Νέα lithium-oxygen μπαταρία είναι πέντε φορές καλύτερη από τις σημερινές

Το έχουμε πει πολλές φορές και θα το επαναλάβουμε, ότι το μεγάλο αγκάθι στις σημερινές συσκευές που κρατάμε στα χέρια μας είναι η μπαταρία. Έχουμε καταφέρει αυξήσουμε την ανάλυση των οθονών, την επεξεργαστική ισχύ κλπ., αλλά μένουμε πίσω στο θέμα της ενέργειας.

Το αποτέλεσμα είναι να έχεις για παράδειγμα στο χέρι σου ένα δυνατό smartphone, το οποίο όμως θέλει σε καθημερινή βάση ή και δυο φορές την ημέρα φόρτιση.

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων δημιούργησε μια νέου τύπου μπαταρία λιθίου, lithium-oxygen, η οποία έχει 5 φορές την χωρητικότητα μιας κανονικής lithium-ion μπαταρίας που χρησιμοποιούμε σήμερα σε όλες τις συσκευές. Η μπαταρία ονομάζεται lithium-oxygen (ή lithium-air) επειδή κατά την διάρκεια της αποφόρτισης απελευθερώνει οξυγόνο.

Στο συγκεκριμένο prototype έχει χρησιμοποιηθεί υπεροξείδιο του λιθίου για να αποθηκευτεί η ενέργεια, διασπάται πιο εύκολα και παρέχει βελτιωμένη διάρκεια ζωής με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Όταν η μπαταρία είναι φορτισμένη, το λίθιο γίνεται ένα θετικό ιόν και συνδέεται με τα οξείδια. Όταν αποφορτίζεται, το λίθιο και το οξείδιο διαχωρίζονται και απελευθερώνουν την αποθηκευμένη ενέργεια.

Η μπαταρία αυτή είναι όμοια με τις μπαταρίες ιόντων λιθίου που χρησιμοποιούμε σήμερα, μιας και είναι κλειστού τύπου. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται κάτι επιπλέον και φορτίζει όπως οι υπόλοιπες μπαταρίες που έχουμε. Για να μπει στις συσκευές που κρατάμε στα χέρια μας, απαιτείται ακόμη πολλή δουλειά, όμως οι ερευνητές ευελπιστούν ότι άνοιξαν τον δόμο για να δημιουργηθεί επιτέλους μια νέου τύπου μπαταρία με μεγαλύτερη διάρκεια.

lithium-oxygen battery, Νέα lithium-oxygen μπαταρία είναι πέντε φορές καλύτερη από τις σημερινές

Πηγή: 1,2

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

7 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
skatzoxiros

Απο project χορτασαμε!
Στην πραξη ποτε θα δουμε τιποτα…

KostasB

ΒΓΑΛΤΕ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΕ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕΕΕΕΕΕΕΕ
Σορρυ για τις φωνές αλλά όντως κάτι πρέπει να γίνει με αυτό το θέμα. Πραγματικά όλες οι νέες συσκευές κάνουν παπάδες αλλά από μπαταρία είναι για πέταμα. Αν δεν φτάσουν σε σημείο που η συσκευή να δουλεύει στο τέρμα και να κρατάει η μπαταρία μια μέρα δεν κάνουμε δουλειά..

Techfan

oi etairies petrelaiou tha agorasoun kai ayti ti patenta , opote kalosorise kai goodbye.

alxgiann

Επιτέλους! Σύντομα θα έχουμε iPhone και android κινητά με 2 χιλιοστά πάχος!!
(και με μισή μέρα διάρκεια μπαταρίας όπως και τα σημερινά φυσικά…).
Δεν αναφέρω την MS γιατί θα αποφασίσει μετά από 10 χρόνια R&D για το αν θα χρησιμοποιήσει αυτή την τεχνολογία.

Vagelis

Από την έρευνα μέχρι την καθημερινότητα μπορει να περάσουν πάνω από 10 χρόνια.. Γι αυτό μην έχετε τοση γκρίνια..

Dimitris

” Η μπαταρία ονομάζεται lithium-oxygen (ή lithium-air) επειδή κατά την διάρκεια της αποφόρτισης απελευθερώνει οξυγόνο.”
Θα φουσκώνει και τα λάστιχα του αυτοκινήτου το αλάνι ?

Darth

ήδη βλέπω να αγοράζεται από εταιρίες πετραιλαιου…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Battery Facebook Meta

Το Facebook αδειάζει την μπαταρία των κινητών

Ο πρώην υπάλληλος του Facebook, George Hayward, αποκάλυψε ότι το Facebook μπορεί να αδειάσει την μπαταρία στα κινητά τηλέφωνα των χρηστών του επίτηδες.

Smartphones Apple Battery featured

Apple: Έρχεται άνοδος τιμών στην αντικατάσταση μπαταριών για iPhone

Η αντικατάσταση μπαταρίας σε iPhone, iPad ή Mac εκτός εγγύησης θα γίνει πολύ πιο ακριβή σύντομα, καθώς η Apple ανακοίνωσε την αύξηση της τιμής στη σελίδα.

Smartphones Battery Realme

To Realme GT Neo 5 θα μπορούσε να επαναπροσδιορίσει τη γρήγορη φόρτιση

Οι μεγάλες μπαταρίες σε χωρητικότητα έχουν αναγκάσει τις εταιρείες κατασκευής smartphone να υλοποιήσουν και την γρήγορη φόρτιση της συσκευής, όπως θα κάνει και η Realme με το νέο Realme GT Neo 5.

Smartphones Apple Battery iPhone

iPhone: Πως να ελέγξετε αν η μπαταρία σας χρειάζεται αλλαγή

Ένα iPhone που έχετε στην κατοχή σας χρόνια μπορεί να έχει χαμηλή απόδοση και ίσως για αυτό μπορεί να ευθύνεται η μπαταρία της συσκευής.