FBI και Europol ξηλώνουν πάνω από 400 σελίδες στο Darknet

Μόλις ένα χρόνο μετά το κλείσιμο του αρχικού Silk Road, ένα site το οποίο διακινούσε ναρκωτικά και όπλα ανώνυμα στο internet, το FBI έκλεισε και το Silk Road 2.0 και συνέλαβε τον ιδρυτή του Blake Benthall στο San Frasinsco. Ο Benthall αντιμετωπίζει κατηγορίες που αφορούν την διακίνηση ναρκωτικών, computer hacking, πώληση πλαστών ταυτοτήτων και ξέπλυμα χρημάτων.

Αλλά από ότι φαίνεται αυτό ήταν η κορυφή του παγόβουνου καθώς το FBI και η Europol συνεργάστηκαν κατά πολλών όμοιων αγορών στο Darknet.

Η επιχείρηση με κωδική ονομασία “Operation Onymous” είχε ως αποτέλεσμα την σύλληψη 17 ατόμων, την αφαίρεση 410 κρυμμένων υπηρεσιών που πρόσφεραν παράνομα όπλα και ναρκωτικά, την κατάσχεση ενός εκατομμυρίου Bitcoins και 250.000 δολάρια σε μετρητά και ναρκωτικά.

Ο Troels Oerting του Ευρωπαικού Κέντρου για το κυβερνοέγκλημα, ανέφερε ότι δεν είχαν ακόμη χρόνο για να φτιάξουν μια λίστα με τα αποτελέσματα της επιχείρησης, αλλά κατάφεραν να πλήξουν, ανάμεσα σε άλλα το Cloud 9, Hydra, Pandora και το Cannabis Road.

Όπως και τα 2 Silk Road, αυτά τα sites χρησιμοποιούσαν το Tor για να παραμένουν ανώνυμα, αλλά με κάποιο τρόπο ήταν ακόμη εκτεθειμένα. Λεπτομέρειες για το πως αποκάλυψαν τα site αυτά δεν δόθηκαν, αλλά σύμφωνα με τον Ulf Bergstrom του Eurojust “Δεν είσαι ανώνυμος πλέον όταν χρησιμοποιείς το Tor”.

Το Tor δημιουργήθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ για να προστατέψει την ανωνυμία των εθνικών επικοινωνιών ασφαλείας, αλλά χρησιμοποιείται από ακτιβιστές, εγκληματίες και άλλους που θέλουν να αποφύγουν την παρακολούθηση και να παραμείνουν ανώνυμοι.

Ένα thread στο Reddit, που χαρτογραφεί τα site που έριξε το FBI από το Darknet, αναφέρει τον τρόπο με τον οποίο κατάφερε να ταυτοποιήσει το Blake Benthall. Σύμφωνα λοιπόν με το μηνυτήριο PDF εντόπισαν και δημιούργησαν ένα image του server που έκανε host το site. Ενώ αυτό είχε συμβεί, έφτασε στον host ένα email για support request το οποίο ζητούσε να μην κάνουν restart τον server. Αυτό ήταν το κρίσιμο σημείο καθώς το FBI απέκτησε τα logs από το Gmail τα οποία συνέδεσαν τον Benthall με την IP η οποία άνηκε στο ξενοδοχείο το οποίο διέμενε.

fbi europol shut down darknet sites, FBI και Europol ξηλώνουν πάνω από 400 σελίδες στο Darknet

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Darknet

Εμβόλια κατά του κορονοϊού πωλούνται στο Darknet έως 1.200 δολάρια Αμερικής

Έρευνα σε 15 διαφορετικές αγορές στο Darknet βρήκαν διαφημίσεις για τρία εμβόλια κατά της COVID: αυτά των Pfizer/BioNTech, AstraZeneca και Moderna.

Internet Darknet

Genesis Darknet: Ηλεκτρονικό κατάστημα στο οποίο διακινούνται δεκάδες χιλιάδες προφίλ κλώνοι

Το Genesis Darknet είναι ένα ηλεκτρονικό κατάστημα στο οποίο πωλούνται πάνω από 60.000 κλεμμένες “ψηφιακές μάσκες” και λογαριασμοί χρηστών σε τιμές που από $5 έως $200 το καθένα.