Έξαρση dialers – Φραγή απευθείας κλήσεων από την ΕΕΤΤ

Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (EETT), αφού διερεύνησε καταγγελίες και συνέλλεξε στοιχεία κίνησης τόσο από τον ΟΤΕ όσο και από τους υπόλοιπους παρόχους δημόσιων τηλεφωνικών υπηρεσιών, διαπίστωσε σημαντική αύξηση των κλήσεων προς τους διεθνείς προορισμούς Nauru (+00674), Solomon Islands (00677) και Wallis and Futuna (++00681), από την αρχή του έτους 2007.

Σε συνέχεια των διαπιστώσεών της και λαμβάνοντας υπόψη ανάλογα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες καθώς επίσης και τις πρακτικές που ακολούθησαν για την αντιμετώπισή τους, η ΕΕΤΤ, προχώρησε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της για την προστασία των καταναλωτών, στη λήψη των ακόλουθων προσωρινών μέτρων:

1. Προσωρινή φραγή της απευθείας κλήσης από σταθερά τηλέφωνα προς τους διεθνείς προορισμούς Nauru (00 674), Solomon Islands (00677) και Wallis and Futuna (00 681). Η κίνηση προς τους συγκεκριμένους διεθνείς προορισμούς θα εξυπηρετείται μέσω της υλοποίησης από τον ΟΤΕ υπηρεσίας τηλεφωνητή (operator) έτσι ώστε να αποφεύγονται ακούσιες κλήσεις μέσω του υπολογιστή. Επιπλέον η ανωτέρω λίστα με τους διεθνείς προορισμούς θα συμπληρώνεται ή /και θα τροποποιείται από την ΕΕΤΤ με βάση τα στοιχεία που θα συλλέγει.

2. Συστηματική και επισταμένη ενημέρωση όλων των χρηστών διαδικτύου από τους παρόχους διαδικτύου, μέσω ενημερωτικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων. Η ενημέρωση πρέπει να επικεντρώνεται στους κινδύνους που υπάρχουν από κακόβουλους dialers, τόσο σε διεθνείς προορισμούς όσο και σε αριθμούς αυξημένης χρέωσης, καθώς επίσης στους τρόπους προστασίας και αντιμετώπισής τους, μέσω της χρήσης συγκεκριμένου υλικού και λογισμικού.
Επισημαίνεται ότι τα συγκεκριμένα προσωρινά μέτρα θα ισχύσουν για 6 μήνες, εκτός αν οριστεί διαφορετικό χρονικό διάστημα ισχύος από νεότερη απόφαση της ΕΕΤΤ.

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Android Android Malware malware

Android: Malware “προσποιείται” ότι είναι το Uber για να κλέψει κωδικούς

Άλλη μια εκδοχή του Android.Fakeapp Trojan εντόπισε η Symantec, η οποία αυτή τη φορά μιμείται το UI του Uber, προκειμένου να ξεγελάσει τους χρήστες να εισάγουν τους κωδικούς τους.

Computers Linux Symantec virus

Symantec, Ιός στοχεύει συσκευές με Linux συνδεδεμένες με το Internet

Ο Kaoru Hayashi, αναλυτής της Symantec δημοσίευσε μία αναφορά που κάνει λόγο για ένα ιό τύπου ”worm” που προσβάλει συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο Internet και έχουν λειτουργικό σύστημα Linux. Ο ιός έχει όνομα Linux.Darlloz και επιτίθεται σε CPUs που βρίσκουμε μέσα σε διάφορες συσκευές όπως σε router, κάμερες ασφαλείας, βιομηχανικά συστήματα ελέγχου και φυσικά […]

Smartphones Smartphones Symantec

Από τα κινητά που χάνονται τα μισά επιστρέφουν στον κατόχους τους

Η Symantec πραγματοποίησε ένα ενδιαφέρον πείραμα για να αναδείξει το πρόβλημα της απώλειας των προσωπικών και εταιρικών μας στοιχείων. Φόρτωσε με ψεύτικα στοιχεία 50 κινητά τηλέφωνα και τα “έχασε” σε κεντρικά σημεία αμερικάνικων μεγαλουπόλεων φροντίζοντας πρώτα να τα παρακολουθεί με δικό της spyware λογισμικό. Τα αποτελέσματα έδειξαν σε πάνω από το 80% των κινητών ελέγχθηκαν […]

Software Android Symantec

Android.Counterclank, Malware απειλεί 5 εκατομμύρια συσκευές Android

Η γνωστή εταιρεία ασφαλείας Symantec μας προειδοποιεί ότι διαδίδεται αυτή την εποχή ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο malware που είναι πιθανότατα σε θέση να επιτρέπει την υποκλοπή ευαίσθητων δεδομένων που έχουμε αποθηκεύσει στο Android smartphone ή tablet μας. Το malware είναι γνωστό ως Android.Counterclank και μπορεί μέχρι σήμερα να έχει προσβάλει ακόμη και 5 εκατομμύρια συσκευές Android […]