Drones: Tι ισχύει για τις πτήσεις στην Ελλάδα

Τα παιδιά από το partner site pttl.gr πραγματοποίησαν μια πολύ ενδιαφέρουν έρευνα για την νομοθεσία και τους κανονισμούς για τις πτήσεις των drones στην χώρα μας, ώστε οι χειριστές τους να ξέρουν τι πρέπει να αποφεύγουν ώστε να μην έχουν πρόβλημα με τον νόμο. Το τοπίο είναι θολό φαίνεται όμως ότι σύντομα θα μπουν αυστηροί κανόνες.

Πάντως προς το παρόν φαίνεται ότι υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί που σίγουρα δεν γνωρίζουν πολλοί ιδιοκτήτες και χειριστές drones. Καταρχήν οι πιο σημαντικοί περιορισμοί είναι το μέγιστο ύψος που μπορεί να πετάξει ένα drone και αυτό είναι τα 121 μέτρα καθώς και το γεγονός ότι πρέπει να βρίσκεται κάποιος σε απόσταση 3 χλμ από κάποιο αεροδρόμιο. Επιπλέον πρέπει ο χειριστής του drone να διατηρεί οπτική επαφή με το αερομοντέλο σε όλη της διάρκεια της πτήσης και να βασίζεται σ’ αυτή για τους απαραίτητους χειρισμούς ελέγχου του.

Σημαντική σημείωση από το ΦΕΚ είναι ότι απαγορεύεται η πτήση άνωθεν, πλησίον ή εντός στρατιωτικών εγκαταστάσεων και αρχαιολογικών χώρων, ενώ το πιο σημαντικό είναι η απαγόρευση πτήσεων άνωθεν ή πλησίον κατοικημένων περιοχών και κοντά σε χώρους όπως π.χ. μία εκκλησία.
Μάλιστα στο ΦΕΚ έχουμε και την συγκεκριμένη οδηγία για πτήση σε απόσταση ασφαλείας 50 μέτρων από ανθρώπους συμπεριλαμβανομένων των θεατών της ίδιας της πτήσης.

Τέλος μία πολύ σημαντική οδηγία είναι ότι όλες οι πτήσεις πρέπει να είναι ασφαλισμένες για υλικές ζημίες και σωματικές βλάβες προς τρίτους, κάτι προς το παρόν είναι δύσκολο, αφού δεν γνωρίζουμε να υπάρχει κάποια ασφαλιστική εταιρεία στην χώρα μας που να αναλαμβάνει τέτοιου είδους ασφαλίσεις.

Βλέπουμε λοιπόν ότι και χωρίς την ύπαρξη μίας αυστηρής νομοθεσίας για την πτήση drones, οι περιορισμοί και οι κανόνες υπάρχουν και μπορούν να οδηγήσουν σε μπελάδες αν δεν τους ακολουθεί κάποιος.

Καλό θα ήταν πριν προχωρήσετε στην αγορά drone να λάβετε υπόψη σας όλα τα παραπάνω καθώς και την πιθανότητα η μελλοντική νομοθεσία να περιορίσει το τρόπο που σκεφτόσασταν να το χρησιμοποιήσετε. Αν θα γίνει κάτι το “δεν ήξερα” δεν πρόκειται να σας καλύψει.

Διαβάστε αναλυτικά όλες τις πληροφορίες εδώ.

Drones: Tι ισχύει για τις πτήσεις στην Ελλάδα, Drones: Tι ισχύει για τις πτήσεις στην Ελλάδα

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

9 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Πέτρος

Όπως βλέπουμε γίνονται τα πάντα για την καταπάτηση και παραβίαση των προσωπικών μας δεδομένων ! Η Skynet ποτέ βγαίνει ;

Giannhs

Στο ΦΕΚ αναφέρετε στα αερομοντέλα και όχι στα drones (άλλο πράγμα το ένα άλλο το άλλο), καλώς η κακώς δεν υπάρχει ειδική νομοθεσία για το drone στην Ελλάδα, πριν λίγο καιρό δημοσιευτηκαν στην Αμερική νέοι κανονισμοί από την FAA για τα drones.

Στην Ελλάδα έχουν έχουν ακόμα νύχτα σχετικά με τα drones, μόλις δοθεί κάποια κοινοτική οδηγία θα εφαρμοστεί και εδώ.

