Satellite & Digital TV News Report, 24-05-2012

Αυτό την εβδομάδα έχουμε την έναρξη δοκιμών για την νέα δορυφορική υπηρεσία Video on Demand του ΟΤΕ, που λογικά θα ξεκινήσει μετά τις εκλογές και τη διαμάχη μεταξύ VU+ και Dreambox έληξε με το δικαστήριο να αποφασίζει υπέρ της πρώτης. Η SES Astra ήδη έχει ξεκινήσει τις προετοιμασίες για να υποδεχθεί την νέα Ultra HDTV. Τέλος, πρόσφατα είχαμε τον θάνατο του εφευρέτη του πρώτου τηλεχειριστηρίου, ο οποίος δούλευε στην γνωστή εταιρία Zenith, που σήμερα ανήκει στον όμιλο LG.

Κάθε Πέμπτη Satellite & Digital TV News Report, νέα στήλη στο Techblog.
————————————————————————————————————————————

, Satellite & Digital TV News Report, 24-05-2012

OTE SAT: Ετοιμάζει κανάλι Cinema on Demand
Σύμφωνα με το EPG που εμφανίστηκε στο κανάλι TEST3, του ΟΤΕ στon Eurobird 9E φαίνεται πως η πλατφόρμα τεστάρει τις υπηρεσίες pay per view που έχει το IPTV πακέτο και δορυφορικά. Ότι γίνει, θα γίνει σίγουρα μετά τις εκλογές, και ίσως το αποτέλεσμα να επιταχύνει ή να επιβραδύνει τις όποιες εξελίξεις.

————————————————————————————————————————————

, Satellite & Digital TV News Report, 24-05-2012

Θρίαμβος της VU+: Το enigma είναι ελεύθερο!
Με απόφασή του το δικαστήριο του Ντίσελντορφ επιτρέπει στην VU+ να χρησιμοποιεί τον όρο Enigma2 στους δορυφορικούς της δέκτες. Το δικαστήριο αναγνωρίζει πως η Dream Multimedia κατέχει trademark πάνω στη λέξη “enigma”. Όμως συμφωνεί με τη θέση της VU+ πως δεν παραβιάζεται το trademark, αφού η VU+ χρησιμοποιεί τη λέξη enigma2 για να αναφερθεί σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα – λογισμικό, του οποίου ο τίτλος (“working title”) ήταν πάντα αυτός. Με αυτή του την απόφαση, το δικαστήριο σταματά τις ανόητες αιτιάσεις της DMM πως όλοι οι δέκτες που χρησιμοποιούν enigma2 παραβιάζουν τα δικαιώματά της. Πρόκειται για μία μεγάλη νίκη του ελεύθερου λογισμικού και της λογικής.

————————————————————————————————————————————

, Satellite & Digital TV News Report, 24-05-2012

H SES σχεδιάζει το λανσάρισμα καναλιών Ultra HDTV
Η SES Astra ετοιμάζεται για το λανσάρισμα καναλιών στο πρότυπο Ultra HDTV (U-HDTV) σε «δύο με τρία χρόνια». Το λανσάρισμα αυτό έρχεται νωρίτερα από το αναμενόμενο. Το νέο δημοσιοποιήθηκε όταν ο Romain Bausch, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της SES, σε μία σύσκεψη με αναλυτές δήλωσε ότι η εταιρεία είναι έτοιμη να βοηθήσει τους πρωτοπόρους, όπως για παράδειγμα τη BSkyB, για το λανσάρισμα της U-HDTV, «το οποίο θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε δύο με τρία χρόνια από σήμερα». «Η U-HDTV είναι ακόμα στα πρώτα της βήματα, αλλά ενώ η προσέγγιση της NHK είναι για μία εκπομπή σε πλήρη ανάλυση 8K, η άλλη εκδοχή της U-HDTV είναι σε ανάλυση 4K, την οποία βλέπουμε ως περισσότερο εστιασμένη εμπορικά και θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα μόλις σε δύο με τρία χρόνια από σήμερα. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η U-HDTV θα πραγματοποιηθεί. Η BSkyB ήταν από τους πρωτοπόρους της HDTV στην Ευρώπη και έτσι δεν θα δεν πρέπει να εκπλαγείτε αν μας δείτε να συνεργαζόμαστε μαζί της, για να είμαστε οι πρωτοπόροι στην εισαγωγή της Ultra-HDTV τα επόμενα δύο με τρία χρόνια. Η συνεργασία μας με τους πελάτες σε ό,τι έχει να κάνει με τα σχέδια τους είναι πολύ στενή», δήλωσε ο Bausch. Ο Bausch συμπλήρωσε ό,τι υπάρχει άφθονη διαθέσιμη χωρητικότητα στις 28,2 μοίρες ανατολικά για την U-HDTV, πράγμα που ισχύει και για την ηπειρωτική Ευρώπη όπου υπάρχει ανάλογη διαθέσιμη χωρητικότητα στις 19,2 μοίρες ανατολικά. «H SES είναι καλά προετοιμασμένη, και από τη στιγμή που οι πελάτες μας θα είναι έτοιμοι, θα είμαστε και εμείς έτοιμοι χωρίς να χρειαστούν περισσότερες επενδύσεις για χωρητικότητα από μέρους μας.» Κατά σύμπτωση η είδηση προέκυψε την ίδια στιγμή που η ιαπωνική NHK επιβεβαίωσε ότι δοκίμασε με επιτυχία την εκπομπή με πρότυπο U-HDTV 8K στο συνηθισμένο εύρος ζώνης των συχνοτήτων UHF. Το σήμα της εκπομπής στάλθηκε σε απόσταση 4,2 χιλιομέτρων στο Τόκυο με τη χρήση πολλαπλών καναλιών εκπομπής.

