπληρώνουμε το πακέτο με ένα μεγαλύτερο κάτοπτρο διαμέτρου 110 εκατοστών και άνω.
Μπορούμε να προσθέσουμε και ένα δεύτερο LNB, το ένα δίπλα στο άλλο, για να έχουμε τη δυνατότητα λήψης δύο δορυφόρων ταυτόχρονα π.χ. Hot Bird 13 και Eutelsat 16 ή Astra 19 και Eutelsat 16 ή Turk Sat 42 και Hellas Sat 39. Τα δύο LNB θα πρέπει να ενωθούν – επικοινωνήσουν μεταξύ τους μέσω ενός μοτέρ Diseq. Ο εν λόγο διακόπτης προσφέρει τη δυνατότητα διαχωρισμού των δύο σημάτων από τους δορυφόρους και είναι απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματός μας.
Συστατικά: Δέκτης FTA, κάτοπτρο διαμέτρου 110 εκ. και άνω, LNB 0,6dB ή 0,7dB, μοτέρ Diseq, βάση για τα δύο LNB.

3ο Στάδιο (250 – 300 ευρώ)
Αλλάζοντας κατηγορία βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη ποικιλία δορυφορικών δεκτών, κατόπτρων και LNB.
Αναλυτικότερα, υπάρχουν δέκτες οι οποίοι μας δίνουν την δυνατότητα αποκωδικοποίησης, κωδικοποιημένων καναλιών. Αρκετά δορυφορικά τηλεοπτικά κανάλια μπορεί να τα λαμβάνουμε μέσω της δέσμης του δορυφόρου που έχουμε «στοχεύσει», δεν μπορούμε όμως να τα δούμε για τον απλούστατο λόγο ότι είναι κλειδωμένα και χρειάζεται να πληρώσουμε κάποια συνδρομή για να τα ξεκλειδώσουμε – παρακολουθήσουμε. Η συνδρομή περιλαμβάνει και το ειδικό κλειδί – κάρτα που μας επιτρέπει την παρακολούθηση των κλειδωμένων καναλιών για όσο διάστημα πληρώνουμε τη συνδρομή μας. Οι κάρτες αυτές τοποθετούνται σε θύρες οι οποίες ονομάζονται Common Interface.
Αν λοιπόν θέλουμε να λαμβάνουμε κλειδωμένα ή αλλιώς συνδρομητικά κανάλια όπως λέγονται, θα πρέπει να αποκτήσουμε ένα δορυφορικό δέκτη με θύρα-ες, Common Interface (CI) ανεβαίνοντας κατηγορία τιμής. Το πλήθος των κωδικοποιημένων καναλιών καθώς και το ποια είναι αυτά ακριβώς, μπορείτε να μάθετε απευθυνόμενοι στον τεχνικό μας η σε διάφορα forum στο διαδύκτυο. Προσοχή, όλες οι λήψεις των κωδικοποιημένων καναλιών, θα πρέπει να συνοδεύονται από νόμιμη κάρτα κλειδί και την υποχρεωτική μας συνδρομή. Το Nova δεν «ξεκλειδώνει» αν αυτό σκέφτεστε αυτή τη στιγμή και καλό θα ήταν να αναβαθμίσουμε το μόνο δορυφορικό συνδρομητικό πακέτο της χώρας μας διότι δεν υστερούμε σε τίποτα τεχνολογικά από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Συστατικά: Δέκτης με μια θύρα CI, κάτοπτρο διαμέτρου 110 εκ. και άνω, LNB 0,6dB ή 0,7dB. Για τα διαθέσιμα συνδρομητικά κανάλια και την τιμή συνδρομής, απευθυνθείτε στον τεχνικό σας.

4ο Στάδιο (550 ευρώ και άνω)
Όταν με το καλό ξεπεράσετε το επίπεδο της λήψης ενός η δυο δορυφόρων και θελήσετε το κάτι παραπάνω η λύση έρχεται με ένα μοτέρ Diseq ή Actuator. Όποια λύση και αν ακολουθήσετε θα χρειαστείτε δορυφορικό δέκτη καλής ποιότητας με μεγάλη χωρητικότητα σε κανάλια και ένα κάτοπτρο διαμέτρου 110 εκ. έως 160 εκ. καθώς επίσης και ένα LNB μεγάλης ευαισθησίας. Με τη συγκεκριμένη πρόταση έχουμε τη δυνατότητα να λάβουμε έως και 25 διαφορετικούς δορυφόρους. Συνολικά 4500 κανάλια περίπου, δηλαδή zapping για δυο εβδομάδες!
Σημειώστε ότι με κάτοπτρο διαμέτρου έως και 120 εκατοστά χρησιμοποιούμε διακόπτη Diseq ενώ από 120 εκ. και άνω βάζουμε ειδικά μοτέρ τύπου Actuator προσθέτοντας ειδικό σύστημα κίνησης του κατόπτρου, το λεγόμενο Positioner.
Συστατικά: Δέκτης με δύο CI, κάτοπτρο διαμέτρου 120 εκ. και άνω, LNB 0,2dB ή 0,3dB, μοτέρ Diseq, βάση δαπέδου ή επιτοίχια, ομοαξονικό καλώδιο καλής ποιότητας.

