Google Doodle, Η μικρή ιστορία ενός σκίτσου

Το πρώτο Google Doodle για την Ελλάδα είναι από χθές γεγονός και δημοσιεύτηκε με αφορμή την επέτειο των γενεθλίων του γνωστού σε όλους μας παραγωγού και σκηνοθέτη Φίνου. Ας γνωρίσουμε όμως καλύτερα τα Google Doodle… (τα σκαριφήματα, τα πρόχειρα σκίτσα του Google).
, Google Doodle, Η μικρή ιστορία ενός σκίτσου

H ιστορία ξεκίνησε ως ατύχημα, ή μάλλον ως λύση ανάγκης. Κάποια στιγμή ο Larry Page και ο Sergey Brin, οι ιδρυτές του γίγαντα του διαδικτύου, εγκατέλειψαν αυτό το οποίο εκείνη την εποχή ήταν ακόμη μια ταπεινή μηχανή περιήγησης, για να πάνε στις εορταστικές εκδηλώσεις του Burning Man Festival. Ήθελαν όμως να ενημερώσουν τους πρώτους χρήστες του διαδικτύου ότι στην περίπτωση προβλήματος δεν υπήρχε κανένας να σηκώσει το τηλέφωνο και να τους εξυπηρετήσει. Έτσι κόλλησαν ένα ανθρωπάκι – που παρέπεμπε ευθέως στο γνωστό φεστιβάλ- στον κλασικό λογότυπο του Google και προέκυψε το πρώτο «Google Doodle».

Από τότε που ο Page και ο Brin ανακάλυψαν τον Dennis Hwang του ανέθεσαν να δημιουργεί περιστασιακά λογότυπα για το Google. Τα πρόχειρα σκίτσα βαφτίστηκαν Google Doodle (πρόχειρα σκίτσα, σκαριφήματα, αν και αρκετά συχνά βρίσκονται πιο κοντά στην καλλιτεχνική δημιουργία. Ο ίδιος ο Hwang παραδέχεται ότι το πρώτο Google Doodle που σχεδίασε για τον εορτασμό της επετείου της κατάληψης της Βαστίλης ήταν μάλλον απλό, καθώς απεικόνιζε απλώς τον λογότυπο της εταιρείας με μία γαλλική σημαία. Στη συνέχεια τα σχέδια έγιναν πολύ καλύτερα.

Ο Hwang έχει δημιουργήσει ως σήμερα πάνω από 150 διαφορετικές παραλλαγές του λογότυπου του Google. Μεταξύ αυτών υπάρχουν και αριστουργήματα όπως το Google πλεγμένο μέσα στην «Κραυγή» του Munch (για την επέτειο της γέννησης του Edward Munch, 12 Δεκεμβρίου 2006) ή το Google πάνω σ’ ένα πεντάγραμμο με το «o» να φοράει μια περούκα σαν αυτή που φορούσε ο Μότσαρτ (27 Ιανουαρίου 2006, η 250η επέτειος από τη γέννηση του συνθέτη). Η Google γιορτάζει όμως και αθλητικά γεγονότα, για παράδειγμα τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Τορίνου (Google Doodle με παγοδρόμους να κρατούν την Ολυμπιακή φλόγα) ή το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου (Google Doodle πάνω στο χορτάρι με έναν ποδοσφαιριστή να χτυπάει την μπάλα με κεφαλιά).

Στις 14 Φεβρουαρίου οι χρήστες του διαδικτύου είδαν ένα Google Doodle από το οποίο φαινόταν να λείπει το «l». Μια τροφαντή φράουλα είχε αντικαταστήσει το «g» και ακολουθούσε ένα «o» που είναι και το τελευταίο γράμμα του λογότυπου. Οι οπαδοί του Google ξεσηκώθηκαν, ακούστηκαν φήμες ότι η εταιρία σκόπευε να αλλάξει την επωνυμία της, ή ότι το νέο λογότυπο αποτελούσε φόρο τιμής στον Barnabe Googe, τον ποιητή του 16ου αιώνα, ή ίσως και στην Debbie Googe, την κιθαρίστρια της εποχής μας, των My Bloody Valentine. Το Google παρέμενε τελικά Google και ο Dennis Hwang εξήγησε μετά στο ιστολόγιό του ότι από τους ερωτευμένους σίγουρα δεν θα ξέφυγε μία αδιόρατη προσθήκη, το κοτσάνι της φράουλας το οποίο φιλοδοξούσε να παίξει το ρόλο του «l» που έμοιαζε να λείπει στις 14 Φεβρουαρίου. Το πρώτο πολωνικό Google Doodle δημοσιεύθηκε την τελευταία Πέμπτη της Αποκριάς του 2007 –τα δύο «o» του λογότυπου είχαν αντικατασταθεί με ισάριθμους λουκουμάδες.

