HeyPhone: Η συμβολή της τεχνολογίας στη διάσωση των παιδιών στην Ταϊλάνδη

heyphone επικοινωνία τεχνολογία διάσωση ταιλάνδη, HeyPhone: Η συμβολή της τεχνολογίας στη διάσωση των παιδιών στην Ταϊλάνδη

Η διάσωση των μαθητών στην Ταϊλάνδη δε θα γινόταν εφικτή αν δεν υπήρχε επικοινωνία μεταξύ σπηλαίου και όσων συμμετείχαν στη διάσωση στην επιφάνεια της γης. Ο Οργανισμός Διάσωσης εγκλωβισμένων σε σπήλαια, από το Derbyshire στην Αγγλία δάνεισε τέσσερα HeyPhone στους διασώστες για να μπορούν να επικοινωνούν και να οργανώσουν την επιχείρηση διάσωσης. Τι είναι όμως το HeyPhone;

Το HeyPhone είναι ένα εξειδικευμένο σύστημα ραδιοσυχνοτήτων το οποίο μπορεί να εκπέμπει σήματα τα οποία μπορούν να διαπερνούν βράχια, επιτρέποντας την επικοινωνία μεταξύ του σπηλαίου και της επιφάνειας στη γη. Στη διάσωση της Ταϊλάνδης, η οποία είχε ευτυχή κατάληξη για τα παιδιά και τον προπονητή τους, η Βρετανική αστυνομία έκανε προσπάθειες για να συγκεντρώσει τέσσερα HeyPhones για να παραδώσει στους διασώστες και τους δύτες στην Ταϊλάνδη τον εξοπλισμό για την επικοινωνία και το συντονισμό της επιχείρησης διάσωσης.

Το HeyPhone σχεδιάστηκε από τον John Hey με την υποστήριξη του Βρετανικού Συμβουλίου για επιχειρήσεις διάσωσης όταν υπάρχει εγκλωβισμός σε σπήλαια και της ομάδας ραδιοσυχνοτήτων και ηλεκτρονικών με εξειδίκευση στα σπήλαια. Το 2001 ήταν η χρονιά όπου παραδόθηκαν πενήντα HeyPhone στις ομάδες διάσωσης σπηλαίων στη Μεγάλη Βρετανία και ήταν η πρώτη φορά που ένας εθνικός οργανισμός εφοδίασε τις ομάδες διάσωσης με τόσο προηγμένο εξοπλισμό.

Όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας του HeyPhone, αυτός στηρίζεται σε single-sideband ραδιοσυχνότητες στα 87KHz, κάτι που το διαφοροποιεί από το Molefone του Bob Mackin που χρησιμοποιούταν στις διασώσεις τη δεκαετία του 1970. Παρά το ότι υπάρχουν κοινά σημεία στη λειτουργία των δύο συσκευών, το HeyPhone χρησιμοποιεί γειωμένα ηλεκτρόδια χωρισμένα σε απόσταση από 25m μέχρι 100m, θυμίζοντας τις τηλεπικοινωνίες που πραγματοποιούνταν κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, μόνο που η επικοινωνία ενισχύεται από τις ραδιοσυχνότητες του HeyPhone στα 87KHz.

Η τεχνολογία και η χρησιμότητα του HeyPhone είναι κάτι το οποίο είχαν “αγκαλιάσει” οι ομάδες διάσωσης μιας και ήταν δύσκολο να δύσκολο να συντηρήσουν τα Molefone που χρησιμοποιούσαν μέχρι την κατασκευή των HeyPhone. Πλέον 17 χρόνια μετά την κατασκευή του HeyPhone δεν είναι δυνατή η περαιτέρω κατασκευή του. Για αυτό το λόγο έχουν κατασκευαστεί ημι-εμπορικά προϊόντα όπως τα Système Nicola και Cave-Link, με την ιδανικότερη επιλογή για την αντικατάσταση του HeyPhone να είναι το Micro HeyPhone του Ian Cooper το οποίο παρουσιάστηκε στο CREG Journal το 2017.

heyphone επικοινωνία τεχνολογία διάσωση ταιλάνδη, HeyPhone: Η συμβολή της τεχνολογίας στη διάσωση των παιδιών στην Ταϊλάνδη

Πηγή

Λάτρης της τεχνολογίας τα τελευταία 20 χρόνια και παιδί της πληροφορικής με σπουδές στην Αγγλία. Fan της Apple και δεν το κρύβει αλλά καταφέρνει και αντιμετωπίζει την τεχνολογία με αντικειμενικότητα, παρακολουθώντας τα τεχνολογικά δρώμενα σε καθημερινή βάση.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Παναής

Καλό το άρθρο αλλά λείπει κάτι το σημαντικό. Ότι δηλαδή είναι Open Hardware προτζεκτ, που ο καθένας μπορεί να έχει πρόσβαση στο σχέδιο, τις πλακέτες και τη λίστα εξαρτημάτων. Ένας έμπειρος ηλεκτρονικός μπορεί λοιπόν να το φτιάξει ή να το τροποποιήσει, κάτι πολύ σημαντικό για τις φτωχώτερες χώρες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Exynos Galaxy Samsung

Exynos 1480: Τα πάντα για το τελευταίο chipset της Samsung

Η Samsung παρουσίασε το smartphone Galaxy A55 με Exynos 1480, αλλά χωρίς να αποκαλύψει τις πλήρεις λεπτομέρειες του chipset.

Gear

DYU T1: Ανακάλυψε την ελευθερία στην πόλη με αυτό το ηλεκτρικό ποδήλατο

Η ασφαλής αστική μετακίνηση αποκτά νέα διάσταση με το ηλεκτρικό ποδήλατο DYU T1, μια νέα προσθήκη στον κόσμο των ηλεκτρικών ποδηλάτων που ξεχωρίζει για τα καινοτόμα χαρακτηριστικά του.

Gear Apple Apple Pencil VR headset

Το επόμενο Apple Pencil μπορεί να λειτουργεί με το Vision Pro headset

Το Apple Pencil είναι προς το παρόν συμβατό μόνο με iPad αλλά μια μελλοντική έκδοσή του μπορεί να λειτουργεί με το Vision Pro headset.

Gear featured Samsung Samsung Galaxy

Samsung Galaxy Tab S6 Lite (2024): Κυκλοφόρησε αθόρυβα με νέο chipset

Το Samsung Galaxy Tab S6 Lite είναι τόσο καλό που η Samsung το επανακυκλοφορεί για τρίτη φορά, με νέο chipset.