b.ook.gr, Διαγωνισμός για τη δημιουργία ενός πρότυπου e-book reader

Διαβούλευση για έναν πρωτότυπο διαγωνισμό ιδεών ξεκίνησε στον δικτυακό τόπο b.ook.gr Στόχος του διαγωνισμού είναι να κατατεθούν εμπνευσμένες ιδέες και προτάσεις για τη δημιουργία ενός πρότυπου ψηφιακού αναγνώστη βιβλίων (e-book reader), καθώς και του περιβάλλοντος υποστήριξής του, που θα απευθύνεται σε μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς προκειμένου να ενισχυθεί ο χώρος της εκπαίδευσης και να βελτιωθεί η εκπαιδευτική διαδικασία μέσω των Νέων Τεχνολογιών.

, b.ook.gr, Διαγωνισμός για τη δημιουργία ενός πρότυπου e-book reader

Η διεισδυτικότητα των νέων τεχνολογιών στην καθημερινότητα των νέων είναι όχι μόνο εντυπωσιακή, συγκριτικά με άλλες ηλικιακές κατηγορίες, αλλά και διαρκώς αυξανόμενη. Οι νέοι χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τις πολλαπλές δυνατότητες που παρέχει η τεχνολογία για επικοινωνία, ψυχαγωγία, ενημέρωση και αλληλεπίδραση. Σε αυτή την εποχή της κοινωνίας της πληροφορίας, όπου το “παραδοσιακό” βιβλίο είναι κάθε άλλο παρά η μοναδική πηγή γνώσης, η προσπάθεια για δημιουργική ενσωμάτωση και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και εργαλείων στην ελληνική εκπαίδευση κρίνεται απαραίτητη.

Η ενίσχυση αυτής ακριβώς της προσπάθειας εκσυγχρονισμού του εκπαιδευτικού συστήματος είναι και ο απώτερος στόχος του Ανοιχτού Διαγωνισμού Ιδεών Ψηφιακού Αναγνώστη Βιβλίων (e-book reader), ο οποίος είναι μια πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Πατρών και της Εταιρείας Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (EEΛ/ΛΑΚ) και τελεί υπό την αιγίδα της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού. Το τελικό κείμενο της Προκήρυξης του Διαγωνισμού θα προκύψει από τη διαδικτυακή διαδικασία Διαβούλευσης, στην οποία καλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν καταθέτοντας τα δικά τους σχόλια και προτάσεις μέχρι τις 4 Οκτωβρίου 2009.

Πέραν της συσκευής, βασικός στόχος του διαγωνισμού είναι η δημιουργία του “οικοσυστήματος” υποστήριξης του, εστιασμένου στις ανάγκες του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Για την επίτευξη των στόχων του διαγωνισμού, είναι απαραίτητη η αντιμετώπιση του ζητήματος με σφαιρικό/διεπιστημονικό τρόπο που θα “γεννήσει” προτάσεις για τη συσκευή (υλικό, λογισμικό, user interface, διασύνδεση, δικτύωση, κ.λπ.), το διαδικτυακό περιβάλλον χρήσης των συσκευών και διανομής περιεχομένου από διδασκόμενους και διδάσκοντες, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους θα ενσωματωθεί το e-reader στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Ο διαγωνισμός στηρίζει το μοντέλο της ανοικτής καινοτομίας που συνδυάζει τη δυναμική συμμετοχή παραγωγικών δυνάμεων και προάγει τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα. Έτσι, επιτρέπεται η συνεργασία μεταξύ των συμμετεχόντων. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν φυσικά και νομικά πρόσωπα, χωρίς κανέναν περιορισμό. Λόγω της σφαιρικής/διεπιστημονικής θεώρησης του θέματος, ενθαρρύνεται η συμμετοχή διαφόρων επιστημόνων και ειδικών σε ομάδες συνεργασίας. Μηχανικοί, παιδαγωγοί, προγραμματιστές, σχεδιαστές και ειδικοί σε ζητήματα εκδόσεων μπορούν να συγκροτήσουν ομάδες εργασίας, με τη σύνθεση που θεωρούν ότι θα αποδώσει την καλύτερη δυνατή πρόταση.

Αποτέλεσμα του Διαγωνισμού θα είναι η βράβευση τριών προτάσεων με χρηματικά βραβεία 15.000, 10.000 και 5.000 ευρώ αντίστοιχα. Η πρόταση που θα πάρει το πρώτο βραβείο θα λάβει επιπλέον χρηματοδότηση προκειμένου να δημιουργήσει ένα λειτουργικό πρωτότυπο της συσκευής και του διαδικτυακού πλαισίου υποστήριξης λειτουργίας της. Τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία θα αξιολογηθούν οι προτάσεις από την εννιαμελή επιτροπή αξιολόγησης είναι η ευστοχία, η διεπιστημονική προσέγγιση και ο καινοτόμος χαρακτήρας της ιδέας.

Πηγή: ΕΚΤ

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Internet

Πτώση ταχυτήτων του Internet στην Ρωσία λόγω έλλειψης εξοπλισμού

Η εταιρεία ειδήσεων και αναλύσεων Telecom Daily παρουσίασε έκθεση που έδειξε ότι οι ταχύτητες του ίντερνετ στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έπεσαν σε περιοχές εκτός Μόσχας λόγω αποχώρησης ξένων εταιρειών κατασκευής εξοπλισμού.

Business Elon Musk Internet

Η Starlink δοκιμάζει την υπηρεσία “Global Roaming” για 200 $ το μήνα

Η Starlink δοκιμάζει μια νέα δορυφορική υπηρεσία Διαδικτύου, που θα σας επιτρέψει να “συνδέεστε σχεδόν από οπουδήποτε στην ξηρά στον κόσμο”, σύμφωνα με ένα μήνυμα που έχουν λάβει ορισμένοι χρήστες της εταιρείας.

Business Internet wifi

Delta Airlines: Θα παρέχει δωρεάν Wi-Fi στους επιβάτες των πτήσεων

Από τον Φεβρουάριο του 2023 η Delta Airlines αναμένεται να προσφέρει δωρεάν Wi-Fi στους επιβάτες των πτήσεων της, ως αποτέλεσμα έρευνας και δοκιμών που έχουν ξεκινήσει πριν χρόνια.

Business Internet Microsoft

Microsoft: Θέλει να προσφέρει πρόσβαση στο διαδίκτυο για 100 εκατ. ανθρώπους στην Αφρική μέχρι το 2025

Η Microsoft στοχεύει να εξασφαλίσει την πρόσβαση στο διαδίκτυο για 100 εκατ. ανθρώπους στην Αφρική μέχρι το 2025, συνεργαζόμενη με έναν πάροχο δορυφορικών υπηρεσιών.