ΗΠΑ, Ολλανδία και Ιαπωνία ενώνουν τις δυνάμεις τους κατά των κινέζικων τσιπ

Μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις στην βιομηχανία της τεχνολογίας, όπως οι ΗΠΑ, Ολλανδία και Ιαπωνία βάζουν περιορισμό των εξαγωγών ορισμένων προηγμένων μηχανημάτων κατασκευής τσιπ στην Κίνα.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές που γνωρίζουν το θέμα, η συμφωνία θα επεκτείνει ορισμένους ελέγχους εξαγωγών που υιοθέτησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες τον Οκτώβριο σε εταιρείες που εδρεύουν στα δύο συμμαχικά έθνη, συμπεριλαμβανομένων των ASML Holding NV, Nikon Corp και Tokyo Electron Ltd.

Αξιωματούχοι από την Ολλανδία και την Ιαπωνία βρίσκονταν στην Ουάσιγκτον για να συζητήσουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων μαζί με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.

Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι το να πειστούν η Ολλανδία και η Ιαπωνία να επιβάλουν αυστηρότερους ελέγχους εξαγωγών στην Κίνα αποτελεί μια σημαντική διπλωματική νίκη για την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν, η οποία τον Οκτώβριο ανακοίνωσε σαρωτικούς περιορισμούς στην πρόσβαση του Πεκίνου στην αμερικανική τεχνολογία κατασκευής τσιπ για να επιβραδύνει τις τεχνολογικές και στρατιωτικές προόδους του.

Ο Λευκός Οίκος κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα του Bloomberg, δεν έδωσε καμία λεπτομέρεια και παρέπεμψε στις προηγούμενες δηλώσεις του Κίρμπι.

Το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών και εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ιαπωνίας αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Επεξεργάστηκε την 28 Ιανουαρίου 2023 12:24

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Σπύρος Τζάνης

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.