FORD SYNC 3: Τα αυτοκίνητα γίνονται έξυπνα

Το Techblog είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στο Booth της Ford στην πρόσφατη έκθεση Mobile World Congress 2016 στη Βαρκελώνη και να δει από κοντά το μέλλον των αυτοκινήτων. Σε μερικά χρόνια η μορφή του εσωτερικού των αυτοκινήτων θα αλλάξε με την Ford να οδηγεί τις εξελίξεις.

Τα έξυπνα αυτοκίνητα του μέλλοντος, δηλαδή των επόμενων 10 ετών, θα παρέχουν πολλές υπηρεσίες μέσω ειδικών εφαρμογών που θα επιλέγονται από οθόνη αφής, μοιάζοντας όλο και περισσότερο στα smartphones που χρησιμοποιούμε σήμερα.

Ford Sync 3, FORD SYNC 3: Τα αυτοκίνητα γίνονται έξυπνα

Ο κ. Joerg G. Ullrich, Advanced Consumer Experience Marketing της Ευρώπης μας εξήγησε ότι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας είναι να πείσει το καταναλωτικό κοινό ότι οι νέες τεχνολογίες και υπηρεσίες είναι ασφαλείς.

Ο ίδιος πιστεύει ότι “Είναι θέμα χρόνου οι καταναλωτές να εμπιστευτούν τις νέες τεχνολογίες και να τις κάνουν μέρος της καθημερινότητας τους”.

Ο κ. Will Farrelly, Ford Smart Mobility Manager, δήλωσε ότι το νέο SYNC 3 και το App Link έχουν σκοπό να κάνουν την μετακίνηση ακόμα πιο προσωποποιημένη και ο χρήστης να μπορεί να έχει ακόμα μεγαλύτερη αλληλεπίδραση με το όχημα του. Σκοπός της Ford είναι να συνδέσει την χρήση των smartphones με την οδήγηση ενός οχήματος ώστε ο οδηγός να έχει περισσότερες υπηρεσίες στην διάθεση του κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του.

Ford Sync 3, FORD SYNC 3: Τα αυτοκίνητα γίνονται έξυπνα

Ο κ. Don Butler, Executive Director, Connected Vehicle and Services της Ford μας ενημέρωσε ότι το SYNC 3 είναι μία πλατφόρμα που βασίζεται σε λογισμικό της BlackBerry και ότι είναι ότι πιο σύγχρονο υπάρχει στον τομέα του. Επιπλέον στα θέματα ασφαλείας μας εξήγησε ότι το SYNC 3 είναι απομονωμένο από τα συστήματα του αυτοκινήτου που έχουν να κάνουν με την οδηγική συμπεριφορά του, έτσι ώστε σε οποιαδήποτε περίπτωση δυσλειτουργίας να μην υπάρχει κίνδυνος για τον χειρισμό του οχήματος. Όσο αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων ο κ.Butler τόνισε ότι το αυτοκίνητο αποκτά πρόσβαση στα στοιχεία του οδηγού όταν αυτός συνδέσει το smartphone του σε αυτό και για όση διάρκεια παραμείνει συνδεδεμένος.

Οι άνθρωποι της Ford μας ενημέρωσαν ότι το SYNC 3 και το App Link είναι πολύ δύσκολο να γίνουν συμβατά με την πλατφόρμα των Windows Phone αν και δεν αποκλείστηκε τελείως η μελλοντική υποστήριξη τους. Όσο αφορά την Ελλάδα και το αν θα δούμε την υποστήριξη φωνητικών εντολών στην γλώσσα μας αυτό είναι κάτι που θα αργήσει να γίνει, χωρίς να αποκλείεται να δούμε κάτι τέτοιο μέσα στα επόμενα 2 χρόνια.

Όσο ασχοληθήκαμε με το SYNC 3 στις ειδικές εγκαταστάσεις της Ford στο MWC 2016 μείναμε εντυπωσιασμένοι από τις δυνατότητες που προσφέρει στον χρήστη. Το SYNC 3 μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ενημερώσει τον οδηγό για το που βρίσκεται η κοντινότερη καφετέρια, να του κλείσει μία κράτηση τραπεζιού σε ένα εστιατόριο, να του δείξει την τοποθεσία ξενοδοχείων, πρατήριων βενζίνης και χώρων στάθμευσης, να διαβάσει τα εισερχόμενα μηνύματα από το κινητό του, ή να τον καθοδηγήσει μέσω του ειδικού λογισμικού πλοήγησης στον τελικό προορισμό του.

