Υποβολή Φορολογικών Δηλώσεων μέσω Ίντερνετ | Αύξηση 198% από το 2003

, Υποβολή Φορολογικών Δηλώσεων μέσω Ίντερνετ | Αύξηση 198% από το 2003Σημαντική αύξηση παρουσιάζει η χρήση της διαδικτυακής πύλης TAXISnet της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών όσον αφορά στην ηλεκτρονική υποβολή Δηλώσεων Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων. Συνολικά στο χρονικό διάστημα μεταξύ 2003-2007 στις ηλεκτρονικές δηλώσεις φόρου εισοδήματος σημειώθηκε αύξηση κατά 198%.

Όπως τονίζει στο sepe.gr ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, κύριος Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, φέτος, υφίσταται ήδη αύξηση 45% στην υποβολή δηλώσεων εισοδήματος μέσω του Internet σε σχέση με το 2007. Πέρυσι 610.000 πολίτες υπέβαλλαν δηλώσεις εισοδήματος ηλεκτρονικά.

Όπως τονίζεται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και συνολικά η χρήση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της είναι ανοδική. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία οι πιστοποιημένοι χρήστες ηλεκτρονικών υπηρεσιών το 2007 ανήλθαν σε 2.000.000, παρουσιάζοντας αύξηση 99,4% σε σχέση με το 2003.

Οι συνολικές ηλεκτρονικές συναλλαγές το 2007 έφτασαν τις 5.045.358, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 26,5% σε σχέση με το 2006 και 273,7% σε σχέση με το 2003.

Συνεπώς, 5.045.358 επισκέψεις στην εφορία δε χρειάστηκε να πραγματοποιηθούν το 2007, με σημαντική εξοικονόμηση κόστους και πόρων για πολίτες και επιχειρήσεις, αλλά και την εθνική οικονομία. 1.000.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις ήδη μπορούν να πραγματοποιούν ηλεκτρονικά το βασικό κύκλο των ετήσιων συναλλαγών τους με την εφορία μέσω των νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών, που περιλαμβάνει Φορολογικές δηλώσεις (Ε1, Ε2, Ε3, Ε9), Περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, Εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ, Συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών, Οριστική δήλωση φόρου μισθωτών υπηρεσιών (ΦΜΥ).

Συνολικά, μόνο κατά το έτος 2007 και λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ηλεκτρονικές συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν (δηλώσεις εισοδήματος, ΦΜΥ, ΦΠΑ, συγκεντρωτικές καταστάσεις τιμολογίων, κ.λπ.), εκτιμάται ότι εξοικονομήθηκαν:
– 10.000.000 παραγωγικές ώρες, που αντιστοιχούν σε όφελος τουλάχιστον 200.000.000€ για πολίτες, επιχειρήσεις και συνολικά την εθνική οικονομία.
– 390.000 παραγωγικές ώρες, που αντιστοιχεί στην εργασία 250 περίπου υπαλλήλων για ένα χρόνο, για το προσωπικό του Υπουργείου.

Με την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης εισοδήματος, ο πολίτης:
– Εξοικονομεί παραγωγικές ώρες, καθότι δε χρειάζεται να μετακινηθεί από το σπίτι ή την εργασία του και να αναμείνει ώστε να εξυπηρετηθεί.
– Έχει άμεσα στη διάθεσή του έγκυρο ηλεκτρονικό εκκαθαριστικό σημείωμα που μπορεί να χρησιμοποιήσει όπου αυτός χρειάζεται. Η εκκαθάριση της δήλωσης εισοδήματος γίνεται ταυτόχρονα μόλις ολοκληρωθεί επιτυχώς η ηλεκτρονική υποβολή της.
– Παραλαμβάνει το εκτυπωμένο εκκαθαριστικό σημείωμα το αργότερο σε 20 ημέρες έναντι των 3 μηνών (κατά μέσο όρο) που απαιτείται κατά τη συμβατική υποβολή της δήλωσης.
– Έχει τη δυνατότητα να ανακτήσει το περιεχόμενο των φορολογικών του δηλώσεων, χωρίς να χρειάζεται να διατηρεί έντυπο αρχείο ή να μεταβεί στην εφορία.

Συμπερασματικά, περίπου το 10% του συνόλου των εργαζομένων πολιτών αξιοποιεί τo Internet για τις συναλλαγές του με το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

Πηγή: ΣΕΠΕ

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business SEPE

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του digital economy forum 2020: Χτίζοντας την Ψηφιακή Ελλάδα

Ο Ψηφιακός μετασχηματισμός καίριων κλάδων της οικονομίας και το μέλλον των ψηφιακών υποδομών έδωσαν το στίγμα του digital economy forum 2020.

Business featured SEPE

Το Techblog Χορηγός Επικοινωνίας του digital economy forum 2020

Για ακόμα μια χρονιά το Techblog είναι Χορηγός Επικοινωνίας digital economy forum του ετήσιου συνεδρίου που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας.

Internet SEPE

Η τεχνολογία συνδράμει με δωρεάν λύσεις στον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού

Δωρεάν λύσεις οι οποίες συνδράμουν στον περιορισμό των προσωπικών επαφών σε ειδική ενότητα στο portal του ΣΕΠΕ.

Business SEPE

Εκλογή του Γενικού Διευθυντή του ΣΕΠΕ κ. Γιάννη Σύρρου στο ΔΣ του DIGITALEUROPE

Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Βιομηχανίας Ψηφιακής Τεχνολογίας – DIGITALEUROPE για τη διετία 2019-2021, εκλέχθηκε ο κύριος Γιάννης Σύρρος, Γενικός Διευθυντής του ΣΕΠΕ.