Ερευνητές κατασκεύασαν κάμερα χωρίς φακούς

Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε δει κάμερα που να μπορεί να λειτουργήσει χωρίς φακούς, αλλά οι ερευνητές στο ινστιτούτο επιστήμης και τεχνολογίας Caltech έχουν αναπτύξει ένα νέο σχέδιο κάμερας που είναι πραγματικά ικανό να τραβήξει μια εικόνα χωρίς να χρησιμοποιήσει το παραδοσιακό οπτικό σύστημα.

Αντ ‘αυτού, το σύστημα χρησιμοποιεί μια σειρά από μικροσκοπικούς δέκτες φωτισμού από σιλικόνη και διάφορους υπολογισμούς, για την προσομοίωση των όσων κάνουν οι φακοί, χρησιμοποιώντας κομμάτια από γυαλί.

Αυτό έδωσε στους ερευνητές τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ένα εξαιρετικά λεπτό και εξαιρετικά μικρό chip, το οποίο, σύμφωνα με τους ίδιους, μπορεί κάποια στιγμή να αντικαταστήσει τις σημερινές ψηφιακές κάμερες και να τις κάνει πραγματικά πολύ λεπτές.

Ουσιαστικά οι ερευνητές έχουν δημιουργήσει μια ηλεκτρονική αντικατάσταση των παραδοσιακών φακών, η οποία είναι σχεδόν εντελώς επίπεδη.

, Ερευνητές κατασκεύασαν κάμερα χωρίς φακούς

Το “optical phased array chip”, όπως το ονομάζουν, εστιάζει στην εικόνα προσθέτοντας μια μικρή, ελεγχόμενη στο “τετράκις ενός δευτερολέπτου”, καθυστέρηση χρόνου στο φως που λαμβάνεται σε διάφορα μέρη του τσιπ. Στην πραγματικότητα, οι μηχανικοί έχουν αντιστρέψει την αρχή που χρησιμοποιούν οι συστοιχίες φάσεων επικοινωνίας για να εστιάσουν τα ραδιοκύματα.

Οι ερευνητές δημιούργησαν ένα prototype chip με ένα πλέγμα οπτικών φάσεων 8×8 που περιέχει 64 pixel. Όπως είναι αναμενόμενο και βλέπουμε στο παραπάνω video, αυτό ισοδυναμεί με μια εικόνα αρκετά χαμηλής ανάλυσης, αλλά τουλάχιστον αποδεικνύει ότι η concept λειτουργεί. Γι ‘αυτό οι ερευνητές είναι αρκετά αισιόδοξοι για το μέλλον της εφεύρεσής τους. Θεωρούν ότι “οι εφαρμογές είναι ατελείωτες”.

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Exynos Galaxy Samsung

Exynos 1480: Τα πάντα για το τελευταίο chipset της Samsung

Η Samsung παρουσίασε το smartphone Galaxy A55 με Exynos 1480, αλλά χωρίς να αποκαλύψει τις πλήρεις λεπτομέρειες του chipset.

Gear

DYU T1: Ανακάλυψε την ελευθερία στην πόλη με αυτό το ηλεκτρικό ποδήλατο

Η ασφαλής αστική μετακίνηση αποκτά νέα διάσταση με το ηλεκτρικό ποδήλατο DYU T1, μια νέα προσθήκη στον κόσμο των ηλεκτρικών ποδηλάτων που ξεχωρίζει για τα καινοτόμα χαρακτηριστικά του.

Gear Apple Apple Pencil VR headset

Το επόμενο Apple Pencil μπορεί να λειτουργεί με το Vision Pro headset

Το Apple Pencil είναι προς το παρόν συμβατό μόνο με iPad αλλά μια μελλοντική έκδοσή του μπορεί να λειτουργεί με το Vision Pro headset.

Gear featured Samsung Samsung Galaxy

Samsung Galaxy Tab S6 Lite (2024): Κυκλοφόρησε αθόρυβα με νέο chipset

Το Samsung Galaxy Tab S6 Lite είναι τόσο καλό που η Samsung το επανακυκλοφορεί για τρίτη φορά, με νέο chipset.