5D data storage: Μπορεί να γίνει η “μνήμη” της ανθρωπότητας

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Southampton έκαναν ένα πολύ σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη ενός αποθηκευτικού χώρου ο οποίος θα μπορούσε να επιβιώσει για δισεκατομμύρια χρόνια.

Χρησιμοποιώντας νανοδομές γυαλιού, οι ερευνητές του τμήματος Optoelectronics Research Centre, ανέπτυξαν πέντε διαστάσεων (5D) τεχνικές εγγραφής και ανάκτησης δεδομένων χρησιμοποιώντας femtosecond laser.

Ο συγκεκριμένος αυτός αποθηκευτικός χώρος φέρει άνευ προηγουμένου ιδιότητες, όπως 360TB ανά δίσκο, θερμική σταθερότητα ακόμη και σε θερμοκρασίες των 1000 βαθμών Κελσίου και χρόνο ζωής τον οποίο θα λέγαμε απεριόριστο, αφού μπορεί να λειτουργεί για 13.8 δισεκατομμύρια χρόνια στους 190 βαθμούς Κελσίου, ανοίγοντας έτσι μια νέα εποχή στο data archiving.

Ένας τέτοιος ασφαλής και σταθερός τρόπος αποθήκευσης, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από οργανισμούς με μεγάλα αρχεία, εθνικά αρχεία, μουσεία και βιβλιοθήκες, για να διατηρήσουν τα δεδομένα τους.

Ο καθηγητής Peter Kazansky αναφέρει: “Είναι συναρπαστικό αν σκεφτείς ότι δημιουργήσαμε τεχνολογία η οποία διατηρεί έγγραφα και πληροφορίες αποθηκευμένα για τις μελλοντικές γενεές. Αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να εξασφαλίσει τις τελευταίες ενδείξεις του πολιτισμού μας, και ότι γνώση αποκτήσαμε δεν θα ξεχαστεί”.

Η ερευνητική ομάδα τώρα ψάχνει για συνεργάτες στην βιομηχανία για να αναπτύξει περισσότερο και να δώσει στο εμπόριο αυτή την νέα τεχνολογία.

5d data storage, 5D data storage: Μπορεί να γίνει η “μνήμη” της ανθρωπότητας
Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

5 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
makis

ξέρετε τη θα πει αυτό άπυρος χώρος για την nsa θα παρακολουθεί όλοι την ζωή μας αυτές της τεχνολογίες της είχαν εδώ και πολλά χρόνια και της αποκάλυψε ο snowden σε ένα δευτερόλεπτο καταγραφούν εκατό terabite πληροφορίες

trop

Καλά λέει ο φίλος Μάκης απο πάνω… Τα είχε πει και ο Παισιος αυτά!!

vasilist

Εντυπωσιακό θα έλεγα, αλλά δεν αμφιβάλλω και για αυτά που λέει ο makis.
Δυστυχώς αλλά ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καλό άνετα μπορεί και για κακό.

Sotosr35tc

Με το που διάβασα το άρθρο ένα πράγμα μου ήρθε στο μυαλό μπορεί να ακουστει αστείο τεχνολογία Superman από τον Κρυπτον πριν πόσα χρόνια είχε βγει αυτήν η ταινία και πόσα χρόνια μετά βλέπουμε αυτό ναι βγαίνει αληθινό

Marios

Νιώθω περήφανος που είμαι φοιτητής αυτού του τμήματος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Apple iPad Air iPad Pro

iPad Air & iPad Pro: Τα νέα μοντέλα θα κυκλοφορήσουν τελικά το Μάιο

Η Apple θα παρουσιάσει νέα μοντέλα iPad Pro και iPad Air στις αρχές Μαΐου, σύμφωνα με τον Mark Gurman του Bloomberg.

Gear Exynos Galaxy Samsung

Exynos 1480: Τα πάντα για το τελευταίο chipset της Samsung

Η Samsung παρουσίασε το smartphone Galaxy A55 με Exynos 1480, αλλά χωρίς να αποκαλύψει τις πλήρεις λεπτομέρειες του chipset.

Gear

DYU T1: Ανακάλυψε την ελευθερία στην πόλη με αυτό το ηλεκτρικό ποδήλατο

Η ασφαλής αστική μετακίνηση αποκτά νέα διάσταση με το ηλεκτρικό ποδήλατο DYU T1, μια νέα προσθήκη στον κόσμο των ηλεκτρικών ποδηλάτων που ξεχωρίζει για τα καινοτόμα χαρακτηριστικά του.

Gear Apple Apple Pencil VR headset

Το επόμενο Apple Pencil μπορεί να λειτουργεί με το Vision Pro headset

Το Apple Pencil είναι προς το παρόν συμβατό μόνο με iPad αλλά μια μελλοντική έκδοσή του μπορεί να λειτουργεί με το Vision Pro headset.