Microsoft Ημέρες Καινοτομίας | Τα πρακτικά της 2ης ημέρας

, Microsoft Ημέρες Καινοτομίας | Τα πρακτικά της 2ης ημέραςΟλοκληρώθηκε σήμερα η εκδήλωση «Ημέρες Καινοτομίας: Στηρίζοντας την Επιχειρηματικότητα – Επενδύοντας στη γνώση». Στο επίκεντρο των εργασιών της δεύτερης ημέρας ήταν ο ρόλος της καινοτομίας στην εκπαίδευση και την ακαδημαϊκή έρευνα, αλλά και η αξιοποίηση καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων. Επίσης βραβεύτηκε και ο νικητής που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο διαγωνισμό Imagine Cup.

Κεντρικός ομιλητής της δεύτερης ημέρας της εκδήλωσης ήταν ο Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε «Αποτελεί σταθερή επιλογή μας, ως πρώτη προτεραιότητα, η ενσωμάτωση των τεχνολογικών επιτευγμάτων, η υιοθέτηση συγχρόνων και καινοτόμων μεθόδων και η ανάπτυξή νέων εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα σχολεία μας, με όρους συνεργασίας, σύνθεσης και ευελιξίας, για να υπηρετήσουμε το αύριο του τόπου με τόλμη και πρωτοποριακές δράσεις, εθνικό στοχασμό και συναίνεση».

«Οι “Ημέρες Καινοτομίας” της Microsoft Ελλάς αποτελούν ένα πολύ ενδιαφέρον και επιτυχές εγχείρημα, το οποίο έλειπε από την Ελλάδα. Ένα σημαντικό μέσο που φέρνει σε επαφή το πολιτικό σύστημα και την επιχειρηματική και ακαδημαϊκή κοινότητα με τους νέους που είναι έτοιμοι να διεκδικήσουν έναν ενεργό ρόλο στην επιχειρηματική και οικονομική ζωή του τόπου. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη της καινοτομίας. Στο πλαίσιο αυτό, σε συνέχεια των Innovation Centers που λειτουργούν στο εξωτερικό και τα οποία αποτελούν πολύ δημοφιλείς προορισμούς, αναμένουμε την αντίστοιχη πορεία του Ελληνικού» ανέφερε χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή της η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κα Άννα Διαμαντοπούλου.

Κατά τη διάρκεια της εισήγησής του, ο Jan Muehlfeit, Microsoft Central & Eastern Europe President, μίλησε αναλυτικά για τη δυνατότητα της καινοτόμου χρήσης της τεχνολογίας να απαντήσει στις σύγχρονες ανάγκες του ανθρώπου. Ο κ. Muehlfeit δήλωσε «Η εκπαίδευση μπορεί να αποτελέσει κινητήριο μοχλό ανάπτυξης και προώθησης της καινοτομίας. Ο παγκόσμιος φοιτητικός διαγωνισμός Imagine Cup αποτελεί μία εξαιρετική πρωτοβουλία της Microsoft, που δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές να μετουσιώσουν τις ιδέες τους σε καινοτόμες εφαρμογές».

Οι ομιλίες ολοκληρώθηκαν με την κα Γιώτα Παπαρίδου, Β’ Αντιπρόεδρο Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας.

Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση σχετικά με τη χρησιμότητα της ανάπτυξης καινοτόμων τεχνολογικών εφαρμογών στην αντιμετώπιση σύγχρονων προβλημάτων, δίνοντας έμφαση στα θέματα που άπτονται της περιβαλλοντικής μέριμνας. Βασικό συμπέρασμα των συμμετεχόντων υπήρξε ότι η ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων και εφαρμογών μπορεί να δώσει εφαρμόσιμες λύσεις που συνιστούν προοπτική αναβάθμισης της ποιότητας ζωής όλων μας. Στη συζήτηση συμμετείχαν ο κ. Κωστής Δούκας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας ΑΕ, ο κ. Τάσος Καφαντάρης, Αναλυτής Επιστήμης & Τεχνολογίας Εφημερίδας “Το Βήμα” και Σύμβουλος Καινοτομικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης, ο κ. Αχιλλέας Πληθάρας, Υπεύθυνος Εκστρατειών Πολιτικής της WWF Ελλάς και ο κ. Βασίλης Νικολόπουλος Υποψήφιος Διδάκτωρ, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Οι Ημέρες Καινοτομίας ολοκληρώθηκαν παρουσία της Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, κας Φάνης Πάλλη Πετραλιά, η οποία βράβευσε τον νικητή που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στους Παγκόσμιους τελικούς του Imagine Cup τον Ιούλιο στο Παρίσι. Φέτος το Imagine Cup που πραγματοποιείται με την υποστήριξη της WWF Ελλάς, έχει οικολογικό χαρακτήρα και στοχεύει στην ανάπτυξη λύσεων που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Με θέμα “Φανταστείτε έναν κόσμο όπου η τεχνολογία θα εξασφαλίζει την περιβαλλοντική προστασία”, οι συμμετέχοντες καλούνται να διαγωνιστούν σε εννιά συνολικά κατηγορίες στους τομείς των τεχνολογικών εφαρμογών, των ψηφιακών τεχνών, αλλά και των προσωπικών ικανοτήτων. Η Υπουργός συνεχάρη θερμά και τις τρεις συμμετοχές για το έργο τους και την προσπάθειά τους να προτείνουν καινοτόμες ιδέες αντιμετώπισης των σύγχρονων προβλημάτων του περιβάλλοντος και δήλωσε «Είναι δεδομένη η ανάγκη, είναι σαφής ο προσανατολισμός που οφείλει να αποκτήσει η κοινωνία μας, ώστε να κατοχυρώσει μια ασφαλή και συνεχή διαδρομή προς την πρόοδο και την ανάπτυξη. Και αυτός ο προσανατολισμός γίνεται ακόμη πιο ξεκάθαρος από το πλαίσιο των διεθνών εξελίξεων σε όλα τα επίπεδα. Εξελίξεων που καταδεικνύουν ότι η προσήλωση στη κατάκτηση και την εφαρμογή της γνώσης, δεν μπορεί παρά να αναγνωρίζει ως αναπόσπαστο μέρος της την ευθύνη απέναντι στο κεφαλαιώδες ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος. Γιατί η καινοτομία, η πραγματική καινοτομία, περιγράφει πάντα κάτι περισσότερο από μια νέα εφαρμογή της τεχνολογίας. Περιγράφει μια νέα οπτική, μια πρώτη έστω απάντηση σε ένα βασικό αίτημα της ζωής των ανθρώπων. Μια κουλτούρα που απευθύνεται στο αύριο. Και δεν μπορεί παρά να παράγεται από εκείνους που, περισσότερο από τον καθένα, αφορά. Τους νέους ανθρώπους. Τους νέους επιστήμονες.»

Νικητής αναδείχτηκε ο Αντώνης Πλατάνιος, μαθητής των Εκπαιδευτηρίων Κωστέα – Γείτονα που παρουσίασε την καινοτόμο εφαρμογή Project Protasis.

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Android Microsoft Windows 11

Windows 11: Τέλος η υποστήριξη για εφαρμογές Android

Η Microsoft θα σταματήσει να υποστηρίζει τις εφαρμογές Android στα Windows αλλά οι υπάρχοντες χρήστες θα πάρουν μια παράταση ενός χρόνου.

Business AI Microsoft

Mistral AI: Συνεργασία με τη Microsoft για τη γαλλική startup – Αποκάλυψε τον ανταγωνιστή του ChatGPT, Mistral Large

 Η γαλλική startup Mistral AI αποκάλυψε ένα νέο μεγάλο γλωσσικό μοντέλο (LLM) που θα ανταγωνιστεί το ChatGPT της OpenAI.

Games Microsoft Xbox

Xbox: 4 αποκλειστικά παιχνίδια έρχονται σε PS5 και Nintendo Switch

H Μicrosoft ανακοίνωσε επίσημα πως τέσσερα αποκλειστικά παιχνίδια του Xbox θα γίνουν διαθέσιμα και σε άλλες κονσόλες.

Software featured Microsoft

Microsoft Mesh: Η virtual πλατφόρμα συσκέψεων στο Teams

Έναν νέο τύπο “υβριδικής” εργασίας προτείνει η Microsoft, συστήνοντας το Mesh που επιτρέπει στα avatar των εργαζομένων να συναντώνται.