Νέα τεχνολογία για μπαταρίες λιθίου που δεν κινδυνεύουν να εκραγούν

Το πρόβλημα με τις μπαταρίες λιθίου που χρησιμοποιούμε σήμερα, είναι πως όταν υποστούν ζημιά ή υπερθερμανθούν, υπάρχει κίνδυνος να εκραγούν. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε δει smartphones ή άλλά καθημερινά gadgets να εκρήγνυνται προκαλώντας ακόμη και σωματικές βλάβες.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Stanford δημιούργησαν την πρώτη μπαταρία λιθίου που δεν υπάρχει κίνδυνος να εκραγεί. Αυτό που κατάφεραν να κάνουν είναι να φτιάξουν μια μπαταρία αρκετά έξυπνη έτσι ώστε να ρίξει την θερμοκρασία της όταν βλέπει ότι έχει υπερθερμανθεί. Αφού φτάσει στην επιθυμητή-ασφαλή θερμοκρασία, κάνει restart για να ξεκινήσει να λειτουργεί ξανά.

Το πιο σημαντικό είναι ότι η τεχνική θέρμανσης και ψύξης δεν επηρεάζει καθόλου την επίδοση της μπαταρίας. Αυτό γίνεται μέσω της νανοτεχνολογίας και την χρήση nano spikes (ακίδες). Οι ακίδες αυτές αγγίζουν η μια την άλλη και έχουν ηλεκτρικό ρεύμα που ρέει μέσω αυτών. Όταν ζεσταθεί πάρα πολύ η μπαταρία, οι ακίδες απομακρύνονται και δεν αγγίζουν η μια την άλλη, οπότε κόβεται ηλεκτρική ενέργεια για να μην θερμανθεί περισσότερο η μπαταρία και εκραγεί.

Δυστυχώς ακόμη δεν γνωρίζουμε πότε θα εφαρμοστεί η συγκεκριμένη τεχνολογία στις μπαταρίες λιθίου, όμως είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη.

no explosion lithium battery, Νέα τεχνολογία για μπαταρίες λιθίου που δεν κινδυνεύουν να εκραγούν

no explosion lithium battery, Νέα τεχνολογία για μπαταρίες λιθίου που δεν κινδυνεύουν να εκραγούν

Πηγή: 1,2

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

7 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
KostasB

Μάλλον κάτι δεν κατάλαβα καλά εγώ. Τι γίνεται δηλαδή όταν αποφασίσει η μπαταρία να ρίξει την θερμοκρασία της; Διακόπτει την τροφοδοσία ρεύματος της συσκευής;

Scotty

@ KostasB,

Ακριβώς. Γενικά δεν θα δίνει τάση καθόλου στους πόλους της μέχρι να αποκασταθούν οι “ιδανικές” συνθήκες λειτουργίας.

KostasB

Και τι καταλάβαμε αν είναι να λειτουργούν έτσι; Εκεί που θα χρησιμοποιείς δηλαδή το κινητό ξαφνικά να σου βγάλει ειδοποίηση υψηλής θερμοκρασίας στην μπαταρία και να κλείσει. Αν είναι έτσι, ας φτιάξουν τότε το λογισμικό έτσι ώστε να απενεργοποιείται εντελώς η οποιαδήποτε smart συσκευή που χρησιμοποιούμε μέχρι να επανέλθει στα ζητούμενα επίπεδα η θερμοκρασία της μπαταρίας. Μου φαίνεται λίγο παράλογο. Εκτός και αν υπάρχει και μπαταρία έκτακτης ανάγκης εγκατεστημένη ώστε να συνεχίζει η λειτουργία της συσκευής μέχρι να πέσει η θερμοκρασία στη βασική μπαταρία. Τι να πω…
Ελπίζω παράλληλα να βελτιώσουν και την χωρητικότητά τους μπας και δούμε καμιά άσπρη μέρα… ;p

Georgios

Σωστα,γιατι να κλεισει το κινητο,καλυτερα να εκραγει!!!!
Kosta λογικα οταν θα γινεται αυτο θα ειναι γιατι εχει φτασει σε υψηλη θερμοκρασια,σπανιο μεν αλλα ….

KostasB

Προφανώς δεν καταλάβες τι ήθελα να πω. Λέω πως αν είναι να σβήνει το κινητό για να πέσει η θερμοκρασία της μπαταρίας μπορούν να το κάνουν και τώρα με τροποποίηση στο λειτουργικό δεν χρειάζεται να περιμένουμε την νέα τεχνολογία που δεν ξέρουμε και πότε θα έρθει. Ούτως ή άλλως ήδη παρακολουθούνται οι θερμοκρασίες και της μπαταρίας και του επεξεργαστή και όλα τα εξαρτήματα μέσα στο κινητό άρα είναι εφικτό ακόμα και τώρα.

Bloodmaster

@Georgios
Εσυ γελας (καλα κανεις) αλλα εαν το χρειάζεσαι εκεινη την στιγμη το τηλεφωνο τι κανεις? Πχ να θες να κανονισεις κάτι σημαντικό ή να καλεσεις βοήθεια και για κακη σου τυχη να εχει ζεστη!

Scotty

Μάγκες χαλαρώστε. Ένα extra μέτρο ασφαλείας είναι. Πόσες φορές σας έχει σκάσει η μπαταρία στο κινητό ? Σπάνια συμβαίνει και σε συγκεριμένες συνθήκες. Απλώς οι άνθρωποι για να σταματήσουν και αυτές τις μεμονωμένες περιπτώσεις αν 1 στο εκατομμύριο φτάσει το κινητό σου σε αυτές τις συνθήκες για τον x,y λόγο τότε αντί να γίνει έκρηξη θα κόψει την παροχή για λίγο. Το πιθανότερο είναι να μην συμβεί ποτέ αυτό. Δεν είναι θέμα ζέστης, είναι για extreme συνθήκες τις μπαταρίας πριν την έκρηξη. (προτιμότερο 1 στο εκατομμύριο από το να σκάσει και να καταστρέψει και κινητό αλλά και να σε τραυματίσει πιθανόν)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Battery Facebook Meta

Το Facebook αδειάζει την μπαταρία των κινητών

Ο πρώην υπάλληλος του Facebook, George Hayward, αποκάλυψε ότι το Facebook μπορεί να αδειάσει την μπαταρία στα κινητά τηλέφωνα των χρηστών του επίτηδες.

Smartphones Apple Battery featured

Apple: Έρχεται άνοδος τιμών στην αντικατάσταση μπαταριών για iPhone

Η αντικατάσταση μπαταρίας σε iPhone, iPad ή Mac εκτός εγγύησης θα γίνει πολύ πιο ακριβή σύντομα, καθώς η Apple ανακοίνωσε την αύξηση της τιμής στη σελίδα.

Smartphones Battery Realme

To Realme GT Neo 5 θα μπορούσε να επαναπροσδιορίσει τη γρήγορη φόρτιση

Οι μεγάλες μπαταρίες σε χωρητικότητα έχουν αναγκάσει τις εταιρείες κατασκευής smartphone να υλοποιήσουν και την γρήγορη φόρτιση της συσκευής, όπως θα κάνει και η Realme με το νέο Realme GT Neo 5.

Smartphones Apple Battery iPhone

iPhone: Πως να ελέγξετε αν η μπαταρία σας χρειάζεται αλλαγή

Ένα iPhone που έχετε στην κατοχή σας χρόνια μπορεί να έχει χαμηλή απόδοση και ίσως για αυτό μπορεί να ευθύνεται η μπαταρία της συσκευής.