Τα Google Doodle έχουν όμως ως πηγή έμπνευσης και τους ίδιους τους χρήστες του διαδικτύου. Ένα «doodle» δημιουργήθηκε ειδικά για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλιοθηκών αφού προηγήθηκε έντονη εκστρατεία από τους υποστηρικτές της. Ο Hwang κατακλύστηκε μετά από δώρα που έστειλαν βιβλιοθηκάριοι από κάθε γωνιά των ΗΠΑ, όπως καπέλα, παιχνίδια, ακόμη και ένα αγαλματάκι ενός βιβλιοθηκάριου ο οποίος ανακαλεί στην τάξη τους ανυπάκουους αναγνώστες. Στις 8 Ιουνίου 2004 το Google ενημέρωσε τον κόσμο για μια σύγκλιση της Αφροδίτης με τον ήλιο η οποία είχε να συμβεί 122 χρόνια. 24 ώρες πριν, ακόμη και ένας Dennis Hwang δεν είχε ιδέα για το επερχόμενο γεγονός! Μετά από εξοντωτική ανταλλαγή ηλεκτρονικών μηνυμάτων με έναν Γάλλο αστρονόμο, ο Hwang σχεδίασε έναν λογότυπο με το ένα «o» να το έχει αντικαταστήσει ο ήλιος, με μια μαύρη κηλίδα επάνω του που υπενθύμιζε την παρουσία της Αφροδίτης.

Η δημιουργία των Google Doodle δεν αποτελεί την μόνη απασχόληση του 29χρονου Dennis Hwang. Είναι ο webmaster της εταιρείας αλλά ίσως η αγαπημένη του απασχόληση παραμένει το να ζωγραφίσει περιστασιακά λογότυπα για το Google. Από τις αγαπημένες του δημιουργίες είναι τα Doodle που δημιούργησε για τον εορτασμό των επετείων της γέννησης του Κλωντ Μονέ, του Πάμπλο Πικάσσο και του Βίνσεντ Βαν Γκογκ. Παραδέχεται ότι τα συγκεκριμένα «σκαριφήματα» τα πήρε πιο προσωπικά και ότι τους αφιέρωσε πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια γιατί το να μιμηθείς το ύφος των μεγάλων ζωγράφων αποτελεί πρόκληση αλλά και μεγάλη απόλαυση, ιδιαίτερα για έναν απόφοιτο της σχολής καλών τεχνών. Ως σωστός πατέρας ο Hwang δεν πρόκειται να σας αποκαλύψει πιο από τα παιδιά του αγαπάει περισσότερο. Απολαμβάνει όμως σίγουρα το γεγονός ότι τα δημιουργήματά του τα βλέπουν σε καθημερινή βάση σχεδόν180 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Google Google Pixel Pixel

Pixel 9: Κυκλοφόρησαν αποκαλυπτικά render – Θα έρθει και μοντέλο Pixel 9 Pro XL

Η Google προσθέτει ένα νέο premium μοντέλο Pixel 9 στη σειρά και θα παρουσιαστούν συνολικά τρεις συσκευές το ερχόμενο φθινόπωρο.

Software featured Google Google AI

Google Maps: Θα οργανώνουν τα ταξίδια σου ευκολότερα χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη

Πολλές αλλαγές στην πλατφόρμα Google Maps ανακοίνωσε πως κάνει η εταιρεία, συμπεριλαμβανομένης μιας ενημέρωσης με τεχνητή νοημοσύνη.

Software Apple ChatGPT Google

iOS 18: Google, OpenAI και Baidu οι πιθανοί συνεργάτες της Apple για την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη

Η Apple έχει συζητήσει με την Baidu σχετικά με τη χρήση του παραγωγικού μοντέλου AI της κινεζικής εταιρείας.

Software AI Google

H Google προβλέπει έως και 7 μέρες νωρίτερα τις πλημμύρες με τεχνητή νοημοσύνη

Η Google ανακοίνωσε επίσημα πως χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για την επιτυχή πρόβλεψη πλημμυρών των ποταμών.