Επιπλέον συνδέοντας ένα iPhone υποστηρίζει την χρήση του Siri της Apple, αντί για το ενσωματωμένο σύστημα φωνητικών εντολών της Ford.

Στον τομέα των αυτοκινούμενων οχημάτων ο κ.Ullrich δήλωσε με βεβαιότητα ότι μέσα στα επόμενα 10 χρόνια θα δούμε το πρώτο εμπορικό, πλήρως αυτοκινούμενο όχημα. Η συγκεκριμένη τεχνολογία εξελίσσεται βήμα βήμα (έχουμε για παράδειγμα μοντέλα αυτοκινήτων που μπορούν να παρκάρουν μόνα τους) και βρίσκεται στο στάδιο των δοκιμών.

Η τελική αίσθηση που μας έμεινε από την παρουσία της Ford στο MWC της Βαρκελώνης είναι ότι το μέλλον των αυτοκινήτων είναι “έξυπνο” και ότι βρίσκεται πολύ κοντά.

Δεν είναι μακριά η εποχή που εκτός από αναβάθμιση του λειτουργικού του smartphone θα χρειάζεται να κάνουμε αναβάθμιση και στο αυτοκίνητο μας.

Μένει να περιμένουμε για να δούμε πόσο πολύ θα αλλάξουν τις μετακινήσεις μας και τις συνήθειες μας όλες αυτές οι νέες τεχνολογίες που σύντομα θα είναι διαθέσιμες για όλους μας.

Ford Sync 3, FORD SYNC 3: Τα αυτοκίνητα γίνονται έξυπνα

Ford Sync 3, FORD SYNC 3: Τα αυτοκίνητα γίνονται έξυπνα

Ford Sync 3, FORD SYNC 3: Τα αυτοκίνητα γίνονται έξυπνα

Ford Sync 3, FORD SYNC 3: Τα αυτοκίνητα γίνονται έξυπνα

Ford Sync 3, FORD SYNC 3: Τα αυτοκίνητα γίνονται έξυπνα

Ford Sync 3, FORD SYNC 3: Τα αυτοκίνητα γίνονται έξυπνα

Ford Sync 3, FORD SYNC 3: Τα αυτοκίνητα γίνονται έξυπνα

Ford Sync 3, FORD SYNC 3: Τα αυτοκίνητα γίνονται έξυπνα

Ford Sync 3, FORD SYNC 3: Τα αυτοκίνητα γίνονται έξυπνα

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος, δημιουργός και συντάκτης του PTTL.gr, όπου αρθρογραφεί για όλα τα θέματα που αφορούν την φωτογραφία, το βίντεο και το Imaging από το 2012. Παράλληλα είναι λάτρης όλων των νέων τεχνολογιών και ειδικά των smartphone και της ΑΙ.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Kostas

Εχω κανει test drive ford με Sync 2
Ολα καλα…
αλλα μια ερωτηση.
Μπορεις να συνδεσεις το κινητο η ταμπλετ και να δουν π.χ.μια ταινια τα παιδια στην οθονη του αμαξιου?
Επισης, μπορεις να βαλεις τη cd καρτα και να δεις μια ταινια απο κει…??
η δεχεται μονο τους χαρτες?
Και κατι τελευταιο…
μπορεις να το κανεις hotspot… μεσω κινητου η sim καρτα…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Apple Apple CarPlay CarPlay

Ford: Θα παραμείνει στο Apple CarPlay – GM: Καταργεί σταδιακά την υποστήριξη

Ο CEO της Ford δήλωσε ότι η εταιρεία δεν σχεδιάζει να σταματήσει την υποστήριξη για το CarPlay λόγω της δημοτικότητάς του στους πελάτες της.

Cars Ford

Ford: Πάνω από 1.000 απολύσεις στην Ισπανία

Tην περικοπή 1.100 θέσεων εργασίας σχεδιάζει η Ford, στην Ισπανία, στο εργοστάσιό της στη Βαλένθια, όπως δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Cars Ford

Ford: Δημιουργεί νέο τμήμα για την αυτοματοποιημένη τεχνολογία οδήγησης

Η Ford ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας νέας εξ ολοκλήρου θυγατρικής που ονομάζεται Latitude AI για να ηγηθεί των προσπαθειών της για την ανάπτυξη ενός συστήματος αυτοματοποιημένης οδήγησης χωρίς επίβλεψη.

Cars Ford

Ford: Διακόπτει προσωρινά την παραγωγή του ηλεκτρικού F-150 Lightning

H Ford προχώρησε σε ανακοίνωση που αφορά το «πάγωμα» της παραγωγής του ηλεκτρικού της αυτοκινήτου F-150 Lightning για άλλη μια εβδομάδα.