Η πρώτη Selfie φωτογραφία τραβήχτηκε το 1839 στην Αμερική

Σίγουρα έχετε ακούσει τον όρο Selfie, ο οποίος περιγράφει μία φωτογραφία που έχει “τραβήξει” κάποιος τον εαυτό του. Η φωτογράφιση του εαυτού μας είναι μία πολύ συνηθισμένη πράξη για οποιονδήποτε έχει στην κατοχή του μία κάμερα είτε αυτή είναι μία DSLR είτε ένα smartphone. Άλλωστε για αυτό το λόγο οι εταιρείες κατασκευής φωτογραφικών μηχανών έχουν προσθέσει στις μηχανές τους οθόνες που διευκολύνουν την διαδικασία λήψης αυτό-πορτραίτου.

Ποιος ήταν όμως ο πρώτος άνθρωπος που δημιούργησε πορτραίτο του εαυτού του. Ως πατέρας των Selfie φωτογραφιών εμφανίζεται ο Αμερικανός φωτογράφος Robert Cornelius.

Λίγους μήνες αφού ο Louis Daugerre παρουσίασε την νταγκεροτυπία/δαγκεροτυπία, ο Cornelius πληροφορήθηκε για το νέο μέσο στο μαγαζί του πατέρα του, στο οποίο κατασκευαζόταν ασημένιες πλάκες. Ένας πελάτης τον προσέλαβε να φτιάξει μία ασημένια πλάκα για μία δαγκεροτυπία και ο νεαρός Cornelius έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την όλη διαδικασία. Σύντομα άρχισε να μελετά την νέα μέθοδο και στα πρώτα του πειράματα περιλαμβάνεται μία λήψη του εαυτού του, μία Selfie φωτογραφία.

Για να δημιουργήσει την Selfie ο Cornelius χρησιμοποίησε ένα κουτί με ένα κιάλι που χρησιμοποιούνταν στην όπερα, στήθηκε στον εξωτερικό χώρο πίσω από το κατάστημα της οικογένειας του και έμεινε ακίνητος για περίπου 3 με 15 λεπτά. Μάλιστα θεωρητικά μιλάμε και για το πρώτο πορτραίτο που έγινε στην ιστορία της φωτογραφίας (τουλάχιστον στην Αμερική για να είμαστε πιο σωστοί). Ο Cornelius σύντομα άνοιξε ένα από τα πρώτα φωτογραφικά στούντιο στις Η.Π.Α., αν και μερικά χρόνια αργότερα επέστρεψε στην οικογενειακή επιχείρηση η οποία του εξασφάλιζε σταθερό εισόδημα.

Η αυτό-φωτογραφία του Robert Cornelius φυλάσσεται στη βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, με την χειρόγραφη σημείωση του δημιουργού “The first light picture ever taken.1839”.

first selfie photo, Η πρώτη Selfie φωτογραφία τραβήχτηκε το 1839 στην Αμερική

Πηγή: pttl.gr

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος, δημιουργός και συντάκτης του PTTL.gr, όπου αρθρογραφεί για όλα τα θέματα που αφορούν την φωτογραφία, το βίντεο και το Imaging από το 2012. Παράλληλα είναι λάτρης όλων των νέων τεχνολογιών και ειδικά των smartphone και της ΑΙ.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

4 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
kostas

Ρε φίλε χτενισου και λιγάκι φωτογραφία βγαίνεις. 😉

Darth

Και περίμενα να είναι….. Γκομενα….

Νίκος Ι.

Πάλι καλά που δεν έχει και duckface να λες… 😛

Tony Cool

Επίσης ούτε πλακάκια μπάνιου.Εξελιχθηκαμε αρκετά τις τελευταίες δεκαετίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Exynos Galaxy Samsung

Exynos 1480: Τα πάντα για το τελευταίο chipset της Samsung

Η Samsung παρουσίασε το smartphone Galaxy A55 με Exynos 1480, αλλά χωρίς να αποκαλύψει τις πλήρεις λεπτομέρειες του chipset.

Gear

DYU T1: Ανακάλυψε την ελευθερία στην πόλη με αυτό το ηλεκτρικό ποδήλατο

Η ασφαλής αστική μετακίνηση αποκτά νέα διάσταση με το ηλεκτρικό ποδήλατο DYU T1, μια νέα προσθήκη στον κόσμο των ηλεκτρικών ποδηλάτων που ξεχωρίζει για τα καινοτόμα χαρακτηριστικά του.

Gear Apple Apple Pencil VR headset

Το επόμενο Apple Pencil μπορεί να λειτουργεί με το Vision Pro headset

Το Apple Pencil είναι προς το παρόν συμβατό μόνο με iPad αλλά μια μελλοντική έκδοσή του μπορεί να λειτουργεί με το Vision Pro headset.

Gear featured Samsung Samsung Galaxy

Samsung Galaxy Tab S6 Lite (2024): Κυκλοφόρησε αθόρυβα με νέο chipset

Το Samsung Galaxy Tab S6 Lite είναι τόσο καλό που η Samsung το επανακυκλοφορεί για τρίτη φορά, με νέο chipset.