Ετήσια Μελέτη της ΕCTA για τις Ευρωπαϊκές Αγορές Τηλεπικοινωνιών

, Ετήσια Μελέτη της ΕCTA για τις Ευρωπαϊκές Αγορές ΤηλεπικοινωνιώνΔημοσιεύτηκε η ετήσια μελέτη της ECTA (European Competitive Telecommunications Association) με τίτλο “ECTA Regulatory Scorecard 2007”, σχετικά με το περιβάλλον της αγοράς ηλεκτρονικών επικοινωνιών σε 19 ευρωπαϊκές χώρες. Το 2007, η Ελλάδα ως χώρα, κατατάσσεται τρίτη από το τέλος (μεταξύ 19 χωρών), έναντι προτελευταίας το 2006 (μεταξύ 17 χωρών) και τελευταίας το 2005 (μεταξύ 16 χωρών). Σημειώνεται ότι φέτος η Ελλάδα βαθμολογήθηκε υψηλότερα από χώρες, οι οποίες προηγούνταν κατά τα έτη 2005 και 2006.

Από την ανάλυση της μελέτης του 2007, προκύπτουν ιδιαίτερα σημαντικά συμπεράσματα, σε σύγκριση με την αντίστοιχη μελέτη του 2006. Συγκεκριμένα, από τις 19 επιμέρους κατηγορίες που αναλύονται στη μελέτη, η Ελλάδα παρουσιάζει υψηλή επίδοση σε 6, μέση επίδοση σε 4 και χαμηλή επίδοση σε 9. Τα αντίστοιχα μεγέθη το 2006 ήταν (σε σύνολο 18 κατηγοριών) 2 με υψηλή επίδοση, 7 με μέση επίδοση και 9 με χαμηλή επίδοση. Ως εκ τούτου, διαπιστώνονται ορατά βήματα βελτίωσης σε πολλούς τομείς.

Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στην κατηγορία ευρυζωνικής πρόσβασης bitstream, όπου η Ελλάδα εμφανίζει μέση επίδοση, γεγονός που αντανακλά τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στον τομέα της ευρυζωνικότητας. Στην κατηγορία των ευρυζωνικών υποδομών ωστόσο, η μελέτη χρησιμοποιεί στοιχεία από τις αρχές του 2007 (γραμμές Αδεσμοποίητης Πρόσβασης στον Τοπικό Βρόχο ως ποσοστό επί του συνόλου των ευρυζωνικών γραμμών) ή και παλαιότερα (χαμηλότερη τιμή ευρυζωνικής πρόσβασης ανά Mbps). Ως αποτέλεσμα, η βαθμολογία της Ελλάδας δεν λαμβάνει υπόψη την αξιοσημείωτη πρόοδο που έχει επιτευχθεί κατά το 2007.

Όσον αφορά τον Εθνικό Ρυθμιστή Τηλεπικοινωνιών (ΕΕΤΤ), επισημαίνεται ότι στην κατηγορία «Ανεξαρτησία της Ρυθμιστικής Αρχής» η επίδοση της Ελλάδας είναι υψηλή για το 2007, ενώ ήταν μέση για το 2006. Επίσης, στην κατηγορία «Ταχύτητα διαδικασιών», η οποία αναφέρεται κυρίως στην ταχύτητα ολοκλήρωσης εκ μέρους της ΕΕΤΤ της Ανάλυσης Αγορών, η επίδοση της Ελλάδας είναι υψηλή για το 2007 ενώ ήταν χαμηλή το 2006. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το 2007 έγιναν ορατά τα αποτελέσματα της Ανάλυσης Αγορών και κατέστη δυνατό να αξιολογηθεί η ταχύτητα με την οποία είχε εργαστεί η ΕΕΤΤ κατά το 2006.

Δείτε επίσης:
> Εκφραστείτε με το Windows Live
> Παρακολουθήστε εκπομπές του Top Gear στο Playstation3
> Δωρεάν Wi-Fi στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
tasosvel

πάντως μέσα στο 2007 έχουν γίνει πολλά βήματα προόδου τόσο στις ευρυζωνικές συνδέσεις όσο και γενικότερα στην παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Λογικά το 2008 θα πάμε ακόμα καλύτερα.

p.s ε και για να μην ξεχνιόμαστε μια καλύτερη αντιμετώπιση των καταναλωτών απο τους εναλλακτικούς παρόχους dsl δεν θα έβλαπτε:)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet EETT featured

Τηλεπικοινωνίες Ελλάδα: Στα σκαριά επιπλέον χρεώσεις των καταναλωτών

Η ΕΕΚΕ (Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας) εξέδωσε Δελτίο Τύπου μέσα από το οποίο κατηγορεί την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (EETT).

Gear EETT

Απαγόρευση κυκλοφορίας του αφυγραντήρα Juro-Pro Ruby 30L WiFi και λάμπας WiFi

Απαγόρευση διάθεσης στην ελληνική αγορά των ραδιοεξοπλισμών COOLSEER RGB WIFI GU10 SMART SPOTLIGHT και “Αφυγραντήρας, Καθαριστής αέρα Ιονιστής Juro-Pro Ruby 30L WiFi.

Gear Black Friday 2022

Black Friday 2022: Τι προσέχω στα courrier όταν παραλαμβάνω αγορές μέσω Internet

Λόγω της αυξημένης ζήτησης για υπηρεσίες courrier που παρατηρείται τη Black Friday 2022, δείτε αυτό το βίντεο για την αποφυγή τυχόν προβλημάτων κατά τη διαδικασία παραλαβής των παραγγελιών σας.

Internet EETT featured

Δικαιώματα καταναλωτή για την παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών

Η ΕΕΤΤ εξέδωσε, σε συνέχεια σχετικής δημόσιας διαβούλευσης, τον νέο Κώδικα Δεοντολογίας για την παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών στους καταναλωτές.