Wearable θερμοηλεκτρική γεννήτρια παράγει ενέργεια από την θερμοκρασία σώματος

Ερευνητές από την Κορέα ανέπτυξαν μια ελαφριά, ευέλικτη και υψηλής απόδοσης θερμοηλεκτρική γεννήτρια η οποία αξιοποιεί την θερμότητα του σώματος για να δημιουργήσει μια μικρή ποσότητα ηλεκτρισμού. Η συσκευή αυτή θα μπορεί να αξιοποιηθεί για να επεκτείνει την διάρκεια ζωής χαμηλής ενέργειας wearable συσκευών.

Τα μεγάλα ονόματα κατασκευαστών ηλεκτρονικών συσκευών που αναζητούν συνέχεια τον τρόπο για να κατασκευάσουν όλο και πιο λεπτές και θελκτικές συσκευές, στο τέλος πρέπει να κάνουν υποχωρήσεις όσον αφορά το μέγεθος της μπαταρίας.

Προηγούμενες προσπάθειες για την δημιουργία επιπλέον ενέργειας για φορητές συσκευές αφορούσαν σε κινητά με ηλιακά πάνελ και γεννήτριες που παράγουν ηλεκτρισμό με άσκηση πίεσης. Αλλά τώρα υπάρχει και ένας άλλος τρόπος ο οποίος φαίνεται ότι είναι ιδανικός για wearable συκευές, το να αξιοποιείς την θερμοκρασία του σώματος το οποίο μάλιστα μπορεί να αξιοποιηθεί σε 24ωρη αλλά και εβδομαδιαία βάση χωρίς παρενέργειες.

Η θερμοηλεκτρικές γεννήτριες που είχαν αναπτυχθεί μέχρι τώρα βασίζονταν σε οργανικά ή ανόργανα υλικά. Τα οργανικά υλικά ήταν πολύ εύκαμπτα αλλά όχι αποδοτικά ενώ τα ανόργανα υλικά ήταν πιο αποδοτικά αλλά άκαμπτα και βαριά.

Ο καθηγητής Byung Jin Cho στο KAIST, κατάφερε να συνδυάσει τα θετικά των οργανικών και ανόργανων υλικών και να δημιουργήσει μια θερμοηλεκτρική γεννήτρια που είναι εύκαμπτη και έχει μεγάλη απόδοση.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι ένα περιβραχιόνιο με συνολική επιφάνεια 10×10 εκατοστά με αυτή την τεχνολογία θα ζύγιζε 13 γραμμάρια και σε θερμοκρασία δωματίου θα απέδιδε 40mW . Ομολογουμένως αυτή η ποσότητα δεν είναι μεγάλος αριθμός για τις περισσότερες προσωπικές ηλεκτρονικές συσκευές αλλά θα έκανε την διαφορά για συσκευές χαμηλής κατανάλωσης όπως e-paper, smartwatches, fitness trackers και ίσως έξυπνα ρούχα.

Τέλος, αυτή η τεχνολογία μπορεί να βρει επίσης εφαρμογή σε αυτοκινούμενα, εργοστάσια, αεροπλάνα και γενικά συστήματα που παράγουν μεγάλα ποσά θερμότητας η οποία παραμένει αναξιοποίητη.
, Wearable θερμοηλεκτρική γεννήτρια παράγει ενέργεια από την θερμοκρασία σώματος
, Wearable θερμοηλεκτρική γεννήτρια παράγει ενέργεια από την θερμοκρασία σώματος

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Nop

Τα ρολόγια SEIKO κουρδίζονταν αυτόματα μέσω της κίνησης των χεριών ήδη από την δεκαετία του 1890 (πριν 120 χρόνια περίπου). Το σώμα μας παράγει σταθερή ενέργεια μέσω της θερμότητας. Μου φαίνεται και πολύ άργησε να γίνει αυτή η εφεύρεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Nothing

Nothing Ear και Nothing Ear (a): Επίσημα τα ακουστικά – Με καλύτερη μπαταρία και ANC

Η Nothing κυκλοφόρησε την τρίτη γενιά ακουστικών της τα Nothing Ear και Ear (a) και φαίνονται πολύ καλές προσφορές.

Gear OnePlus

OnePlus Pad Go: Έρχεται στην Ευρώπη στις 23 Απριλίου

Το OnePlus Pad Go, το προσιτό tablet που κυκλοφόρησε σε ορισμένες αγορές τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, έρχεται τώρα στην Ευρώπη.

Gear Apple

Apple Vision Pro: Μπορεί να εξελιχθεί σε βοηθό υγείας

H Αpple θέλει να φέρει τεχνολογία που θα παρακολουθεί και θα αναλύει βιομετρικά δεδομένα και θα προσφέρει εξατομικευμένη καθοδήγηση.

Gear featured PlayStation 5 Sony

Sony PlayStation 5 Pro: Με ισχυρότερη GPU και ταχύτερη CPU

Νέο δημοσίευμα έρχεται να επιβεβαιώσει αναφορά από τον περασμένο μήνα που ήθελε να έρχεται στην αγορά ένα PlayStation 5 Pro.