CRAM: Ρομπότ κατσαρίδα μπορεί να γίνει ο διασώστης του μέλλοντος [video]

Οι κατσαρίδες σίγουρα δεν είναι η αγαπημένη λέξη πολλών, όμως έχουν την ικανότητα να επιβιώνουν σε δύσκολες καταστάσεις και η ιδιότητά τους αυτή είναι που κέντρισε το ενδιαφέρον των ερευνητών και θέλουν να την μιμηθούν.

Λέγεται ότι ακόμη και μετά από πυρηνική καταστροφή οι κατσαρίδες θα είναι οι μόνες που θα επιβιώσουν και οι επιστήμονες από το PolyPEDAL Lab στο UC Berkeley, δημιούργησαν ένα ρομπότ, το οποίο μπορεί να φανεί χρήσιμο σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, όπου θα βοηθήσουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.

Το ρομπότ CRAM (Compressible Robot with Articulated Mechanisms) ή όπως το αποκαλούν πολλοί Roboroach δανείζεται την δυνατότητα των κατσαρίδων να συμπιέζουν το σώμα τους και να τρυπώνουν παντού. Αντίστοιχα το ρομπότ θα μπορούσε να τρυπώσει στα συντρίμμια κτιρίων που έχουν κατεδαφιστεί και να ψάξει για επιζώντες. Όσο και να τις απεχθανόμαστε, οι κατσαρίδες έχουν πολλά “ταλέντα” όπως το να αντέχουν απίστευτη πίεση, κάτι που κάνει και το CRAM.

Οι επιστήμονες προτού προχωρήσουν στην ανάπτυξη του ρομπότ, μελέτησαν τις κατσαρίδες, οι οποίες όταν περπατούν ελεύθερα έχουν ύψος 1 ίντσας, αλλά μπορούν να το συμπιέσουν και να φτάσουν στο 1/5 του ύψους τους. Ακόμη και έτσι, μπορούν να κινηθούν χάρη στους μηχανισμούς που έχουν στα πόδια τους.

Αυτό μιμήθηκε το Roboroach του Berkeley, αλλά ακόμη υστερεί συγκριτικά με τις κατσαρίδες. Δεν έχει την ίδια αντοχή με αυτές και μπορεί να συμπιέσει το ύψος του στο μισό. Ακόμη δεν έχει δοκιμαστεί εκτός εργαστηρίου, αλλά οι ερευνητές ευελπιστούν μελλοντικά να φτιάξουν πολλά τέτοια οικονομικά robot, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως διασώστες έχοντας επάνω διάφορους αισθητήρες.

Δείτε το video (προειδοποιούμε περιέχει αρκετές κατσαρίδες):

robot cockroach, CRAM: Ρομπότ κατσαρίδα μπορεί να γίνει ο διασώστης του μέλλοντος [video]

robot cockroach, CRAM: Ρομπότ κατσαρίδα μπορεί να γίνει ο διασώστης του μέλλοντος [video]

robot cockroach, CRAM: Ρομπότ κατσαρίδα μπορεί να γίνει ο διασώστης του μέλλοντος [video]

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

2 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
NZ

Και ο Νο1 κατάσκοπος του μέλλοντος….

ChrisG

έχετε δεί σε μέγεθος κουνουπιού ιπτάμενα ρομποτικά;ε…φανταστείτε τα τώρα και με stealth τεχνολογία.ακόμη σκέφτεστε τι θα μπορούσανε να κάνουνε;και είναι γεγονός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple featured iPhone 8

iPhone 8: Η JP Morgan βλέπει bezel-less design & AirPods στο κουτί

Το iPhone 8, η πολυαναμενόμενη επετειακή κυκλοφορία της Apple με νέο σχεδιασμό και κορυφαία τεχνικά χαρακτηριστικά, απασχολεί από τώρα τον τεχνολογικό κόσμο και γίνεται σχεδόν καθημερινά αντικείμενο διαρροών και ατελείωτων φημών.

Internet Facebook Star

Κοντά δύο δισεκατομμύρια οι χρήστες του Facebook

Περίπου 80 εκατομμύρια χρήστες πρόσθεσε το Facebook στη βάση του στο α΄ τρίμηνο του 2017. Έτσι, πλέον οι μηνιαίοι ενεργοί χρήστες του πιο δημοφιλούς δικτύου ανέρχονται σε 1,94 δισεκατομμύρια, καταγράφοντας αύξηση 17% από πέρυσι.

Internet Star

Οι άντρες ενδιαφέρονται πιο πολύ για τα likes από τις γυναίκες

Είναι γεγονός ότι τα social media πλέον αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα της Kaspersky Lab, οι περισσότεροι χρήστες τείνουν να ωραιοποιούν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να αποκομίσουν περισσότερα likes.

Smartphones Apple iPhone Star

TrendForce: “Μην περιμένετε 4GB RAM από τα iPhone του 2017”

Η εταιρεία ερευνών TrendForce δημοσιοποίησε την αναφορά με τις προβλέψεις της σχετικά με τη μνήμη RAM που θα έχουν τα smartphones μέχρι το τέλος του 2017. Προβλέπεται ότι ο μέσος όρος θα είναι τα 3.2GB RAM, που σημαίνει ότι σημειώνεται 33.4% αύξηση από το 2016, όπου ο μέσος όρος ήταν 2.4GB.