STAR: Η πρώτη ρομποτική επέμβαση σε μαλακούς ιστούς χωρίς γιατρό

Η ρομποτική χειρουργική σήμερα βασίζεται κυρίως στον γιατρό, ο οποίος πραγματοποιεί την επέμβαση καθοδηγώντας το ρομπότ και έχοντας μεγάλη βοήθεια από αυτό. Το μέλλον όμως δείχνει ότι τα ρομπότ δεν θα έχουν πλέον την ανάγκη της παρουσίας του γιατρού.

Για πρώτη φορά το ρομπότ STAR (Smart Tissue Automation Robot) κατάφερε να πραγματοποιήσει με επιτυχία μια εγχείρηση στους μαλακούς ιστούς ενός ζώου, χωρίς να χρειάζεται τις οδηγίες ή την επέμβαση του γιατρού. Το μόνο που έκανε ο χειρουργός ήταν να παρακολουθεί την διαδικασία.

Το συγκεκριμένο γεγονός θεωρείται σημαντικό κατόρθωμα, καθώς κατά την διάρκεια της επέμβασης οι μαλακοί ιστοί (τένοντες, μυς, νεύρα, αιμοφόρα αγγεία, δέρμα, λιπώδης ιστός) παρουσιάζουν διάφορες απρόβλεπτες αλλαγές και οι χειρουργοί πρέπει να προσαρμόζονται σε αυτές. Το ίδιο όμως κατάφερε να κάνει και το STAR, του Johns Hopkins University, που στην συγκεκριμένη περίπτωση μπόρεσε να ράψει ξανά το έντερο σε ζωντανό χοίρο.

Το STAR αποτελείται από έναν ρομποτικό βραχίονα με ένα εργαλείο συρραφής, σύστημα 3D απεικόνισης και near-infrared αισθητήρα. Η χειρουργική επέμβαση καθοδηγείται από έναν “αυτόνομο αλγόριθμο συρραφής” ειδικά σχεδιασμένο για να λειτουργεί με το παραπάνω σύστημα. Αυτά του επιτρέπουν να παίρνει αποφάσεις σε πραγματικό χρόνο και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό στις κινήσεις του.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι τα αποτελέσματα του STAR είναι συγκρίσιμα με εκείνα από ανθρώπους χειρουργούς ίσως και καλύτερα. Εκτιμούν ότι ο ρομποτικός χειρουργός STAR μπορεί να μπει στα νοσοκομεία μέσα στα επόμενα 2 χρόνια, εξαλείφοντας την ανάγκη για ανθρώπους χειρουργούς, οι οποίοι θα αναλάβουν απλά την παρακολούθηση της διαδικασίας. Το ερώτημα βέβαια είναι πόσο εύκολα θα πειστούν οι ασθενείς να αφεθούν στα χέρια ενός ρομπότ.

star robot surgery, STAR: Η πρώτη ρομποτική επέμβαση σε μαλακούς ιστούς χωρίς γιατρό

star robot surgery, STAR: Η πρώτη ρομποτική επέμβαση σε μαλακούς ιστούς χωρίς γιατρό

Πηγή: 1,2

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

2 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Κk

Σίγουρα, κάτι ενδιαφέρον …αλλά ο τίτλος σωστός. Δεν μιλάμε για αυτόνομη οδήγηση (εγχείρηση) αλλά για ένα είδος ημιαυτόνομης…δηλαδή υπεύθυνος είναι ο Γιατρός και αν κάτι δεν πάει καλά αναλαμβάνει πλήρως τη διαδικασία μια και ο Γιατρός παίρνει αποφάσεις για να σωθεί η ζωή κάποιου.
Βέβαια στο μέλλον για απλές μικροεγχειρήσεις θα μπορείς να ξεκουράζεις τους χειρούργους και να τους χρησιμοποιείς για τις μέτρια και φυσικά στις δύσκολες επεμβάσεις.
Πάντως είναι κάτι πραγματικά θετικό η κατεύθυνση της τεχνολογίας προς καλύτερη υγεία και βοήθεια των ανθρώπων.

loni

Στην Ελλάδα αν έρθουν αυτα τα ρομπότ, θα ζητάνε φακελάκι? Και αν ναι τι θα δίνουμε ? Μνημες RAM?

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple featured iPhone 8

iPhone 8: Η JP Morgan βλέπει bezel-less design & AirPods στο κουτί

Το iPhone 8, η πολυαναμενόμενη επετειακή κυκλοφορία της Apple με νέο σχεδιασμό και κορυφαία τεχνικά χαρακτηριστικά, απασχολεί από τώρα τον τεχνολογικό κόσμο και γίνεται σχεδόν καθημερινά αντικείμενο διαρροών και ατελείωτων φημών.

Internet Facebook Star

Κοντά δύο δισεκατομμύρια οι χρήστες του Facebook

Περίπου 80 εκατομμύρια χρήστες πρόσθεσε το Facebook στη βάση του στο α΄ τρίμηνο του 2017. Έτσι, πλέον οι μηνιαίοι ενεργοί χρήστες του πιο δημοφιλούς δικτύου ανέρχονται σε 1,94 δισεκατομμύρια, καταγράφοντας αύξηση 17% από πέρυσι.

Internet Star

Οι άντρες ενδιαφέρονται πιο πολύ για τα likes από τις γυναίκες

Είναι γεγονός ότι τα social media πλέον αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα της Kaspersky Lab, οι περισσότεροι χρήστες τείνουν να ωραιοποιούν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να αποκομίσουν περισσότερα likes.

Smartphones Apple iPhone Star

TrendForce: “Μην περιμένετε 4GB RAM από τα iPhone του 2017”

Η εταιρεία ερευνών TrendForce δημοσιοποίησε την αναφορά με τις προβλέψεις της σχετικά με τη μνήμη RAM που θα έχουν τα smartphones μέχρι το τέλος του 2017. Προβλέπεται ότι ο μέσος όρος θα είναι τα 3.2GB RAM, που σημαίνει ότι σημειώνεται 33.4% αύξηση από το 2016, όπου ο μέσος όρος ήταν 2.4GB.