Πολλά μάτια, διαφορετικές επιλογές
Στην αγορά κυκλοφορούν LNB τα οποία ονομάζονται Twin universal ή Quad. Σε ένα τέτοιου τύπου LNB το οποίο και έχει δύο ανεξάρτητες εξόδους μπορούμε να συνδέσουμε δύο διαφορετικούς δορυφορικούς δέκτες. Σε περιπτώσεις χρήσης πολλών δεκτών π.χ. σε πολυκατοικία με πολλά διαμερίσματα η σε ξενοδοχεία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ακόμα Quatro LNB το οποίο παρέχει οκτώ εξόδους όχι όμως ανεξάρτητους. Αυτές οι έξοδοι βγάζουν έναν τόνο 22kΗΖ ο οποίος και μοιράζεται σε 13V και 18V. Αυτές οι έξοδοι μοιράζονται σε ένα πολυδιακοπτη ο οποίος ανάλογα με τις ανάγκες μας είναι και οι έξοδοι του. Το Quatro LNB λαμβάνει το σήμα από τον δορυφόρο και το μοιράζει σε οριζόντιας και κάθετης πόλωσης. Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι τα κανάλια έχουν κάποια ψηφιακά δεδομένα όπως συχνότητα , βαθμό συμβόλου Fec και πόλωση. Π.χ. για την λήψη του Ελληνικού πακέτου NOVA πρέπει να καταχωρήσουμε στον δέκτη τα εξής στοιχεία 12169 για συχνότητα, 27500 για βαθμό συμβόλου και Η για την οριζόντια πόλωση. Υπάρχουν και κάποια επί μέρους στοιχεία όπως η δέσμη και το Fec. Αυτά μα βοηθάνε στην ακριβή εντόπιση του καναλιού και τις περισσότερες φορές είναι αυτόματα σε πολλούς δεκτές . Τα κανάλια λοιπόν τα εντοπίζει το LNB και τα ξεχωρίζει σε κάθετης και οριζόντιας πόλωσης κανάλια. Έπειτα δίνει τα στοιχεία αυτά στον πολυδιακοπτη ο οποίος τα επεξεργάζεται και τα μοιράζει σε πολλούς εξόδους .Έτσι μπορούμε να επιλέξουμε τι θέλουμε να βλέπει ο γείτονας μας η τα μικρά παιδιά στο δίπλα δωμάτιο η κάποια ξενοδοχειακά δωμάτια που απευθύνονται σε συγκεκριμένης καταγωγής πελάτες π.χ. ο ιταλός να βλέπει τα ιταλικά πακέτα καναλιών ο γάλλος τα γαλλικά…

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

3 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments

Αγαπητοί φίλοι το άρθρο αυτό είναι ξεπερασμένο από τις εξελίξεις όσον αφορά τους δέκτες, τα lnb, τα χαρακτηριστικά τους, τα κόστη κ.λπ. Τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα

Εφημερίδα Αιγάλεω

Κώστας Βλαχάκης

Έχετε δίκιο, το άρθρο είναι δημοσιευμένο από τις 28 Απριλίου 2007 και οι εξελίξεις το έχουν ξεπεράσει. Σκεφτόμαστε να ετοιμάσουμε ένα νέο άρθρο για την δορυφορική τηλεόραση.

ΚΑΛΑΜΕΝΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Θα με ενδιέφερε να ενημερωθώ σχετικά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Android featured How

Γρήγορη μεταφορά δεδομένων από Android σε iPhone [How To]

Σήμερα θα δούμε ένα γρήγορο How To για γρήγορη και εύκολη μεταφορά δεδομένων από οποιοδήποτε Android smartphone σε iPhone.

Software Android Android Smartphones featured

Χρήσιμα tips για χρήστες Android smartphone

Πάμε να δούμε μερικές συμβουλές για τους χρήστες Android συσκευών που θα βελτιώσουν την ποιότητα χρήσης τους.

Πριν αγοράσεις How

Κινητό τηλέφωνο | Προτάσεις αγοράς, Άνοιξη 2008

Στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν πάνω από 100 διαφορετικά μοντέλα κινητών τηλεφώνων και πολλές φορές η επιλογή γίνεται αρκετά δύσκολη υπόθεση. Θέλοντας να ξεκαθαρίσω το τοπίο σκέφτηκα να ετοιμάσω έναν οδηγό αγοράς ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε χρήστη καθώς και τις απαιτήσεις που έχει από ένα κινητό τηλέφωνο. Ενημερωθείτε λοιπόν για το τι «παίζει» στην […]

Πριν αγοράσεις How

Μεταχειρισμένα κινητά | Ο 10λογος του καλού αγοραστή

Μιας και τα τελευταία τρία χρόνια έχω αλλάξει πάνω από 30 κινητά τηλέφωνα από τα οποία τα περισσότερα ήταν μεταχειρισμένα και τα αγόρασα μέσω αγγελιών από site και forum στο internet, σκέφτηκα να ετοιμάσω έναν οδηγό για ασφαλείς αγορές. Τι θα πρέπει λοιπόν να προσέξετε πριν πραγματοποιήσετε τις συναλλαγές σας.