Εκδήλωση “Ψηφιακός Θησαυρός Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού”

, Εκδήλωση “Ψηφιακός Θησαυρός Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού”Σημαντικές ψηφιακές συλλογές ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών θα παρουσιαστούν σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Δεκεμβρίου 2007, στην Αθήνα (12.00 μ.μ., Αμφιθέατρο ΕΙΕ “Λ. Ζέρβας”, Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα).

Πρόκειται για συλλογές από τα Ινστιτούτα Νεοελληνικών Ερευνών, Βυζαντινών Ερευνών και Ρωμαϊκής Αρχαιότητος, οι οποίες ψηφιοποιήθηκανκαι διατίθενται ψηφιακά από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (EKT), στο πλαίσιο του έργου “ΠΑΝΔΕΚΤΗΣ – Ψηφιακός Θησαυρός Πρωτογενών Τεκμηρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού”.

Στόχος του έργου είναι η ελεύθερη διάθεση και η μέγιστη δυνατή διάχυση, μέσω Διαδικτύου, ολοκληρωμένων και επιστημονικά τεκμηριωμένων συλλογών της ελληνικής ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι ψηφιακές συλλογές του ΠΑΝΔΕΚΤΗ έχουν δομηθεί σε μια συνεκτική καινοτόμα βάση δεδομένων, με εφαρμογές που διασφαλίζουν ψηφιακή ομοιογένεια των τεκμηρίων και αναζήτηση σε ενιαίο περιβάλλον. Οι συλλογές αυτές είναι οι ακόλουθες:

– Έλληνες ζωγράφοι μετά την Aλωση (1450-1830)
– Νεοελληνική Εικονιστική Προσωπογραφία (1450-2000)
– Εραλδικά μνημεία του Ελλαδικού χώρου (1300-1900)
– Ελληνικός Τύπος του εξωτερικού (1790-1990)
– Λειτουργοί Ανώτατης Μέσης και Δημοτικής Εκπαίδευσης (19ος αι.)
– Βιομηχανικές και Βιοτεχνικές επιχειρήσεις του Αιγαίου
– Μετονομασίες των οικισμών της Ελλάδας (1833-2003)
– Περιηγητικά κείμενα ΝΑ Ευρώπης και Ανατ. Μεσογείου (15ος-19ος αι.)
– Τεκμήρια Ελληνικής Χαρτογραφίας (15ος-19ος αι.)
– Βυζαντινά έγγραφα Αγίου Όρους και Πάτμου
– Αρχαίες ελληνικές και λατινικές επιγραφές της Aνω Μακεδονίας, της Αιγαιακής Θράκης και της Αχαΐας

Update
Ο ΠΑΝΔΕΚΤΗΣ περιλαμβάνει τις ακόλουθες συλλογές:

