Sony HXR-MC1, Full HD για απαιτητικές λήψεις

Η Sony παρουσιάζει μια νέα, Full HD compact βιντεοκάμερα τύπου POV (point-of-view), την HXR-MC1P. Η μοναδική της σχεδίαση διαχωρίζει την κεφαλή της κάμερας από την μονάδα χειρισμού δίνοντας στους επαγγελματίες χρήστες περισσότερη ευελιξία στο να πραγματοποιήσουν λήψεις σε εφαρμογές βίντεο στις οποίες απαιτούνται αυξημένα επίπεδα κινητικότητας, όπως στα extreme sports, την reality TV, σε ντοκιμαντέρ, στη φύση, σε λήψεις άγριας πανίδας και αλλού.

, Sony HXR-MC1, Full HD για απαιτητικές λήψεις

Η νέα κάμερα διαθέτει ισορροπία ανάμεσα στο compact μέγεθός της, το μικρό της βάρος και την ανώτερη ποιότητα εικόνας λόγω της σχεδίασης και του φορμά εγγραφής, που είναι παρόμοια με τις βιντεοκάμερες της Sony για την καταναλωτική αγορά. Η HXR-MC1P πραγματοποιεί εγγραφές μέχρι και έξι ωρών σε ένα Memory Stick PRO χωρητικότητας 16 GB, χρησιμοποιώντας συμπίεση AVCHD. Πρόκειται για μια κωδικοποίηση ΜPEG με long GOP (Group-Of-Pictures), η οποία έχει ήδη χρησιμοποιηθεί σε προϊόντα βίντεο ευρείας κατανάλωσης.

Στη θέση λειτουργίας SD, η HXR-MC1P χρησιμοποιεί, επίσης, MPEG long GOP συμπίεση, επιτρέποντας την εγγραφή περισσότερης ώρας βίντεο ανά GB, και επιτυγχάνοντας μικρότερο κόστος ανά λεπτό βίντεο σε αποθηκευτικό μέσο. Αυτήν την προσέγγιση ακολουθεί και η γκάμα των σύγχρονων επαγγελματικών καμερών της Sony, όπως οι σειρές HDV, XDCAM HD optical και XDCAM EX.

Η βιντεοκάμερα HXR-MC1P διαθέτει πλήρη ανάλυση HD 1920×1080, και χρησιμοποιεί το σύστημα αισθητήρα ClearVid CMOS Sensor βελτιωμένο με την τεχνολογία Exmor, το οποίο θα συναντήσουμε στις επαγγελματικές βιντεοκάμερες της Sony και στις ψηφιακές SLR φωτογραφικές μηχανές. Με διάταξη των pixel σε περιστροφή 45 μοιρών, αυτού του τύπου ο αισθητήρας διαθέτει επαρκή συνολική επιφάνεια pixel ενώ συγχρόνως συνδυάζει και την υψηλή ανάλυση. Η τεχνολογία Exmor προσφέρει μια μοναδική τεχνική μετατροπής σήματος από αναλογικό σε ψηφιακό (column-parallel A/D conversion) και διπλό στάδιο μείωσης θορύβου, με αποτέλεσμα υψηλής ποιότητας ψηφιακό σήμα με ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα θορύβου.

Ακόμη και με το οπτικό ζουμ x10 και το ενσωματωμένο μικρόφωνο, οι διαστάσεις της κάμερας είναι μόλις 37 x 42,5 x 86,5 χιλιοστά, γεγονός το οποίο της επιτρέπει να προσαρτάται σε διάφορα αντικείμενα όπως κράνη, ή να τοποθετείται στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Μια υποδοχή βίδας στο κάτω μέρος της συσκευής απλοποιεί την σταθεροποίηση. Επίσης είναι προστατευμένη από την υγρασία και μπορεί να χρησιμοποιηθεί υπό βροχή ή κοντά σε νερό.

Η εγγραφή και η αναπαραγωγή λαμβάνουν χώρα μέσα στην μονάδα χειρισμού του HXR-MC1P κι έτσι δεν υπάρχει ανάγκη εξωτερικών συσκευών ή μονάδων εγγραφής. Ο συνδυασμός της τεχνολογίας Exmor και του αισθητήρα CMOS έχει σαν αποτέλεσμα την χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και μέγιστη διάρκεια μπαταρίας μέχρι και 405 λεπτά.

Η μονάδα χειρισμού διαθέτει μια οθόνη LCD με διαγώνιο 2,7 ίντσες, φορμά 16:9 και 210.000 pixel, η οποία χρησιμοποιεί τεχνολογία ClearPhoto LCD plus. Η μονάδα χειρισμού είναι επίσης εφοδιασμένη με πλήκτρο εγγραφής, μοχλό ζουμ και καντράν χειροκίνητου ελέγχου, ώστε οι χρήστες να μπορούν να χειρίζονται την βιντεοκάμερα εξ αποστάσεως ενώ κοιτάνε την εικόνα. Δεν χρειάζονται εξωτερικά μόνιτορ ή τηλεχειριστήρια.

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear PlayStation VR Sony

Sony PS VR2: Σταματά προσωρινά η παραγωγή λόγω αποθέματος

H Sony ξεκίνησε την κυκλοφορία του headset PS VR2 το Φεβρουάριο του 2023, έχοντας μεγάλη εμπιστοσύνη στο προϊόν και στην απήχηση που θα είχε.

Gear featured PlayStation 5 Sony

Sony Playstation 5 Pro: Με έως και τρεις φορές ταχύτερη GPU, έρχεται στα τέλη του 2024

Η Sony φέρεται να εργάζεται σε ένα μοντέλο PlayStation 5 Pro που μπορεί να περιλαμβάνει μια πολύ πιο ισχυρή GPU.

Smartphones PlayStation 5 Sony

Sony PS5: Δεν έπιασε τον στόχο πωλήσεων – Μπαίνει στο τελευταίο στάδιο του κύκλου ζωής του

H Sony περιμένει να πουλήσει 4 εκατομμύρια λιγότερες κονσόλες PS5 το οικονομικό έτος 2023 που λήγει στις 31 Μαρτίου.

Gear features PlayStation 5 Sony

Sony DualSense V2: Διέρρευσε το χειριστήριο και έχει διπλάσια διάρκεια ζωής της μπαταρίας

Ένα χειριστήριο DualSense V2 από τη Sony εμφανίστηκε πριν την ώρα του στο επίσημο υποκατάστημα του Best Buy στον Καναδά.