Agnostos13

@Giannhs
Και τα drones ενα ειδος αερομοντελου ειναι, απλα τωρα εγινε μοδα γιατι στη σημερινη τους μορφη (με τους 4 ελικες) ειναι πολυ πιο ευκολο να πιλοταριστουν απο οτι ενα τηλεκατευθυνομενο ελικοπτερο του παρελθοντος (με 2 ελικες) ενω πλεον διαθετουν και συνδεσιμοτητα με smartphones.
Παντως δεν νομιζω οτι γνωριζει κανενας τους νομους εδω ουτε για τα αερομοντελα, ενω το σεναριο της ασφαλισης μαλλον σαν ανεκδοτο μου ακουγεται μιας που για να γινει κατι τετοιο θα πρεπει να θεσπιστουν αντικειμενικα κριτηρια με πιστοποιημενους πιλοτους και κατηγοριες αερομοντελων, ζησε Μαη μου δηλαδη…

ΥΓ. ενα drone ελικοπτερο με 50cc κινητηρα και 1,5 μετρο διαμετρο ελικα τι ασφαλιση να εχει αραγε…

Giannhs

@Agnostos13
Ειμαι αεορομοντελιστής πολλά χρόνια, πριν 3 χρόνια άρχισα να ασχολούμε με τα drones ερασιτεχνικα για αρχη….. -αυτό που λέω είναι ότι το drone δεν είναι παιχνίδι (οπως το αεροπλανάκι) το σηκώνεις για συγκεκριμένο σκοπό π.χ. φωτογράφιση βιντεοσκόπηση (δεν μιλάω για τα παιχνιδάκια που πουλάει το public κ.λ.π.).

Σε κάποιο event που τραβούσα πλάνα με πλησίασε ένα κύριος και με ρώτησε αν έχω κάποια άδεια για να τραβάω και αν τηρώ τους κανονισμούς … απο τότε λοιπόν αναγκάστικα και το έψαξα για το αν υπάρχουν κανονισμοί χρειάζονται άδειες κ.λ.π. όπου και αν πήγα και όσο και αν έψαξα με κοιτούσαν σαν εξωγήινο, φυσικά δεν βρήκα τίποτα σχετικό με drones (αυτό πριν 2 χρόνια περίπου).

Οσο για την ασφάλιση ναι υπάρχουν εταιρείες που τα ασφαλίζουν.

Agnostos13

@Giannhs
Υπαρχουν διαφορα ειδη drones, απο τα απλα “παιχνιδια” που λες και εσυ, μεχρι ακριβα για πιο επαγγελματικη χρηση που μπορουν να σηκωσουν καμερες. Βεβαια στην Ελλαδα δεν νομιζω οτι υπαρχει καποιος κανονισμος-οχι τοσο για την πτηση του drone-οσο για την βιντεοσκοπηση με αυτο. Πιστευω οτι ισχυει οτι και με μια φωτογραφικη μηχανη χειρος.
Τωρα αν εγω θα το πεταω εξω απο το παραθυρο της γειτονισσας οταν θα μπανιαριζεται δεν ξερω αν μπορει να σχετιστει αμεσα με καταπατηση ιδιωτικης ζωης.

Agnostos13

@Giannhs
Επισης αν τα ασφαλιζουν μαλλον ειναι για το αν θα πεσουν να παρεις λεφτα για αντικατασταση και οχι αν θα το φαει στο κεφαλι κανενας περαστικος και θα παθει διασειση

Giannhs

@Agnostos13

Δυστυχώς δεν τα ασφαλίζουν για να το αντικαταστήσεις αλλα για ζημιές προς τρίτους.

γιωργος

Καλημερα σε ολους! Γνωριζει κανεις τι γινεται στη περιπτωση που καποιος θελησει να δραστηριοποιηθει επαγγελματικα με τη χρηση drones? Για παραδειγμα, τι γινετσι στη περιπτωση που αγοραζω ενα, και πουλαω φωτογραφιες σε ατομα που θα ενδιαφερονταν για αυτο??

Nik21

Καλα ειναι σοβαρη ερωτηση , αν θα πετας το drone στο μπαλκονι της γειτονισσας και δεν θα ειναι καταπατηση προσωπικων δεδομενων?
Τι λεμε τωρα , και βεβαια ειναι ,
Προβλεπω αρκετες γκαφες να κανουν πολλοι μαυτα τα παιχνιδακια που στην ουσια δεν ειναι παιχνιδια αλλα για επαγγ.χρηση. Και να εχουμε “ατυχηματα”
σοβαρευτειτε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business Amazon Drones

H Amazon παραδίδει παραγγελίες με drones σε Καλιφόρνια και Τέξας

Κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων οι παραγγελίες αυξήθηκαν για την Amazon που υλοποίησε το πλάνο παράδοσής τους μέσω drones σε Καλιφόρνια και Τέξας.

Gear Drones

Ανίχνευση αντικειμένων σε σχεδόν πραγματικό χρόνο απο drones

Με την τεχνολογία του Verizon 5G Edge και της AWS Wavelength έγινε εφικτή η ανίχνευση αντικειμένων σχεδόν σε πραγματικό χρόνο με τη χρήση drones.

Gear Drones

Συναγερμός στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης με πτήση επικίνδυνου drone

Ένα πολύ επικίνδυνο περιστατικό με διαδραματίστηκε στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, ίσως το πιο σοβαρό που έχουμε ακούσει μέχρι σήμερα.

Gear Drones

Ελληνικό drone θα αναπτύξει η ΕΑΒ σε συνεργασία με τρια Πανεπιστήμια

Η υλοποίηση του προγράμματος, το οποίο φέρει την ονομασία «Αρχύτας» ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου και το drone θα είναι έτοιμο σε ενάμιση χρόνο.