————————————————————————————————————————————

, Satellite & Digital TV News Report, 24-05-2012

Πέθανε ο εφευρέτης του τηλεκοντρόλ
Ο Eugene Polley, μηχανικός της Zenith, που συνέλαβε την ιδέα για την κατασκευή ενός ασύρματου τηλεχειριστηρίου για τηλεοράσεις, πέθανε σε ηλικία 96 ετών. Ο Eugene Polley ξεκίνησε την καριέρα του στην Zenith Radio Corporation (σήμερα Zenith Electronics LLC, θυγατρική της LG) το 1935. Οι εφευρέσεις του, κυρίως στον τομέα της τηλεόρασης, κέρδισαν 18 πατέντες στις ΗΠΑ. Η πιο γνωστή εφεύρεση του Polley είναι το τηλεχειριστήριο Flash-Matic, το οποίο ήταν το πρώτο ασύρματο τηλεχειριστήριο για τηλεοράσεις στον κόσμο όταν παρουσιάστηκε το 1955. Το Flash-Matic χρησιμοποιούσε ένα είδος κατευθυντικού φλας για να ενεργοποιεί τα τέσσερα φωτοηλεκτρικά κύτταρα της τηλεόρασης, για την αλλαγή των καναλιών και τη ρύθμιση του ήχου. Δυστυχώς το σύστημα του Photo-Matic αποδείχθηκε προβληματικό, αφού οι αισθητήρες ενεργοποιούνταν και από το άμεσο ηλιακό φως. Η εφεύρεση του Polley οδήγησε σε μία καλύτερη συσκευή ένα χρόνο αργότερα από τον Robert Adler, επίσης μηχανικό της Zenith, ο οποίος χρησιμοποίησε υπέρηχους στο τηλεχειριστήριο του αντί για φως. Αργότερα και οι δύο αυτοί τύποι τηλεχειριστηρίου αντικαταστάθηκαν από συστήματα που χρησιμοποιούν υπέρυθρη οπτική ακτινοβολία, η οποία έδωσε τη δυνατότητα ενσωμάτωσης στις συσκευές αυτές περισσότερων και πιο πολύπλοκων λειτουργιών. Η εφεύρεση του Polley έφερε την επανάσταση στην τηλεθέαση. Το τηλεχειριστήριο είναι σήμερα τόσο διαδεδομένο που γενιές τηλεθεατών αγνοούν σε μεγάλο βαθμό ότι υπήρξε μία εποχή που κάποιος έπρεπε να σηκωθεί από τον καναπέ για αλλάξει κανάλι από το κουμπιά ελέγχου της τηλεόρασης.

————————————————————————————————————————————

Τη στήλη Sat & Digital TV News Report επιμελείται το μηνιαίο περιοδικό για τη δορυφορική και ψηφιακή τηλεόραση Digital TV info.
, Satellite & Digital TV News Report, 24-05-2012

Ένας διακόπτης DiSEqC 2X1 με κάθε τεύχος του Digital TV Info!
Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα το περιοδικό Digital TV info, χαρίζει ένα μοναδικό δώρο στους αναγνώστες του. Συγκεκριμένα, σε συνέχεια του LNB που προσέφερε, αυτό το μήνα με κάθε τεύχος σας χαρίζει ένα διακόπτη Edision DiSEqC 2×1.

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Digital TV Software

Άσχημα νέα για τους συνδρομητές της Hulu TV – Έρχεται άνοδος τιμών

Άσχημα νέα έρχονται για τους συνδρομητές τη Hulu + Live TV, καθώς το πακέτο Live TV της πλατφόρμας θα κοστίζει περισσότερο από τις 8 Δεκεμβρίου 2022.

Space News Report News Report Space News Report vembos

Space News Report – 12.12.2012

Ένα νέο τροχοφόρο σχεδιάζει να στείλει η NASA στον Άρη το 2020 –αλλά δεν φαίνεται να έχει και ιδιαίτερη δυνατότητα να εντείνει την εξερεύνηση του πλανήτη. Παράλληλα καταστρώθηκε ένα πλάνο για την συλλογή σωματιδίων από τους γκέιζερ του Εγκέλαδου, νέα δορυφορικά πλάνα αποκαλύπτουν ένα φαντασμαγορικό νυχτερινό πανόραμα της Γης, ενώ συμπληρώθηκαν σαράντα χρόνια από την […]

Space News Report News Report Space Space News Report

Space News Report – 05.12.2012

Ανακοινώθηκε τελικά η «συνταρακτική» ανακάλυψη που πραγματοποίησε το Curiosity στον Άρη. Όμως μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί η ανακάλυψη κοιτασμάτων πάγου στον φλογισμένο Ερμή. Στο μεταξύ ανακαλύφθηκε μια διαστημική ρουφήχτρα που ξερνά μάζα 400 Ηλίων κάθε χρόνο, ενώ 11 εργαστήρια μελετούν αστρόσκονη που έφερε στη Γη ένα ιαπωνικό διαστημόπλοιο μετά από πολλές περιπέτειες.

Space News Report News Report Space Space News Report

Space News Report – 21.11.2012

Δυο άντρες και μια γυναίκα προσεδαφίστηκαν στις χιονισμένες στέπες της Κεντρικής Ασίας ολοκληρώνοντας ακόμα μια αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Στο μεταξύ ανακαλύφθηκε ότι κάποτε έρεε ζεστό νερό στον Άρη, εντοπίστηκε ένας εξωπλανήτης ορφανός από ήλιο, ενώ χάρη σε ένα εντυπωσιακό βαρυτικό φαινόμενο έγινε εφικτή η ανακάλυψη του πιο μακρινού γαλαξία του σύμπαντος.