AV1 Video Codec: Περισσότερο on-line 4K video με μικρότερη χρήση δεδομένων

aomedia av1 video codec online 4k video μικρότερη χρήση δεδομένων, AV1 Video Codec: Περισσότερο on-line 4K video με μικρότερη χρήση δεδομένων

Με την υποστήριξη εταιρειών-κολοσσών έγινε μια “συμμαχία” για την ανάπτυξη video codec, δηλαδή αλγόριθμος συμπίεσης video που μικραίνει τη χωρητικότητά του χωρίς να αλλοιώνεται η ποιότητα, έτσι ώστε όλο και περισσότεροι χρήστες να έχουν πρόσβαση σε 4Κ video στο διαδίκτυο για οποιαδήποτε χρήση, μιας και η τάση για υψηλότερης ποιότητας video streaming αυξάνεται ραγδαία.

Με το 4K video να μπαίνει όλο και περισσότερο στη ζωή μας, είναι λογικό οι χρήστες του διαδικτύου να επιθυμούν να παρακολουθούν τέτοιας ποιότητας video πολύ περισσότερο από πριν. Υπάρουν όμως οι τεχνικές δυσκολίες αλλά και οι απαιτήσεις σε δεδομένα και στο τέλος η πλειοψηφία των χρηστών να μπορεί να παρακολουθεί video ανάλυσης Full HD ή και μικρότερης ανάλυσης. Το πρόβλημα αυτό φαίνεται πως θα λυθεί με την Alliance for Open Media (AOMedia) μιας και χρειάστηκαν τρία χρόνια για να αναπτύξουν τον AOMedia Video Codec 1.0 (AV1) ο οποίος δε δεσμεύεται από πνευματικά δικαιώματα.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο codec, οι χρήστες του διαδικτύου θα μπορούν μέσω οποιασδήποτε συσκευής να παρακολουθούν video ανάλυσης 4K ή και υψηλότερης ποιότητας με 30% μεγαλύτερη συμπίεση από τους codecs που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, ενώ καταναλώνουν λιγότερα δεδομένα. Αυτό είναι κάτι πολύ θετικό μιας και καθημερινά παρακολουθούμε on-line video, πραγματοποιούμε video κλήσεις, βλέπουμε την αγαπημένη μας ταινία, κάνοντας το online video μια καθημερινή συνήθεια. Σύμφωνα με τη Cisco Visual Networking Index, μέχρι το 2021, το 82% της “κίνησης” στο διαδίκτυο θα είναι βασισμένη στη χρήση video.

Το πόσο μεγάλο βήμα είναι αυτό για τη βιομηχανία του on-line video, το καταλαβαίνουμε από το ότι πλέον οι εταιρείες θα μπορούν να αναπτύξουν ακόμα περισσότερες συσκευές και υπηρεσίες βασισμένες στο 4Κ ή και υψηλότερης ποιότητας video για όλους τους καταναλωτές. Αυτό το νέας γενιάς video format βασισμένο στον AV1 open-source (ανοιχτού λογισμικού) codec, θα μπορεί να προσαρμοστεί σε οποιαδήποτε σύγχρονη συσκευή με οποιδήποτε internet bandwidth για να μπορούν όλο και περισσότεροι χρήστες να έχουν πρόσβαση σε αυτό.

Ένα τέτοιο βήμα αποτελεί μια πολύ μεγάλη κίνηση προς όφελος του τελικού καταναλωτή και αν αναλογιστούμε το ότι την AOMedia την ίδρυσαν εταιρείες-κολοσσοί όπως η Amazon, Apple, Arm, Cisco, Facebook, Google, IBM, Intel, Microsoft, Mozilla, Netflix και NVIDIA, τότε είναι πολύ πιθανό μέσα από αυτή τη συνεργασία να προκύψει κάτι πρωτοποριακό προς όφελος όλων.

Πηγή

Λάτρης της τεχνολογίας τα τελευταία 20 χρόνια και παιδί της πληροφορικής με σπουδές στην Αγγλία. Fan της Apple και δεν το κρύβει αλλά καταφέρνει και αντιμετωπίζει την τεχνολογία με αντικειμενικότητα, παρακολουθώντας τα τεχνολογικά δρώμενα σε καθημερινή βάση.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet 4K YouTube

Μείωση τιμής για το YouTube TV 4K Plus

Το YouTube μπορεί να ξεκίνησε ως μία δωρεάν πλατφόρμα μουσικής, όμως πλέον οι επιλογές για τους χρήστες είναι ατελείωτες, όπως το YouTube TV 4K Plus.

Home Cinema LG OLED 4K

Mε κάθε αγορά μιας LG OLED GX TV δώρο ένα GX Sound Bar

Απόλυτη οπτικοακουστική αρμονία στον χώρο σας με την OLED GX TV και το κορυφαίο GX Sound Bar της LG. Mε κάθε αγορά μιας OLED GX TV δώρο ένα GX Sound Bar.

Smartphones 4K Xiaomi Android smartphones Xiaomi Pocophone F1

4Κ ανάλυση στα 60fps για το Xiaomi Pocophone F1

Η ομάδα της Xiaomi ετοιμάζει πακέτο αναβάθμισης για το Pocophone F1, το οποίο αναμένεται να αναβαθμίσει σημαντικά την απόδοση της κάμερας καθώς και την κατανάλωση της μπαταρίας.

Smartphones 4K Google Google Play

Google Play Movies: Ξεκίνησε η διάθεση 4K περιεχομένου στην ανάλογη τιμή

Η Google προχώρησε σε μια κίνηση που πολλοί περίμεναν για καιρό, ξεκινώντας τη διάθεση 4K περιεχομένου στο Google Play Movies store. Πριν από λίγες εβδομάδες λάνσαρε το 4K-capable Chromecast Ultra, αλλά το Play Store δεν είχε περιεχόμενο που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η νέα συσκευή.