Wearable θερμοηλεκτρική γεννήτρια παράγει ενέργεια από την θερμοκρασία σώματος

Ερευνητές από την Κορέα ανέπτυξαν μια ελαφριά, ευέλικτη και υψηλής απόδοσης θερμοηλεκτρική γεννήτρια η οποία αξιοποιεί την θερμότητα του σώματος για να δημιουργήσει μια μικρή ποσότητα ηλεκτρισμού. Η συσκευή αυτή θα μπορεί να αξιοποιηθεί για να επεκτείνει την διάρκεια ζωής χαμηλής ενέργειας wearable συσκευών.

Τα μεγάλα ονόματα κατασκευαστών ηλεκτρονικών συσκευών που αναζητούν συνέχεια τον τρόπο για να κατασκευάσουν όλο και πιο λεπτές και θελκτικές συσκευές, στο τέλος πρέπει να κάνουν υποχωρήσεις όσον αφορά το μέγεθος της μπαταρίας.

Προηγούμενες προσπάθειες για την δημιουργία επιπλέον ενέργειας για φορητές συσκευές αφορούσαν σε κινητά με ηλιακά πάνελ και γεννήτριες που παράγουν ηλεκτρισμό με άσκηση πίεσης. Αλλά τώρα υπάρχει και ένας άλλος τρόπος ο οποίος φαίνεται ότι είναι ιδανικός για wearable συκευές, το να αξιοποιείς την θερμοκρασία του σώματος το οποίο μάλιστα μπορεί να αξιοποιηθεί σε 24ωρη αλλά και εβδομαδιαία βάση χωρίς παρενέργειες.

Η θερμοηλεκτρικές γεννήτριες που είχαν αναπτυχθεί μέχρι τώρα βασίζονταν σε οργανικά ή ανόργανα υλικά. Τα οργανικά υλικά ήταν πολύ εύκαμπτα αλλά όχι αποδοτικά ενώ τα ανόργανα υλικά ήταν πιο αποδοτικά αλλά άκαμπτα και βαριά.

Ο καθηγητής Byung Jin Cho στο KAIST, κατάφερε να συνδυάσει τα θετικά των οργανικών και ανόργανων υλικών και να δημιουργήσει μια θερμοηλεκτρική γεννήτρια που είναι εύκαμπτη και έχει μεγάλη απόδοση.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι ένα περιβραχιόνιο με συνολική επιφάνεια 10×10 εκατοστά με αυτή την τεχνολογία θα ζύγιζε 13 γραμμάρια και σε θερμοκρασία δωματίου θα απέδιδε 40mW . Ομολογουμένως αυτή η ποσότητα δεν είναι μεγάλος αριθμός για τις περισσότερες προσωπικές ηλεκτρονικές συσκευές αλλά θα έκανε την διαφορά για συσκευές χαμηλής κατανάλωσης όπως e-paper, smartwatches, fitness trackers και ίσως έξυπνα ρούχα.

Τέλος, αυτή η τεχνολογία μπορεί να βρει επίσης εφαρμογή σε αυτοκινούμενα, εργοστάσια, αεροπλάνα και γενικά συστήματα που παράγουν μεγάλα ποσά θερμότητας η οποία παραμένει αναξιοποίητη.
, Wearable θερμοηλεκτρική γεννήτρια παράγει ενέργεια από την θερμοκρασία σώματος
, Wearable θερμοηλεκτρική γεννήτρια παράγει ενέργεια από την θερμοκρασία σώματος

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Nop

Τα ρολόγια SEIKO κουρδίζονταν αυτόματα μέσω της κίνησης των χεριών ήδη από την δεκαετία του 1890 (πριν 120 χρόνια περίπου). Το σώμα μας παράγει σταθερή ενέργεια μέσω της θερμότητας. Μου φαίνεται και πολύ άργησε να γίνει αυτή η εφεύρεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Apple Apple Watch

Apple Watch Series X: Μπορεί να χρησιμοποιεί λεπτότερο υλικό μητρικής πλακέτας όπως το iPhone 17

Ο Kuo είχε πει ότι το Apple iPhone 17 Pro που έρχεται το 2025 θα μπορούσε να χρησιμοποιεί μια κύρια πλακέτα χαλκού με επίστρωση ρητίνης.

Gear Samsung

Η Samsung λανσάρει φορτιστή 50W που κοστίζει 70 ευρώ

Εάν αγοράσετε ένα smartphone προηγμένης τεχνολογίας της Samsung ή και ένα μεσαίας κατηγορίας, δεν υπάρχει φορτιστής στη συσκευασία.

Gear featured Qualcomm Snapdragon

Snapdragon X Plus: 10πύρηνη CPU, ίδια GPU και NPU με τo Elite

Το Snapdragon X Elite είναι το μόνο προϊόν στη νέα σειρά chipset της Qualcomm που επικεντρώνεται στα Windows αλλά αυτό πρόκειται να αλλάξει.

Gear Apple featured iPad

Μετά από 14 ολόκληρα χρόνια τα iPad θα αποκτήσουν Αριθμομηχανή

Η Apple, 14 χρόνια μετά από την κυκλοφορία του iPad, σχεδιάζει επιτέλους μια εφαρμογή Αριθμομηχανής για το tablet με το iPadOS 18.