• Νεοελληνική Εικονιστική Προσωπογραφία
Συλλογή 10.000 προσωπογραφιών των Ελλήνων (εξαιρουμένων των ζώντων) που διακρίθηκαν από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης έως την εποχή μας σε όλους τους τομείς του βίου.
• Ταξιδιωτική Γραμματεία, 15ος-19ος αιώνας
Συλλογή σπάνιου υλικού (κειμένων και εικονογράφησης) της ταξιδιωτικής γραμματείας που αναφέρεται στη Νότιο-Ανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο από τον 15ο έως και τον 19ο αιώνα.
• Τεκμήρια Ελληνικής Χαρτογραφίας
Συλλογή έργων Ελλήνων κατασκευαστών και εκδοτών χαρτών από τον 15ο αιώνα έως το 1820. Αποτελείται από χειρόγραφους ναυτικούς χάρτες, άτλαντες, νησολόγια και έντυπους χάρτες και άτλαντες.
• Μετονομασίες των Οικισμών της Ελλάδας
Καταγραφή των οικισμών της Ελλάδας που μετονομάστηκαν την περίοδο 1913-1962, κατανεμημένων ανά γεωγραφικό διαμέρισμα.
• Αρχείο Εραλδικών Μνημείων του Ελλαδικού Χώρου
Συλλογή εραλδικών μνημείων (οικοσήμων και εμβλημάτων) του ελλαδικού χώρου από τον 13ο έως και τον 19ο αιώνα.
• Έλληνες Ζωγράφοι μετά την Άλωση, 1450-1830
Συλλογή που περιλαμβάνει βιογραφικά στοιχεία και πλήρη κατάλογο των έργων (φορητών εικόνων και τοιχογραφιών) των Ελλήνων επώνυμων ζωγράφων από το 1450 έως το 1830.
• Οι Λειτουργοί της Ανώτατης, Μέσης και Δημοτικής Εκπαίδευσης (19ος αι.)
Συλλογή βιογραφικών και εργογραφικών στοιχείων των εκπαιδευτικών που σπούδασαν στις σχολές εκπαιδευτικών και εργάστηκαν σε όλες τις βαθμίδες της δημόσιας εκπαίδευσης κατά τον 19ο αιώνα.
• Ελληνικός Τύπος του Εξωτερικού
Συλλογή τεκμηρίων (εικόνων και στοιχείων εντύπων) για τον ελληνικό Τύπο που εκδόθηκε στις βαλκανικές και παρευξείνιες περιοχές, την Κωνσταντινούπολη και την Κύπρο.
• Βιομηχανικές και Βιοτεχνικές Επιχειρήσεις στο Αιγαίο
Συλλογή φωτογραφιών και εγγράφων από ιστορικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις και βιοτεχνικές δραστηριότητες διαφόρων νησιών του Αιγαίου.
• Μοναστηριακά Aρχεία – Έγγραφα Αγίου Όρους και Πάτμου
Συλλογή βυζαντινών και μεταβυζαντινών έγγραφων του Αγίου Όρους και της Μονής του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Πάτμο.
• Αρχαίες Eλληνικές και Λατινικές Eπιγραφές της Άνω Μακεδονίας, της Αιγαιακής Θράκης και της Αχαΐας
Συλλογή αρχαίων ελληνικών και λατινικών επιγραφών (με τη μορφή εκτύπων και φωτογραφιών των ενεπίγραφων μνημείων) της Άνω Μακεδονίας, της Θράκης του Αιγαίου και της αχαϊκής πόλης των Πατρών.

Πηγή: (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης)

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business EKT

Η επιστήμη είναι γένους θηλυκού, Eκστρατεία της ΕΕ για τις γυναίκες ερευνήτριες

Εκστρατεία για την ενθάρρυνση των γυναικών να ακολουθήσουν επιστημονική σταδιοδρομία ξεκίνησε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι γυναίκες ξεπερνούν το 50% των φοιτητών της ΕΕ και το 45% των κατόχων διδακτορικού διπλώματος, αλλά αντιπροσωπεύουν μόνο το ένα τρίτο των επιστημόνων που ακολουθούν ερευνητική σταδιοδρομία. Επίσης, οι γυναίκες διδάκτορες εξακολουθούν να αποτελούν μειονότητα στους τομείς της τεχνολογίας […]

Internet EKT Internet

SocialSenson.eu, Καινοτόμες εφαρμογές λογισμικού κοινωνικών δικτύων για ενημέρωση και ψυχαγωγία

Στην ανάπτυξη εφαρμογών για τον τομέα των κοινωνικών δικτύων στοχεύει το τριετές ερευνητικό έργο “SocialSensor” που συντονίζει το Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεματικής (ΙΠΤΗΛ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.

Business EKT Internet

Εφαρμογή ανοικτού λογισμικού για Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο και Διαχείριση Υποθέσεων

Η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/ Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα στο πλαίσιο των δράσεών της για ανάπτυξη και προώθηση του ανοικτού λογισμικού ανακοινώνει ότι ολοκληρώθηκε η ανάπτυξη εφαρμογής συστήματος ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου και διαχείρισης υποθέσεων. Η εφαρμογή έχει ως στόχο να συμβάλει στην αυτοματοποίηση των διεργασιών, τη μείωση της γραφειοκρατίας αλλά και την εξοικονόμηση πόρων.

Business Business EKT

ARRIVAL, Αλγόριθμοι για καλύτερες σιδηροδρομικές μεταφορές

Με μεγαλύτερη ακρίβεια θα μπορούν πλέον να πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των ευρωπαϊκών τρένων, χάρη σε νέα υπολογιστικά μοντέλα και αλγοριθμικές μεθόδους που προέκυψαν από το 3ετές ερευνητικό έργο ΑRRIVAL, συγχρηματοδοτούμενο από την ΕΕ.